Evde spor yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) nedeniyle evde spor yapanlara doğru ev sporu konusunda tavsiyelerde bulunan Boyner'in Aktif Spor, Jeans ve Genç Giyim Grubu Direktörü Semih Sertan, yoğun ve yıpratıcı değil, hafif ve sık aralıklarla egzersiz yapmak gerektiğini söyledi.

Haberler 07.04.2020 - 01:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doru ekipman ve yöntemle evde düzenli bir ekilde yaplacak olan sporun faydal olduunu dile getiren Boynerin Aktif Spor, Jeans ve Genç Giyim Grubu Direktörü Semih Sertan, egzersiz düzeni ne olursa olsun, doru beslenmenin önemine vurgu yapt. Sertan, Öün düzenimizi ve tüketeceimiz besinleri doru seçerken, vücudumuza gerektii oranda sv almay unutmamalyz. Zaten bu konuya, yalnzca spor yapanlarn deil, baklk sistemini güçlü tutmak adna herkesin dikkat etmesi gerekiyor dedi.

HAFF VE SIK ARALIKLARLA EGZERSZ YAPIN

Evde spor yaparken youn bir programdan kaçnlmas gerektiini belirten Sertan, sözlerine öyle devam ediyor:

Bu dönemde evde hareketsiz kalma oranmz büyük oranda artacandan herkesin kendi ya ve kilosuna uygun spor programlar belirlemesi önem tayor. Gün içinde birkaç kere uygulanan ypratc ve yorucu egzersizler yerine, gün içinde 3-4 kere 10-15 dakikalk basit ama etkili egzersiz hareketlerini uygulamak daha doru olacaktr. Bu program hazrlarken dikkat edilmesi gereken bir dier nokta ise, yemek saatlerinin hemen önüne veya sonrasna bir egzersiz plan koymadan, araya mutlaka en az 1er saatlik boluk eklenmesidir.

METABOLZMAYI HIZLANDIRMANIN YOLLARI

Evde yaplan sporun terleme ya da hzl kalori yakma amaçl olmadn belirten Semih Sertan, Esneme-germe; kol, bacak, bel ve boyun bölgeleri odakl yaplacak snma hareketleri bile, saat ba yapldnda vücudun bazal metabolizmasn hzlandrr ve youn egzersizlerle ayn görevi görür. Özellikle evde bilgisayar banda çalanlar, saat ba alarm kurarak kendilerine egzersiz yapmalar gerektiini hatrlatabilirler diye konutu.

DORU KIYAFET VE EKPMAN SEçMEK ÖNEML

Evde yaplan spordan verim alabilmenin yolunun doru kyafet seçiminden geçtiini aktaran Sertan, Hem sal korumak hem de motivasyon ve dayankll artrmak adna, spor malzemelerini seçerken dikkat edilmesi gereken pek çok detay bulunuyor. Sportif aktivite srasnda terleme olaslna karn çabuk kuruyan ve nefes aldran kumalar tercih etmek gerekiyor ifadelerini kulland.

KIYAFETLER NE çOK BOL NE DE çOK DAR OLMALI

Antrenmanda ar bol kyafetler tercih edilmemesi uyarsnda bulunan Sertan, Bol kyafetler rahat hareket etmeye engel olarak, spor yaparken ayaklara ya da baka yerlere taklma riski tayacandan performans negatif etkileyebilir. Bununla birlikte çok dar kyafetler de tercih edilmemelidir. Bu sebeple spor kyafetlerini seçerken içinde rahatlkla hareket edilebilecek esneklikte olmasna dikkat edilmelidir. Ayrca vücudu doru ekilde saran, nefes alan ve teri emen iç çamarlar da en az kyafetler kadar önem tayor dedi.

Semih Sertann gün içinde belirli aralklarla yaplmasn önerdii ortalama 10-15 dakikalk egzersiz plan ise u ekilde;

Isnma:

Olduu yerde önce küçük, sonra yüksek admlarla kou

Kol ve bacak gererek esneme

Bacak kaslar için:

10x3 tekrar squat (Kollar öne uzatarak çömelip kalkma)

Göüs kaslar için:

15x3 tekrar nav

Karn kaslar için:

15 x 3 tekrar mekik

Ana Sayfaya Git