Cezaevi raporu şok iddialar!

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) raporuna göre 23 yaşındaki tutuklu kanser hastası Mehmet Salih Filiz’in ağzından kan geliyor ve sağlık durumu kötüye gidiyor. Filiz gibi hastalıkları olan 82 yaşındaki Mehmet Emin Özkan ise alzheimer ve 5 kez kalp krizi geçirmesine rağmen tahliye edilmedi. Raporda bazı hapishanelerde tutuklu ve hükümlülerin yetersiz yemek verilmesi nedeniyle aç yattığına dikkat çekildi.

Haberler 20.01.2021 - 00:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceza nfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneinin (CSST), 1-15 Ocak 2021 tarihleri arasn kapsayan Hapishanelerden Gelen Koronavirüs (COVID-19) Kaynakl ikayetler balkl raporunu yaymlad. Raporda cezaevlerindeki koullar anlatlrken baz hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekildi.

Rapora göre Ödemi T Tipi Ceza nfaz Kurumunda kalan tutuklu 23 yandaki Mehmet Salih Filiz, barsak kanseri ve sal gittikçe kötüye gidiyor. Akcierleri de iyi olmayan Filizin sürekli kan kustuu belirtilirken, özel bir mama ile beslendii ve ilaçlarnn Avrupadan geldii gerekçesiyle kendisine verilmedii kaydedildi. Raporda Filizin bulunduu kouta koronavirüse kar önlem olarak kritik unsur olan sosyal mesafenin bulunmad, maske ve temizlik malzemesinin salanmad, Filizin hastaneye sevki için de yolda salk durumunda aksi bir gelime olursa sorumluluu almas yönünde dilekçe imzalamasnn istendii anlatld.

Filizin durumu daha önce HDP Mu Milletvekili Gülüstan Klç Koçyiit tarafndan Adalet Bakan Abdülhamit Güle sorulmu, serbest kalmas için de stanbulda eylem düzenlenmiti.

KEMOTERAP SÜREC CEZAEVNDE LYOR

Raporda yer alan baka hasta tutuklu ise Elaz 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Ceza nfaz Kurumunda kalan Deniz Yldrm. Raporda, barsak ve kolon kanseri olan Yldrmn geçirdii ameliyatn ardndan ince barsann bir ksmnn darda olduu, 9 Mart 2020 tarihinde kemoterapi tedavisine balanld, hastaneye sevki srasnda koronavirüse yakaland ve karantinada tek bana tutulduu aktarld. Raporda Yldrmn kiisel ihtiyaçlarn tek bana gideremediine dikkat çekildi.

ALZHEMER HASTASI VE ALES HABER ALAMIYOR

Diyarbakr D Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda kalan 82 yandaki Mehmet Emin Özkann durumu da rapora girdi. Rapora göre vücudunda yüzde 87 orannda fonksiyon kayb olan Özkanda alzheimer, kötü huylu guatr, yüksek tansiyon, barsak ve kalp hastalklar var ve beyninde baloncuk bulunuyor. Alzheimerdan kaynakl hafza, iki kulanda da iitme kayb yaayan Özkan, cezaevinde kald süre içinde 5 kalp krizi ve 4 anjiyo geçirmesine ramen tahliye edilmedi. Özkann olu da cezaevinde yatyordu, ancak olu istei dnda farkl bir cezaevine sevk edildi ve Özkana bakacak kimse yok. Özkann yaknlar onun salk durumu hakknda bilgi alamyor.

HASTANEDE 3 GÜN KELEPçEYLE BEKLETLD

Rapora göre Türkolu 1 Nolu L Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumunda kalan Abdulsamet Durak ise kalp krizi sonras anjiyo oldu ve 4 stenti bulunuyor. Ameliyat srasnda hastanede kald süre boyunca 3 gün kelepçeli olarak tutuldu. Yeterli bakm salanamayacan düündüü için bypass ameliyat olmaktan çekiniyor. Kouta kalan arkada Durakn bakmn salyor.

Raporda dier tutuklu ve hükümlülerin sorunlarndan bazlar öyle aktarld:

Aç UYUYORLAR

-Yemeklerin tüm mahpuslarn ihtiyacn karlamada yetersiz olduu, akam yemeklerinin yetersizlii sebebiyle mahpuslarn aç uyuduu, baz hapishanelerde 15 kiilik koulara 10 adet meyve datld, ücret ödeyerek kantinden meyve ve sebze almak istediklerinde de yetersiz ürün olduu, maddi durumu yetersiz olan mahpuslarn kantin fiyatlar sebebiyle ek meyve ve sebzeye eriemedii, hapishanelerde artk arlkl olarak pilav ve makarna verildii açkland.

PARASI OLMAYANA TEMZLK MALZEMES YOK

-Salgn balangcnda hapishaneler belli aralklarla ve düzenli ekilde dezenfekte edilirken son dönemde bu skln azald, 6 aydr dezenfekte edilmeyen koular olduu, baz hapishanelerde infaz koruma memurlarnn saym srasnda sosyal mesafeye uymad ve maske takmadklar, baz hapishane idareleri koulara sabun, çamar suyu ve dezenfektan ücretsiz datrken baz hapishanelerde bu malzemelerin ücretsiz datlmad, maddi durumu iyi olmayan mahpuslara da yeterli malzeme salanmad ikayet edildi.

-Yeni açlan veya karantina kouu yeni yaplan hapishanelerde koularn toz, toprak ve kireç kapl olduu, bu nedenle koularn hijyenik olmad ve solunum yolu rahatszlklarna sebep olduu, baz hapishanelerde Kovid-19 üphesi veya önlemleri sebebiyle karantinada tutulan mahpuslarn dier mahpuslara göre telefon haklar ve açk havaya eriimlerinin salanmad belirtildi.

KORONAVRÜS TEST YAPILMIYOR

- Hasta, yal ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alnmad, temizlik malzemesinin datlmad, mahpuslarn önlemlerini kendileri ald, baz mahpuslarn kendilerinde Kovid-19 belirtileri olduunu düündükleri, bu sebeple test olmay talep ettikleri ve test taleplerinin karlanmad, kanser hastal bata olmak üzere düzenli takip edilmesi gereken hastalklarn takibinin yaplmad, birden fazla mahpusun ringlerde tanmasnn bula riskini arttrd söylendi.

Ana Sayfaya Git