Yağlarından 8 adımda kurtul!

Bel çevreniz kalınlaştı mı? Kilo vermenize rağmen karın bölgenizdeki yağlardan hala kurtulamadınız mı? Kilo sorunu olsun veya olmasın karın bölgesindeki yağlanma birçoğumuzun ortak derdi.

Haberler 30.11.2019 - 11:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mahmut ÖZKORKMAZ

DYARBAKIR-Ülkemizde yaplan bir çalmaya göre, 20 ya ve üzerindeki her 100 kiiden 34ünde abdominal obezite, bir baka deyile karn ve bel çevresinde yalanma var. çoumuz sadece estetik bir sorun olarak düünsek de karn bölgesinde yalanma ayn zamanda ciddi hastalklara davetiye çkaryor: Yalanma arttnda vücutta ilk olarak insülin hormonu düzensiz salglanmaya balyor, bunun sonucunda da insülin direnci ve diyabet gibi metabolik hastalklar geliiyor. Ayrca inme, kalp ve damar hastalklar açsndan da önemli bir risk bu bölgelerdeki yalanmalar. Peki karn yalarndan kurtulmak için neler yapmal, nelerden kaçnmalyz? Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan ya yakmann 8 etkili kuraln anlatt, önemli uyarlarda bulundu.

ekeri hayatnzdan çkarn

eker içeren besinler tükettiinizde kan ekeriniz hzl yükseliyor ve yine hzla düüyor, bu da vücutta ani ackmaya, daha fazla yemek yemenize sebep oluyor. Dolaysyla eker tüketiminden mutlaka kaçnmalsnz. Ayrca dikkat etmeniz gereken bir baka önemli nokta da, gizli ekerler! çaynza hiç eker atmyor olabilirsiniz ki bu salnz için çok önemli bir alkanlk. Ancak dardan satn aldnz paketli ürünlerin içinde yer alan eker miktarna da dikkat ediyor musunuz? Her paketli ürünün etiketini mutlaka okuyun, aksi halde vücudunuza fazla eker alm olursunuz. Bunun sonucunda siz fark etmeden tükettiiniz eker nedeniyle karn ve bel çevrenizdeki yalanma artmaya balar.

Bol bol su için

Vücutta yeteri kadar su olmadnda beyin ya yakmn durdurarak yalar depo ediyor. Bunun nedeni ise ya yakm sonunda oluan atk maddeyi, yeterince su olmad için vücuttan uzaklatramamas. Bu yüzden su tüketimi ya yakm ve kilo verme süreci için çok önemli uyarsnda bulunan Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan Her bireyin içmesi gereken su miktar ise farkl oluyor. Bunun kolay bir hesab var, kilonuzu 30 ile çarpn, çkan rakam günlük içmeniz gereken su miktardr. Örnein 50 kilo iseniz 1500 ml su içmelisiniz diyor.

çay ve kahveye dikkat

Toplumdaki yaygn inann aksine çay ve kahve su yerine geçmiyor, aksine svy vücuttan dar atyor. Dolaysyla gün içerisinde 2-3 bardaktan fazla çay veya kahve tüketiyorsanz, vücudunuz daha fazla suya ihtiyaç duyacaktr. Bu nedenle her çay ve kahvenin ardndan, günlük ihtiyacnza ek olarak bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

Protein ve lif önemli

Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan, Karn ve bel çevresindeki yalanmay azaltmak için protein ve lif arlkl besinleri tercih etmek gerektiini belirterek, çünkü protein ve lif içeren besinler kan ekeri seviyesini düzenleyerek daha uzun süre tok tutuyorlar. Dolaysyla kahvaltda mutlaka iyi protein kayna olan peynir ve yumurtaya yer verin. Börek, poaça gibi unlu gdalardan, ekerli besinlerden uzak durun. Ölen yemeinde yine protein arlkl et/tavuk/balk veya kuru baklagil yemeklerini tercih edebilirsiniz. Yannda bol lif kayna kark yeil salata da elik edebilir. Akam saatlerinde ise daha çok sebze arlkl yemekler ve yourt tüketmenizde fayda var diyor.

Ekmeksiz kalmayn, ancak

Unlu besinler, tpk ekerli besinlerde olduu gibi kan ekerinin hzla yükselmesine ve yine hzla dümesine yol açyor. Ben hiç ekmek yemiyorum zaten diyorsanz, dikkat! Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan ekmei hiç tüketmeyen kiilerin bol bol pilav, makarna, börek ve tatl yediklerine sk sk tank olduklarn belirterek, Önemli olan bir besini hayatnzdan çkardnzda onun yerine neyi koyduunuzdur. Dolaysyla hiç ekmek yememek deil, porsiyonuna dikkat ederek tam tahll olan tercih etmeniz daha dorudur diyor.

Meyveyi abartmayn

Vitamin, mineral ve lif açsndan çok zengin olsalar da meyvelerde früktoz, yani meyve ekeri bulunduunu da unutmamak gerekiyor. Beslenme ve Diyet Uzman Yeim Özcan bu nedenle meyvenin snrsz tüketilebilecek bir besin olmad uyarsnda bulunarak, Eer porsiyona dikkat etmezseniz, tükettiiniz ekerin miktar artt için karn ve bel çevresinde yalanmann yan sra karacier yalanmas da oluabiliyor. Günlük ortalama 3-4 porsiyondan fazla meyve tüketmemeye özen gösterin. Orta boy elma ya da armut bir porsiyondur. 2 incir, 15 adet üzüm, 1 adet kivi, orta boy yarm nar da bir porsiyon meyveye edeerdir. Ayrca meyveyi bir tabak dolusu deil, gün içinde bölerek ara öünlerde tüketin diyor.

Probiyotikleri önemseyin

Barsaklarda iyi bakterilerin says azalrsa gaz, ikinlik, hazmszlk ve kabzlk problemleri yaanabiliyor. Bunun sonucunda karn çevresi daha i ve yal görünebiliyor. Bu sorunlar en aza indirmek için 3 ay düzenli olarak hekim veya diyetisyeninizin önerdii probiyotik kullanmanz gerekebilir. Bunun yan sra kefir ve yourt gibi protein içerii yüksek besinlere de sofranzda mutlaka yer verin.

Yemekten sonra yürüyü art!

Günlük ortalama kaç adm attnz hiç hesapladnz m? Yantnz hayr ise en ksa zamanda hesaplamanzda fayda var, çünkü yürüyü kan ekeri seviyenizin kontrolü için çok önemli. Özellikle ölen yemeklerinden sonra yapacanz 15-20 dakika gibi ksa yürüyüler vücudunuzdaki insülin seviyesini dengeledii için karnda ya oluumunu önlemesinin yan sra yemekten sonra arlk çökmesi, uyku gelmesi veya halsizlik hissi ikayetleri de hafifletecektir.

Ana Sayfaya Git