Cezeri uçuşu Amida olsun

"Cezeri"nin uçuş denemesinin Amida Höyük'te yapılması önerisi.

Haberler 23.10.2020 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baykar tarafndan milli ve özgün olarak gelitirilen Türkiyenin ilk uçan arabas Cezerinin Diyarbakrn kalbi olarak nitelendirilen Amida Höyükte uçu denemesi yapmas talep edildi.

Baykar tarafndan gelitirilen Türkiyenin ilk uçan arabas Cezeri, 15 Eylülde ilk uçu testlerini baaryla tamamlad.

Ünlü slam alimi El Cezerinin ad verilen uçan arabann uçu denemelerinin, Cezerinin o dönem bilimsel çalmalarn yürüttüü tarihi Sur ilçesinde yer alan ve Diyarbakrn kalbi olarak nitelendirilen Amida Höyükte yaplmas önerildi.

Amida Höyük Kaz Heyeti Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, Artuklu Saraynda slam aleminin mehur mühendisi, ilim ve bilim adam El Cezerinin 25 5l yaadn söyledi.

DÜNYADAK LK ROBOTU BURADA YAPIP, HZMETE SUNMU

El Cezerinin El Hyal kitabn bu sarayda yazdn ifade eden Yldz, Cezerinin sarayda gelitirdii 50 çalmay kitabna aldn, bunlarn büyük ksmnn robotlar olduunu aktararak, unlar söyledi:

El Cezeri dünyadaki ilk robotu burada yapp, hizmete sunmutur. Bu robot içecek ve meyve sunan bir robottur. Günümüzde otomotiv sanayisinde kullanlan krank milini burada icat edip, gelitirmitir. El Cezeri çok önemli bir mühendistir. Bugünkü sibernetin, otomasyonun ve bilgisayar sisteminin temellerini atan kiidir.

Günümüzün El Cezerisi olarak adlandrabileceimiz Selçuk Bayraktar tarafndan yaplan bu çalmalar ülkemiz için çok önemli. O gün Orta çada El Cezeri ne yaptysa bugün Selçuk Bayraktar da Türkiye için benzer çalmalar yapyor. El Cezeri denilince akla Diyarbakr, Artuklu Saray gelir. Türkiyenin ilk uçan arabas olan Cezerinin burada uçurulmas bu arabaya çok yakr.

çKALE ALANI BU UçU çN UYGUN

El Cezerinin yapt çalmalar ortaya çkartmak için kaz çalmalarn sürdürdüklerini ifade eden Yldz, bunlar tamamlandnda Amida Höyük ve Artuklu Saraynn, Diyarbakr ve bölgenin önemli turizm merkezlerinden biri olacan aktard.

Baykar Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takm Vakf (T3 Vakf) Mütevelli Heyeti Bakan Selçuk Bayraktara çarda bulunan Yldz, Cezeri adl uçan arabann uçu denemelerinin bir ksmnn da bu alanda, Diyarbakrda yaplmasn istiyoruz. çkale alan bu uçu için uygun. Günümüzün El Cezerisi olan Selçuk Bayraktarn El Cezerinin yaad alanda aracn uçu denemelerini yapmas çok güzel olacaktr. diye konutu.

Ana Sayfaya Git