Batmanlılar tepki gösterdi, kitap toplatıldı

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan “Türkiye'nin Kültür Atlası” adlı kitap, Batmanlıların tepkisine neden oldu. Yayınevi, suç duyurusunda bulunmaya hazırlanan Batman Barosu'ndan özür dileyerek kitabı toplattı.

Haberler 31.03.2020 - 11:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Batmana yönelik ar hakaret ve çirkin iftiralara yer verildii gerekçesiyle Batmanllarn tepki gösterdii kitap toplatld.

Batman sivil toplum örgütleri, gazeteciler ve sanatçlar, geçen yl Prof. Dr. Kenan Mortan ile Prof. Dr. brahim Atalay imzasyla yaynlanan Türkiyenin Kültür Atlas adl kitapta, Batmandaki kadnlarn yüzde 50sinin düzenli ikence gördüü ve her 5 çocuktan birisinin aile içinde ensest ilikiye maruz kald gibi ar iddialar yer alyor. Yazarlarn söz konusu verileri Batman Barosunun hazrlad raporlara dayandrmas ise Batman Barosunu harekete geçirdi. Baro Bakan Abdülhamit çakan, yazarlarn kaynak olarak gösterdii raporlarn Batman Barosu tarafndan hazrlanmadn söyledi.

BARONUN HAZIRLAMADII RAPORLAR

çakan, kitab yazan Mortan ve Atalayn Batman Barosu tarafndan hazrlanan iki raporu kaynak olarak gösterdiini belirterek, Ancak geçmie dönük raporlar inceledik, Batman Barosunun hazrlad iddia edilen böyle raporlar yok. Yazarlar neden Batman Barosunun hazrlamad raporlar kaynak gösterdi bilmiyoruz dedi.

Batman Barosu tarafndan 2000 ve 2007 yllarnda Batmanda yaanan intihar olaylaryla ilgili iki raporun hazrlandn söyleyen çakan, Ancak bu raporlarn hiçbirinde ilgili kitapta yer alan bilgilere dair bir ibare bulunmamaktadr eklinde konutu.

BARO SUç DUYURUSUNDA BULUNACAK

Kitapta yer alan Batman bölümünün Batmanla ilgili gerçeklerden ve belgelerden uzak bir bak açsyla hazrlandn söyleyen çakan, Balk paras karl zorla evlendirilmek, çocuk yata evlilik, evlilik sonras sistemli iddet görme intiharlarn balca sebepleri arasnda gösterilmi. Batmandaki kadnlarn yüzde 50sinin düzenli ikence gördüü ve her be çocuktan birisinin aile içinde ensest ilikiye maruz kald, yani istismara urad Batman Barosu kaynak gösterilerek iddia edilmi. Öncelikle Batman Barosunun böyle bir çalmas yok. kincisi, Batmanla ilgili kitapta yazlanlarn gerçeklikle bir ilgisi yok. statistikler de bunu gösterir niteliktedir ifadelerini kulland.

Batman Barosu, Batman tantmaktan çok Batman halkn gerçek d beyanlarla rencide eden, küçük gören ve tahkir eden bu kitapla ilgili olarak bata suç duyurusu ve hakim karar ile kitaplarn toplatlmas olmak üzere gerekli hukuki süreci balatmaya hazrland srada, yaynevi özür dileyerek kitab toplattn duyurdu.

YAYINEVNDEN ÖZÜR MESAJI

Türkiye Bankas Kültür Yaynlar Genel Müdürü Ahmet Salcan, Batman Barosuna gönderdii mesajda kitabn toplatlacan belirtirken, tüm Batmanllardan da kendisi ve kurumu adna özür diledi.

Ahmet Salcann Batman Barosunda gönderdii mesajda u ifadeler yer ald: Batman Barosu ve Saygdeer Bakan Abdülhamit çakan. Yeni yaynladmz Türkiyenin Kültür Atlas adl kitapta geçen aslsz bir cümle nedeniyle Batmanllar ve Batman Barosunun hiç istemeyerek de olsa rencide ettiimiz için özür dileriz. Kitapta geçen bu talihsiz ifadeden dolay büyük bir üzüntü duyuyoruz. Batman Barosunun bu çok hakl tepkisi, bizi hemen harekete geçirdi ve sözü geçen kitap sattan kaldrld ve toplatld. Bugüne kadarki yayn çizgimize yakmayan, en hassas olduumuz konulardan birisine dahil bu dayanaksz ifadeyi yaynladmz için, Baro Bakan sfatnzla, nezdinizde tüm Batmanllardan ve Baronuz mensuplarndan samimi özrümüzün kabulünü ahsm ve kurumum adna istirham ederim.

YAZARLAR HAKKINDA SUç DUYURUSU

Kitabn sattan kaldrlmas ve toplatlmasn olumlu karladklarn vurgulayan Batman Barosu Bakan Abdülhamit çakan, pazartesi günü kitabn yazarlar hakknda suç duyurusunda bulunacaklarn söyledi.

Esasnda kitap toplatlmasna kar olduunu belirten çakan, Fikir ve düünce özgürlüünden yanaym, fikir ve düünceyi açklama özgürlüünü haklar kategorisinde en üst sralarda görüyorum. Bunun tezahürlerinden biri de fikir ve düüncelerin yazya dökülmesidir. Dolaysyla açk bir kasta dayal yalan ve yanl bilgi ile tespitler içermedii sürece kitaplar elbetteki toplatlmamaldr dedi.

AHMET GÜNETEKN DE TEPK GÖSTERMT

Kitapta yer alan iddialara Batmanl ressam Ahmet Günetekin de bir dizi twit atarak destek olmutu. Günetekin, tepkisini öyle dile getirdi:

Batman Barosunun suç duyurusunu destekliyorum. Türkiyenin Kültür Atlas Kitab, Batman ve Batmanllarla ilgili iftira, üstünkörü, rkç ve cinsiyetçi karalamalarla dolu. Kadna iddetin ve ensestin merkezi gibi gösteriliyor. Bütün Batman zan altnda brakp rencide ediyor.

Bata @isbankasi yaynlar olmak üzere, bu kitab hazrlayan akademisyenleri de knyorum

#ibankasyaynlar

Bu rezillii kabul etmiyorum! Kitabn derhal toplatlmasn, yaynevi ve yazarlardan, bu cehaletlerine açklama ve özür bekliyoruz. @Batman_Barosu nun açaca davay takip edip, destekleyeceimizi bildiririm.

Ana Sayfaya Git