Diyarbakır SUR'da 3 PKK'lı, İdil'de de 5 PKK'lının etkisiz hale getirildiği çatışmalarda 2 asker yarlandı

Diyarbakır SUR ve Şırnak İdil'de vatandaşın güvenliği açısından devam sokağa çıkma yasakları ile birlikte operasyonlarında tam gaz devam ettiği açıklandı. SUR ve İdil'de devam eden operasyonlarda 2 askerin yaralandığı açıklanırken, çok sayıda teröristin de öldürüldüğü belirtildi

Haberler 28.02.2016 - 18:57 Son Güncelleme : 28.02.2016 - 18:57

Diyarbakır SUR ve Şırnak İdilde vatandaşın güvenliği açısından devam sokağa çıkma yasakları ile birlikte operasyonlarında tam gaz devam ettiği açıklandı. SUR ve İdilde devam eden operasyonlarda 2 askerin yaralandığı açıklanırken, çok sayıda teröristin de öldürüldüğü belirtildi

Sur ilçesinde 2 Aralık, İdil ilçesinde de 16 Şubatta ilan edilen sokağa çıkma yasakları sürüyor. Surdaki yasak, 89uncu gününe girdi. İlçede teröristler 150-200 metrekarelik bir alana sıkıştırıldı. Zaman zaman güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışmaların da yaşandığı ilçeden bugün gün boyu dumanlar yükseldi.

1 ASKER VE 1 POLİS YARALANDI

İdilde ise yasak 12nci gününe girdi. Yeni Mahalleyi temizleyen güvenlik güçleri, operasyonlarını Turgut Özal Mahallesinde yoğunlaştırdı. Bugün Sabah saatlerinde operasyona çıkan güvenlik güçleri ile teröristler arasında çatışma çıktı. çatışmada, 1 asker ile 1 polis yaralandı. İlçe Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

8 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Genelkurmay Başkanlığı, Diyarbakırın Sur İlçesinde devam eden operasyonda 3 PKKlı teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı. Açıklamada ayrıca Şırnakın İdil İlçesinde devam eden operasyonda 5 PKKlı teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

Genelkurmayın açıklamasında Diyarbakır ve Şırnakta yürütülen operasyonlarda toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısının Surda 240 ve İdilde 53 olduğu belirtildi. Genelkurmay Başkanlığının internet sitesindeki Önemli Yurtiçi Olaylar bölümünde yer alan 27 Şubat gününe ait bilgiler şöyle:

* Diyarbakır/Surda devam eden operasyonda; üç bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 240dır.), dokuz adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir. (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 245dir.)

* Şırnak/İdilde devam eden operasyonda; beş bölücü terör örgütü mensubu terörist etkisiz hale getirilmiş (Operasyonda, toplam etkisiz hale getirilen terörist sayısı 53tür.), bir adet RPG-7 roketatar ele geçirilmiş,17 adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir. (Operasyonda, toplam imha edilen el yapımı patlayıcı sayısı 210dur.)

* Şırnakta icra edilen operasyonda tespit edilen bir adet el yapımı patlayıcı imha edilmiştir.

* Iğdırda icra edilen operasyonda tespit edilen iki ayrı sığınakta, 16 adet Dragunov keskin nişancı tüfeği fişeği, 12 adet Kalaşnikof piyade tüfeği fişeği, bir adet dürbün, bir adet sırt çantası, bir adet uyku tulumu ve muhtelif yaşam malzemesi ile tıbbi malzeme ele geçirilmiştir.

* Kırklarelide bölücü terör örgütü propagandası yaptıkları tespit edilen yedi şahıs yakalanmış, yapılan aramalarda, bir adet av tüfeği, dört adet tabanca, bir adet kurusıkı tabanca, 54 adet tabanca fişeği, 69 adet kurusıkı tabanca fişeği, örgütsel doküman ve 120 gram kenevir tohumu ele geçirilmiştir.

Sur, Diyarbakırın dört merkez ilçesinden biridir. 2008 yılında, 5747 sayılı kanunla, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde, Diyarbakırın en eski yerleşim merkezinde kurulmuştur. Sur adını, ilçe merkezi ile çevirili bulunan tarihi Diyarbakır surlarından almıştır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin orta bölümünde yer alan Sur ilçesi, Dicle Nehrinin kenarında, denizden 660 metre yükseklikte,Karacadağın lavları üzerine kurulmuştur. İlçede egemen olmuş büyük uygarlıkların bıraktıkları izlere ve çok sayıda tarihi eserlere, ilçenin her yerinde rastlamak mümkündür.

Tarihi geçmişi; çok eskilere, MÖ 7500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Son dönemde yapılan arkeolojik kazılarda Dünyadaki en eski yerleşim alanlarının bu bölgede olduğu görülmüştür.[kaynak belirtilmeli]

İlçede sırasıyla Hurriler, Mitanniler, Hititler, Asurlar, Medler, Persler, Büyük İskender, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular,Osmanlılar ve 30a yakın uygarlık hüküm sürmüştür.

İlçe çok sayıda uygarlığın izlerini taşıyan, zengin tarihi ve kültürel birikimi ile farklı uygarlıkların, medeniyetlerin yerleşim alanı ve merkezi olmuştur. İlçe bir tarih ve kültür merkezi olma özelliğini her zaman koruyabilmeyi başarmıştır. Her uygarlık kendi kültürünü, öncekilerle kaynaştırıp, daha zengin hale getirerek yeni kuşaklara adeta bir Açık Hava Yazıtlar Müzesi şeklinde sunmuştur.

Şehirde Meryem Ana Kilisesi bulunmaktadır. Anadoluda Hataydan sonra Hristiyanlığın yaşanmaya bağladığı ikinci şehirdir Şehrin Cizreye, Midyata, Nusaybine, Suriye ve Irak sınırına olan yakınlığı ve topoğrafik özellikleri tarihinde önemli bir rol oynamıştır

İlçede karasal iklim hüküm sürmektedir ve bitki örtüsü bakımından zengindir. Mardine 60 km uzaklıkta olan ilçe, Suriye sınır kapısına 24 km uzaklıktadır. Yüzölçümü 1.224 km olup Türkiyenin en çok köyü olan ilçesidir.

Ana Sayfaya Git