Yargılamanın durdurmasına itiraz!

Helin Şen davasında yargılamanın durdurulmasına itiraz

Haberler 03.10.2020 - 00:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Helin enin avukatlar, sank polis Abdullah E. hakknda soruturma izni alnmad gerekçesiyle davann durdurulmasna kar Diyarbakr 2nci Ar Ceza Mahkemesine itirazda bulundu.

Diyarbakrn Sur ilçesinde sokaa çkma yasann ilan edildii 12 Ekim 2015te zrhl polis aracndan açlan ate sonucu 12 yandaki Helin Hasret enin öldürülmesine ilikin sank polis Abdullah E. hakknda taksirle öldürmek gerekçesiyle Diyarbakr 1inci Ar Ceza Mahkemesinde açlan davann 4üncü durumasnda, polis hakknda soruturma izni alnmad gerekçesiyle yarglamann karar verildi.

nsan Haklar Dernei (HD) Hukuk Komisyonunun takip ettii davada avukatlar Ercan Ylmaz ve Abdullah Zeytun, yarglamann durdurulmasna kar bir üst mahkeme olan Diyarbakr 2inci Ar Ceza Mahkemesine yapt itirazda, izin alnmad gerekçesiyle yarglamann durdurulmasnn davay sürüncemeye soktuu ve etkili soruturma yükümlülüünün ihlaline yol açtna dikkat çekildi.

YARGITAY KARARI

en ailesi avukatlarnn yapt itiraz dilekçesinde, kararn her ne kadar 4483 Sayl Memurlar ve Dier Kamu Görevlilerinin Yarglanmas Hakknda Kanun gerei alnm olmasna karn suçu douran fiil ile kiinin görevi arasnda illiyet ba bulunmas gerektii savunuldu. Görev suçundan bahsedebilmesi için fiilin kamu görevlisinin görev alanna girmesi ve yetkisi kapsamnda gerçeklemesi gerektii artnn alt çizilen dilekçede, Bu açdan 4483 sayl Kanun, izin artna bal olan suçlarn kapsamn daraltmtr. Dolaysyla, suçun sadece görev srasnda ilenmi olmas, izin artnn iletilebilmesi için yeterli deildir. Nitekim Yargtay Ceza Genel Kurulu da, 4483 sayl Yasa kapsamnda soruturulmas gereken suçlar memurlar ve kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle iledikleri suçlar ile snrlandrlm olduunu, görev srasnda ilenen fakat görevle ilgisi bulunmayan suçlarn kapsam dnda brakldn teyit etmitir diye kaydedildi.

KANUN BU EKLDE KULLANILAMAZ

Dilekçede, 4483 sayl Kanununa ilikin u deerlendirmeler yer ald: 4483 sayl kanunun amac kamu hizmetlerinin düzenli ve gerektii biçimde yürütülmesini salamak, memurun ahs için deil, memuriyet görevi için bir teminat oluturmaktr. Bu düzenleme, kastl eylemiyle ar insan haklar ihlaline yol açan bir kamu görevlisi lehine güvence yaratacak ekilde ve etkili soruturma yükümlülüünü sekteye uratacak biçimde kullanlamaz. zin artnn, kasten öldürme suçunu iledii iddiasyla hakknda kamu davas balatlan, kastl biçimde hedef gözeterek gerçekletirdii atla bir çocuun yaama hakkna yönelik ar ihlalden sorumlu tutulan polis memuru sank Abdullah E., güvence salamak için iletilmesi mümkün deildir.

ETKL SORUTURMANIN HLAL

Avrupa nsan Haklar Mahkemesinin (AHM) 4483 sayl Kanunda öngörülen izin rejiminin uygulan biçiminin etkili soruturma yükümlülüünü ihlal ettii eklindeki birçok kararna yer verilen dilekçede, izin alnmad gerekçesiyle yarglamann durdurulmasnn davann sürüncemeye sokulmasna yol açarak, etkili soruturma yükümlülüünü ihlal ettii vurguland.

KARARIN PTAL STEM

Dilekçede, Sann yürüttüü kamu görevi kapsamnda deerlendirilmesi mümkün olmayan, hedef gözeterek, küçük bir çocuun ölümüne sebep olma suçu nedeniyle yarglanabilmesi için izin usulüne bavurulmasnn hem yasaya hem de yaama hakkn koruma yükümlülüüne aykrdr. Bu sebeple, Diyarbakr 1. Ar Ceza Mahkemesinin bu yöndeki ara kararnn kaldrlmasn talep ederiz denildi.

Ana Sayfaya Git