O çocukları siz kurtarın

Mendil sattırılan, dilendirilen çocukları "Alo 183" ile kurtarın

Haberler 03.04.2020 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sokakta çaltrlan veya dilendirilen çocuklar bu ortamdan kurtarmak için hizmet veren Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn mobil ekiplerinin faaliyetlerinde, vatandalarn Alo 183e yapaca ihbarlar büyük önem tayor

Bakanlk, Türkiyenin yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele ettii süreçte, sokakta çaltrlan veya dilendirilen çocuklar korumaya yönelik hizmet veren mobil ekiplerin çalmalarn younlatrd. Bu kapsamda, Türkiyenin 81 ilinde hizmet veren 139 mobil ekip bulunuyor.

- Okula devam etmeyenler eitime yönlendiriliyor

çocuklarn youn olarak bulunduklar alanlarda sürekli taramalar gerçekletiren ekipler, öncelikle bu durumdakilerin ailelerini saptayp görümeler yapyor.

çocuklarn sokakta çaltrlma ve dilendirilmesini önlemeye yönelik sosyal hizmet modelleri uygulanyor, sosyal yardmlardan faydalanma ya da kurulu bakmna alnmas kararlatrlyor.

Eitim çanda olmasna karn okula devam etmeyenlerin eitim-öretime kazandrlmas, örgün eitimi tamamlayanlarn da mesleki eitime yönlendirilmesi salanyor. Aileler için de psikososyal destek, bilinçlendirme çalmalar yürütülüyor.

- 19 binden fazla çocuk sokaktan kurtarld

Bakanln verilerine göre, mobil ekipler, çalmann balatld Haziran 2017den bu yana sokakta çaltrlan 19 bin 817 çocua müdahalede bulundu.

Yaplan hukuki ilemler sonucunda 864 çocuun ailesi hakknda adli ilem balatlrken, 5 bin 294 çocuk için eitim, danmanlk ve salk tedbirleri aldrld. Bu çocuklarn ailesine, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmeti veya Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflar araclyla destek saland. Halihazrda 11 bin 611 çocuun ailesine yönelik de rehberlik hizmeti veriliyor.

Yaplan çalmalar kapsamnda, 792 çocuk da ciddi ihmalin saptanmas veya farkl nedenlerden ötürü kurum bakmna alnd.

Mobil ekipler, 2020nin ocak ve ubat aylarnda ise sokakta çaltrlan 1301 çocuk için ilem yapt.

- Sokakta çaltrlan çocuklar Alo 183e ihbar edilmeli

Sokakta çaltrlan çocuklarn bu ortamdan kurtarlmas ve kendilerine destek salanmas için mobil ekiplerin düzenli taramalarnn yannda, vatandalarn ihbarlar da büyük önem tayor.

Bir çocuun sokakta çaltrldn veya dilendirildiini görenler, 7 gün 24 saat kesintisiz ve ücretsiz hizmet veren Bakanln, Alo 183 Sosyal Destek Hattn arayp durumu bildirebiliyor. Böylelikle mobil ekiplerin hzla çocuun bulunduu alana ulamas salanyor.

- Mendil sattrlan 2 çocuk, ihbarr ardndan yuvasna döndü

En son geçen hafta Ankarada mendil satt, dilendirildii belirlenen 2 çocua, yaplan ihbar üzerine mobil ekiplerce destek verildi.

çocuklar bulunduklar alandan alarak ailelerine götüren ekipler, anne ve babalarna çocuklar bu ekilde çaltrmann suç olduu, bu olay bir kez daha tekrarlanrsa çocuklarn kurum bakmna alnaca konusunda bilgilendirmede bulundu.

Aileye yönelik uygun sosyal hizmet modelinin devreye alnmas için de çalma balatld örenildi.

Ana Sayfaya Git