Ses kısıklığı riski

Tiroid ameliyatından sonra hastalarda çok nadiren de olsa ses kısıklığı görülebildiğini söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. İlker Murat Arer, geçici ses kısıklığında 9-12 ay içerisinde sesin yerine geldiğini, kalıcı ses kısıklığının ise yüzde 1’den az olduğunu belirtti.

Haberler 10.07.2021 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tiroid hastalnn belirti vermeden boyunda ilik, ses kskl, nefes almada güçlük, seste deiiklik ve yutma güçlüü belirtilerle ortaya çktn söyleyen Genel Cerrahi uzman Doç. Dr. lker Murat Arer, nodüle bal veya tiroid bezinin hacminin artmasna bal gelien tiroid bezinin büyümesinin guatr olduunu söyledi. Ultrason veya muayenede saptanan her tiroid nodülüne biyopsi yaplmadn, nodülün ultrason bulgularnn, biyopsi için en önemli bir belirleyici olduunu söyleyen Emsey Hospital Genel Cerrahi uzman Doç. Dr. lker Murat Arer, guatr toplumda sk rastlanan ve genellikle iyi huylu olup milimetrik boyutlarda, genelde ultrason ile saptanabilen tiroid bezi görüntülemeleri, tiroid kanseri, nodül eklinde kendisini gösteren kanser tipi olabildiini belirtti.

Genel Cerrahi uzman Doç. Dr. lker Murat Arer, ultrason bulgularna ve risk faktörlerine göre tiroid ince ine aspirasyonu (biyopsi) yaplarak ve biyopsi sonucuna göre ameliyata karar verilmesi gerektiini ifade etti. Tüm kanserler içerisinde en iyi seyirli tümörler olduunun altn çizen Doç. Dr. Arer, en sk boyundaki lenf bezlerine yaylm yapabildiini, baz çeitlerinin kan yoluyla vücuda yaylabildiini, 10 yllk sa kalm oranlarnn yüzde 95-98lere ulatn belirtti.

KAN VE LENF YOLUYLA VÜCUDA YAYILABLR

Biyopsi ile tiroid kanseri tans alm bir hastada kesin tedavinin ameliyat olduunu anlatan Doç. Dr. lker Murat Arer, Tiroid bezinin tamamen (total tiroidektomi) alnmas gerekmekte. Özellikle tiroid kanseri olanlarda ya da daha önce tiroid ameliyat olan hastalarda ses kskl yaanabilir. 9-12 ay içinde ses kskl tamamen düzelebilir. Kalc ses ksklnn görülme ihtimali yüzde 1den çok daha azdr. Ameliyat srasnda her iki tarafta yer alan ve ses tellerine giden sinir intraoperatif nöromonitörizayon (sinir cihaz) cihaz ile teyit edilebilir. Bu komplikasyonun yaanmamas için ameliyatta tiroid bezinin yanndaki sinirin görülebilmesi ve tiroid bezinden de ayrlabilmesi gerekir diye konutu.

SES KISIKLII ORANI YÜZDE 1LERN ALTINA DÜMEYE BALADI

Ameliyat srasnda ses tellerine giden siniri saptamay salayan bir cihaz kullandklarn söyleyen Doç. Dr. Arer, Sinir monitörizasyonu denilen özel bir aletle bu siniri bulup teyit etme ans mevcut. Bu aletin özel bir tüpü var. Hasta ameliyatta onunla uyutuluyor. Ameliyatta tiroid bezini çkarrken siniri bulup koruyarak ameliyat gerçekletiriliyor. Özel Monitörü siniri teyit etme kolayl salyor. Bu ekilde ses kskl oran yüzde 1lerin altna düürülebiliyor deerlendirmesinde bulundu.

ÖMÜR BOYU LAç KULLANIYORLAR

Ses tellerindeki siniri bulmaya yardmc olan cihazn kullanlmas sinir hasar riskini azaltmadn söyleyen Doç. Dr. lker Murat Arer, ameliyat sonrasnda baz hastalarda paratiroid bezlerin dolamnn bozulmasna bal kalsiyum düüklüü görülebildiini ve hastaya kalsiyum ilac verildiini ifade etti. Ayn ekilde ameliyat öncesinde boyundaki lenf bezlerine yaylm açsndan mutlaka boyun ultrasonu yaplmas buna göre beraberinde boyun diseksiyonu (boyundaki lenf bezlerinin çkarlmas) yaplabildiini belirten Arer, ameliyat sonrasndaki patoloji sonucuna göre hastaya Radyoaktif iyot (Atom tedavisi) verilebildiini ve tiroid ameliyatndan sonra hastalar hayat boyunca her gün tiroid hormonu ilac kullandklarn söyledi.

Ana Sayfaya Git