Sporda Hak İhlalleri ve Denetim Çalıştayı

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Kamu Denetçiliği Kurumunun düzenlediği çalıştaya katıldı

Haberler 03.03.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gençlik ve Spor Bakan Osman Akn Bak, sporun dünyann ilk 10 endüstrisi arasnda yer aldn, bundan dolay hak ihlallerinden denetime kadar pek çok konunun gözden geçirilmesi gerektiini belirtti.

Osman Akn Bak, Kamu Denetçilii Kurumu tarafndan düzenlenen Sporda Hak hlalleri ve Denetim çaltayna katld.

Bakan Bak, buradaki konumasnda, Sporda Hak hlalleri ve Denetim çaltaynn yaplmasnn kendileri açsndan önemine deinerek, Spor, dünyann ilk 10 endüstrisinden bir tanesi. Dolaysyla hak ihlallerinden tutun da denetime kadar pek çok konuyu gözden geçirmeniz gerekiyor. Sizin kamu denetçilii olarak bu bak açsyla bir balangç vermeniz önemli. dedi.

Sporun bilinen amatör vasfndan çktn anlatan Bak, Endüstri haline gelen bir yapyla kar karyayz. Bunun banda da tüm dünyay etkileyen, futbol bata olmak üzere sporlardaki tartmalar hepimiz takip ediyoruz. Sporcu yetitirme konusunu da iin içine kattmzda pek çok konu karmza çkyor. Camia içinde antrenör, doktor, masör, sporcusu ve çalanlar var. Bu i bir endüstri ve kurallar da gitgide sert bir ekilde geliecek, gerçek bu. deerlendirmesini yapt.

- Spor hukukuna ihtiyaç var

Gençlik ve Spor Bakan Bak, sporda kanunlarn olduunu belirterek, Uygulamay yaparken kanunlar iyi bileceiz. 6222 sayl kanunu kulüplerimiz sporcularna ne kadar anlatt? Taraftarlara ve sporun aktörlerine ne kadar aktarld? dedi.

Dorular sormak ve örenmek zorundasn. diyen Bakan Bak, öyle devam etti:

Genel hukuk dnda özel bir hukuka ihtiyaç var. Spor hukukuna ihtiyaç var. Bizde yeni yeni oluan bir yap. Sporcu da idareci de yaptrmlara kar kendisini savunacak bilgiye sahip deil. Haklarn ve oyunun kurallarn bilmiyor. Bu bir gerçek. Bata oyunun kurallarn öretmemiz lazm. En önemli noktalardan bir tanesi bu. Antrenör, haklarn ne kadar biliyor? Spor hukuku böyle geliti. Sporun tüm taraflar haklarn en iyi ekilde bilirse o zaman aradaki itilaflar azalr. Devlette sporla uraan yapnn içerisindeki görevlilerin de federasyonlarn da oyunun kurallarn iyi bilmeleri gerekli. O zaman bu sorunlar azalacak. Derin bir yap. Sporda denetim mekanizmas çok geni. Esas sorun, oyunun kurallarn iyi bilmemiz lazm. Herkes iini iyi yapmal ve yapmak zorundadr. Bizim, sporun dorularna bakmamz lazm.

Sporun ayn zamanda bir kültür olduuna da dikkati çeken Bakan Bak, Bunlarn en banda eitim geliyor. Sporcularn eitimi geliyor. Kurallar bilirseniz az hata yaparsnz. O zaman ortaya az sorun çkyor. Eitim çok önemli. Bilimi kullanmak önemli bir faktör. Spor hukukunun, uzmanlaryla birlikte bu iin içinde yer almas, daha da etkin bir ekilde olmas, önemli ve doru. Sporda hak ihlalleri olmasn. ifadelerini kulland.

- Baykan: çaltay, çözüm için yol gösterecektir

Katlmclardan Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da çaltay düzenleyenlere teekkür etti.

Baykan, Spor denetiminde, devletin sporda etkinlii hep tartlan bir konu olmutur. Bu çaltayn tartmalara son vermeyecei muhakkak. Bundan sonrasnda çözümler için yol gösterecektir. diye konutu.

çaltaya, Bakan Bak ve Baykann yan sra Spor Genel Genel Müdür Yardmcs Murat Kocakaya, baz federasyon bakanlar, tekilat çalanlar ve spor camiasndan isimler katld.

Ana Sayfaya Git