Sıcaklarda beslenmeye dikkat

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç sıcaklarda beslenme ile ilgili bilgiler verdi.

Haberler 21.06.2018 - 11:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uzman Diyetisyen Pnar Kural Enç, Aniden artan hava scaklklar nedeniyle doru beslenmek daha da önem kazanr. Özellikle terleme ile çok su kaybettiimiz günlerde günlük 1.5- 2 litre su tüketmek arttr. Su içmeyi sevmiyorum denmemeli mutlaka tüketilmelidir. Eer su içmeyi unutuyorum diyenlerdenseniz de, suyu gözünüzün önünde bir yerde bulundurun. Suyun içerisine salatalk ya da limon gibi sebzeler koyarak çekici hale getirebilirsiniz. Limonata, kahve, çay, ayran, soda, cack, süt, meyveler, sebzeler ve su, sv almamz salayan besin ve içeceklerdir. Özellikle scak hava ve yüzme gibi aktiviteler nedeniyle vücutta sv ihtiyac artar. Saat ba 1 bardak su tüketin. Bu ekilde oluacak sv açn giderilebilirsiniz dedi.

Seslenmeye dikkat

Ayrca gün boyu tüketilen limonata, asitli içecekler, souk kremal kahveler gibi içerlerinde yüksek düzeyde basit eker barndrdklarn ifade eden Enç, Ksa süre doyma hissinin ardndan ackma hissi verirler ve vücudu yalandrrlar. Bu sebeple su dndaki içecekler günlük 2 barda geçmeyecek ekilde içilmelidir. Özellikle akam yemek saatlerinin 21.00-22.00 aralklarna sarkt yaz aylarnda kilo kaçnlmak kaçnlmaz olabiliyor. Tatil günleri hariç öün saat düzenleri sabah 06.30-08.30 öle saati 12.00-14.00 ve akam yemek saati 18.00-20.00 aralklarndadr. Sindirimin düzenli olmas ve kilo kontrolü açsndan önemi yüksektir. Yaz mevsiminde salkl beslenmek için tüketilmesi gerekenlerin banda yulaf ezmesi, karpuz, salatalk, domates, enginar, kabak, yourt, çi sebzeler, salata gibi besinler olmaldr. Bamya yaz scaklar ve güne çarpmalar için çok iyidir. Bamya ateroskleroz ve astm için iyidir. Bu sebze diyabetin önlenmesinde yardmc olabilir diye konutu.

Scakta yada kzartma

Scaklarda yada kzartma gibi ar yemeklerin tüketilmemesi gerektiini kaydeden Enç, Yaz aylarnda baz durumlar nedeniyle de ödem ikayetleri artabilir. Bu nedenle yemeklerinize ilave tuz atmayn. Tuzlu peynir, zeytin, sucuk, salam, pizza, hamburger ve hazr gdalar tüketirken ölçülü olunmaldr. Terleme ile sadece su kayb deil vücudumuzda tuz gibi baz mineraller de atlmaktadr. Sv elektrolit dengesi ve ödem ikayetleri açsndan tuzlu gdalarn tüketim sklna dikkat edilmelidir. Tavuk, köfte, dondurma, krema, yumurta ve iyi ykanmam salatalar riskli besinlerden en sk olanlardr. Bu nedenle güvendiiniz restoranlardan tüketmeye dikkat etmenizde fayda var ifadelerini kulland.

Hamileler dikkat

Korumas daha zor olan yiyeceklerin özellikle yaz aylarnda hamileler için risk oluturduunu belirten Enç, Scaklk nedeniyle zararl bakterilerin kolayca üreyebilecei bu mevsimde az pimi ya da buzdolabnda bekletilmeyen yiyeceklerden uzak durulmasnda yarar var. Hamilelerin hangi mevsimde olursa olsun, özellikle çi yiyecekleri hijyeninden emin olmadklar lokanta gibi d mekanlarda tüketmemeleri gerekiyor. yi ykanmam sebze ve meyvelerin yan sra çabuk bozulabilen tavuk etinin de bu aylarda darda tüketmemeye özen gösterin açklamalarnda bulundu.

Ana Sayfaya Git