Sosyal fobi hayatı kâbusa çeviriyor

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mustafa Güveli, sosyal fobinin iki farklı şekilde görüldüğünü belirterek, “Sosyal fobi hayatı kâbusa çeviriyor” dedi.

Haberler 16.09.2018 - 11:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, sosyal fobinin sosyal ortamlarda bakalar tarafndan inceleme altnda tutulduu korkusu, performans gösterilmesi gereken durumlarda eletirilme ya da küçük düme korkusunun yaanmas olduunu ifade ederek, Kii bu korkunun yaanmasndan kurtulmak için bu tür sosyal ortamlara girmekten kaçnr. Kaçnma nedeniyle kiinin sosyal mesleki ya da aile yaam etkilenir diye konutu.

SOSYAL FOB

Sosyal fobinin genel ve özel olarak iki ekilde görüldüünü kaydeden Dr. Güveli, u bilgileri verdi: Genel korkular hemen her durum için geçerlidir. Özel; yalnzca özel baz durumlar için geçerlidir. (Bakalarnn önünde imza atmak, yemek gibi). Sosyal fobide en sk karlalan belirtiler u ekilde sralanabilir; çarpnt, titreme, terleme, kaslarda gerginlik, midede rahatszlk hissi, göüste sknt hissi, scak ya da souk basmas, bata arlk hissi ve ba ars. Bu durumda kii zaman içerisinde bu belirtilerle yaamaya alabilir. Ancak hayatnn deiik alanlarn kstlamaya balayan belirtiler bir gün i güç yapmay da engellemeye balarsa ii için tedavisi art bir durum haline gelir. Yaanan bu belirtiler kiide derin bir korku ve heyecan hali ile birlikte görülür. Korkulan durumlardan kaçnma davran genellikle çok belirgindir. Ve bazen tam bir sosyal yalnzlkla sonuçlanabilir. Korkulan durumlarda kaçnmak için olmadk eyler yaparlar. Bir seminer vermesi gereken kiinin seminer iptal olsun diye ayann krlmasna bile sevineceini söylemesi, hatta bunun için dua ettiini söylemesi olayn ne kadar sknt verici olduunu anlatmak için yeterli olur sanrm.

PSKYATRK DURUM

Psikiyatri Uzman Dr. Mustafa Güveli, sosyal fobisi olanlarn genelde topluluk önünde konumak, bir ile urarken seyredilmek, bakalarnn önünde yemek yemek-içmek, otorite konumundaki kiilerle temas etmek, misafir kabul etmek, bakalar ile tartmak, toplulukta telefonla konumak, tanmad kiilerin gözlerinin içine bakmak, ilgi oda olmak, bakalarnn önünde yaz yazmak gibi durumlarda sosyal fobi belirtilerini youn olarak yaadklarn söyledi. Dr. Güveli, sosyal fobi belirtilerini bazen kiinin kayg belirtilerinden birisi imi gibi düünebildiini belirterek konumasn öyle tamamlad:

KAçMA DAVRANII

Korkulan durumdan kaçma davran genellikle çok belirgindir. Tam bir sosyal yalnzla yol açabilir. Balangç ya sosyal fobide çok erkendir. Hastalarn yüzde 40nda balangç ya 10un altndadr. Hastalarn yüzde 95inde ise balangç 20nin altndadr. Okul fobisi olan çocuklarn yüzde 40nda ise sosyal fobi olduu belirtilmektedir. Sosyal fobinin balama yann erken olmas ciddi sorunlar dourur. Okul baars etkilenir. Bazlar okulu brakmak zorunda kalr. Yine birçok psikiyatrik rahatszln ortaya çkmasna da yol açabilir. Bunlarn içinde en önemlisi depresyon, alkol bamll ve ilaç bamlldr. ntihar düünceleri ve giriimleri sosyal fobide yaanan skntya bal olarak sk görülmekle birlikte sosyal fobiye baka psikiyatrik rahatszlklar ilave olduunda daha da artmaktadr. Dolaysyla sosyal fobi bir an önce tannmal ve tedavi edilmelidir.

Ana Sayfaya Git