Ön yargıları yıktılar, hedefleri milli takım

Şırnak’ta kadınların futbol oynamasına yönelik ön yargıları yerle bir eden kadın futbolcular, milli takıma girmek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Kadın futbolcular, kulüplerine destek verilmesini istiyor.

Haberler 18.03.2018 - 13:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

rnakta Türkiye Futbol Federasyonu Kadnlar 3. Ligi 8. Grupta mücadele eden Nuh Spor Kulübü Kadn Futbol Takmnda forma giyen sporcular, kentte kadnlarn futbol oynamasna yönelik ön yarglar ykt. Büyük güçlüklerle takmda yer alan kadn sporcular, hem takmlarn üst liglere çkarmak hem de milli takma girmek istiyor. Kadnlar, hedeflerine ulaabilmek için antrenmanlarn youn bir ekilde sürdürüyor.

Kadn sporculardan Delal Üstün, futbola ilk baladnda çevresindekilerin tepkisiyle karlatn belirterek, çevremdekiler, Neden futbol, sen erkek misin? diye tepki gösteriyorlard. Kimseyi dinlemedim çünkü benim hedefim milli bir futbolcu olmak. Bu yl ligde oynadk. Elimizden gelenin en iyisini de yapmaya çaltk. Ama bu sene olmad. nallah gelecek sene bir üst lige çkmay istiyoruz. Biz dier illere maçlara gidiyorduk. Ama kimse bize destek olmuyordu. Sadece hocalarmz ellerinden geleni yaparak bizi dier illerdeki müsabakalara götürüyorlard. Bu takmda öyle bir kapasite var ki, önümüzdeki sezon bir üst lige çkmay hedefliyoruz ve destek bekliyoruz dedi.

Ayakkabmz bile yoktu

Takm kalecisi Veta Bilgiç ise futbola tesadüf sonucu baladn anlatarak, çocukken futbol oynuyordum mahallede. Erkeklerin mahalle arasnda oynadklar oyunu hep özenerek izliyordum. Daha sonra erkeklerle birlikte ben de oynamaya baladm. rnak Nuh Spor Kulübünde futbolcu olacam bilmiyordum. Ben liseye geçtiimde spor lisesine gitmek istiyordum, hedefim büyüktü. Ama baz ailevi durumlardan dolay spor lisesine göndermediler. Sonra rnak Nuh Spor Kulübünde oynamaya baladm. lk baladmzda bir ayakkabmz bile yoktu. Giyecek bir formamz, oynayacak bir topumuz ve sahamz bile yoktu. Ama u an çok çalyoruz. çabamzn boa çkacan düünmüyorum. Ben hiçbir zaman futbolu brakacam düünmüyorum. Benim burada tek hedefim milli bir futbolcu olmak. Biz duyarl i adamlarndan ve yöneticilerimizden destek bekliyoruz diye konutu.

Önyar glarn atlmasn istiyorum

Ailesinin kar olmasna ramen futbola baladn vurgulayan Aye Dursun da unlar kaydetti:

Ailelerimizin ve çevremizin bu ön yarglarn atmalarn istiyorum. Her kes gibi benimde bir hedefim var. Burada kendimizi gelitirip, iyi yerlere gelmek istiyoruz. Birer milli futbolcu olmak istiyoruz. Hep erkekler arasnda oynamaktan bkmtk. Arkadalarm hep bana erkek Fatma diyorlard. Geçtiimiz sezon bize bir destek vermemelerine ramen iyi bir oyun çkardk. Formasz, ayakkabsz, dizliksiz maçlara çkyorduk. Hiçbir ekilde ümidimiz krmadk. Biz buradayz devam edeceiz ve daha da ilerleyeceiz. Bize destek çkmalarn istiyoruz. lk kadn futbol takm olarak destek vermelerini istiyoruz. Biz kadn futbol takm olarak rnak adna oynuyoruz.

Futbol sadece erkeklerin deil

Kulübe ilk geldiinde umudunun olmadna dikkat çeken çidem Alkan, unlar söyledi:

Kimse bize inanmyordu. Herkes bize Sizden futbolcu olmaz. Futbol erkek iidir diyorlard. Ama yine de umudumuzu kaybetmedik. Hocalarmz yanmzda oldular, bize destek verdiler. Futbol ile rnak yükseltmek istiyoruz. Gittiimiz illerde konaklama, yeme içme konularnda skntlar yaadk. Hocalarmz masraflarn kendi ceplerinden ödüyorlard. Kulübe ilk geldiimizde formamz yoktu. Bazen erkek takmyla ayn formalar giyiyorduk. Hiçbir zaman sitem etmedik. Hep ükrettik belki bize en iyisi gelecek diye. u an hocalarmz sayesinde baz ihtiyaçlarmz karland. Bizi de artk görmelerini istiyoruz. Futbol sadece erkeklerin deil, biz de varz burada. Kadnlarn da kendilerine göre özgüvenleri var. Umarm bize de desek çkarlar. Madem rnakn yükselmesini istiyorlarsa bize yardm etsinler. Biz de kadnlar olarak gurur verici bir ekilde rnak spor alannda duyurmak istiyoruz.

Genç nüfus sportif faaliyetlere yönlendirilmeli

Kulüp Bakan Celalettin Yemez ise, rnakta sosyal aktivitelerin olmamasndan dolay kadn futbol takmn kurduklarn anlatarak, Kulübü kurduk ancak destek alamyoruz. Daha önceki yllarda federasyon kadn futbol takmza ödeme yapyordu. Ama bu sene ne federasyon ne de baka bir yerden bize destek çkmad. Gençlerimizi kötü alkanlklardan uzak tutmak için çaba harcyoruz. rnak Türkiyenin en genç nüfusuna sahip ikinci ildir. Gençlerimizi böyle sportif faaliyetlere yönlendirmesek, kötü alkanlklara yöneleceklerdi. uan futbolda 150 lisansl futbolcumuz var. Atletizmde de 100 sporcumuz var dedi.

Ana Sayfaya Git