İhalelerde elektronik eksiltme yapılabilecek

Kamu İhale Kurumunca, elektronik ihale uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik mevzuat düzenlemeleri yapıldı Bazı ihalelerde kullanılmak üzere elektronik eksiltme uygulaması getirildi. Tüzel kişilikler adına yabancı ülkelerdeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti ticaret müşavirlikleri/ataşeliklerine iş bitirme belgesi düzenleyebilme yetkisi verildi.

Haberler 20.06.2018 - 10:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kamu hale Kurumunca (KK), elektronik ihale uygulamalarnn yaygnlatrlmasna yönelik mevzuat düzenlemeleri yapld.

KKin, kamu ihale mevzuatnda deiiklik yaplmasna ilikin yönetmelik ve tebli deiiklikleri Resmi Gazetenin mükerrer saysnda yaymland.

Kurumdan edinilen bilgiye göre, düzenlemelerle, tekliflerin elektronik ortamda alnd beyan usulünün kullanmnn arttrlmas bata olmak üzere, e-ihalenin devreye alnmas, ihalelerde elektronik eksiltme (e-eksiltme) yaplabilmesi, yeterlik sistemi üzerinden e-ihale yaplabilmesi gibi elektronik ihale uygulamalar konusunda yenilikler getirildi.

Deiiklerle, elektronik ihale uygulamalar yaygnlatrlrken, tekliflerin elektronik ortamda alnd beyan usulünün kullanlabilecei parasal limit, hizmet almlarnda eik deerin yarsna, mal almlarnda eik deerin dört katna çkarld.

- haleye katlm masraf azaltlyor

Elektronik ortamda temin veya teyit edilebilen belgelerin kat ortamnda sunulmas yerine bu belgelerdeki bilgilerin beyan edildii bir standart formun sunulmas uygulamas, elektronik ortamda teklif alnmayan ihalelerde geçerli olacak. Bu sayede, ihalelere katlm maliyetlerinin azaltlarak gerek teklif hazrlama gerekse teklif deerlendirme süreçlerinin daha kolay ve hzl hale getirilmesi amaçland.

1 Kasm 2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, açk ihale ve belli istekliler arasnda ihale usulü ile yaplan ihalelerde kullanlmak üzere, geçerli teklif sahibi isteklilerin ilk fiyat tekliflerinden daha düük fiyatlar ile yeniden yarabilmelerine imkan tanyan e-eksiltme uygulamas getirildi. Böylece kamu almlarnda rekabeti arttrarak, kaynaklarn daha etkin ve verimli ekilde kullanlmasnn salanmas amaçland.

Parasal limit snr olmadan açk ihale usulü ile yaplan mal ve hizmet alm ihalelerinin yan sra ayn usul ile yaplan yapm ii ihaleleri ve pazarlk usulü ile yaplan hizmet alm ve mal alm ihalelerinin e-ihale yoluyla yaplabilmesi, 2 Ocak 2019dan itibaren mümkün hale getirildi.

Yeterlik sistemi üzerinden yeterlik deerlendirmesi yaplmas ve buna bal yeterlik sertifikas üzerinden e-ihale yaplmas imkan saland.

- lemler kolaylatrld

Yurt d i deneyim belgelerinin Elektronik Kamu Almlar Platformuna (EKAP) kayd kolaylatrld. 1 Ocak 2018 tarihinde balayan yerli veya yabanc gerçek/tüzel kiilerin yurt dnda kamu veya özel sektöre bedel içeren bir sözleme kapsamnda taahhüt ettikleri ilere ilikin i deneyim belgelerinin EKAPa kayt sürecinde, ilem süresi 15 güne indirilerek, belge kaydnda aranan artlar yeniden düzenlendi. Ayrca uygulama için öngörülen tarih snr 1 Temmuz 2018den 1 Ekim 2018e uzatld.

Yurt dnda yapmla ilgili danmanlk hizmet alm ii gerçekletiren Türk vatanda gerçek kiiler ile Türkiye Cumhuriyeti kanunlarna göre kurulmu tüzel kiilikler adna yabanc ülkelerdeki ilgili Türkiye Cumhuriyeti ticaret müavirlikleri/ataeliklerine i bitirme belgesi düzenleyebilme yetkisi verildi.

Yapm ilerinden elde edilen i deneyim belgelerinde iin ana i grubunu gösteren esasl unsurun belirlenmesi ve belge tutarlarnn Yapm lerinde Benzer Gruplar Tebliinin eki Yapm lerinde Benzer Gruplar Listesindeki i gruplarna göre dalmna yer verecek ekilde düzenlenmesi saland.

Benzer i tanmlamas yaplrken uyulmas gereken esaslar ile belge tutarlarnn ayrtrlmas konularna yönelik olarak Yapm lerinde Benzer Gruplar Tebliinde de deiiklikler yapld.

Ksmi teklife açk olarak gerçekletirilen ve yerli mal teklif eden istekliler lehine fiyat avantaj uygulanmas öngörülen mal alm ihalelerinde bir ksmda birden fazla mal kalemi alnmasna imkan saland.

Sigorta irketleri tarafndan kefalet sigortas kapsamnda düzenlenen kefalet senetlerinin, teminat olarak ihalelerde kullanlabilmesi amacyla standart formlar mevzuata eklendi.

Ana Sayfaya Git