8 bin yıllık bayram!

Mezopotamya'da yaklaşık 8 bin yıldır hasat döneminin başlangıcı kabul edilen Bilali Şenlikleri, Artuklu ilçesinde kutlandı.

Haberler 07.05.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinde 8 bin yllk geçmie sahip Bilali enlikleri kutland.

Mezopotamyada yaklak 8 bin yldr hasat döneminin balangc kabul edilen Bilali enlikleri, merkez Artuklu ilçesine bal eski ad Bilali olan Alml köyünde kutlama program düzenledi.

çevre il ve ilçelerden youn katlmla gerçekleen enlikte, davetliler davul zurna eliinde halay çekti, çocuklar uçurtma uçurdu, aileler piknik yapt. Bereket için dualarn okunduu enlikte, sanatçlar Kürtçe ve Türkçe konser verdi.

- Mardin bu yl turizmde atn çan yayor

Mardin l Kültür ve Turizm Müdürü Alaaddin Aydn, AA muhabirine yapt açklamada, bereketli Mezopotamya Ovasnn unutulmaya yüz tutmu somut olmayan kültürel miraslarn canlandrmay amaçladklarn söyledi.

Bu kapsamda Bilali enliklerini kutlamaya baladklarn kaydeden Aydn, enliin youn ilgi gördüünü dile getirdi.

Huzur ve kardelik ehrinde hemen hemen hergün bir etkinliin yapldna dikkati çeken Aydn, Mardin bu yl turizmde altn çan yayor. Bunun sebebi de hükümetimizin getirdii huzur ve istikrar ortamdr. Mardinde kapan otellerden açlan otellere geçtik. nallah bunlar böyle devam edecek. ifadelerini kulland.

- Gelenein kaybolmamasna çalyoruz

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoan da Mardinde Bilali enliklerinin bu yl üçüncüsünü düzenlediklerini, var olan bir kültürün kaybolmasn istemediklerini söyledi.

Bilali enliklerinin, binlerce yldr kutlanan bereket bayramlar arasnda yer aldn aktaran Erdoan, öyle konutu:

Bu corafyada her tarm hasad öncesi köylüler toplanr, dua yaplr, yemekler yenilirdi. Ardndan da Mezopotamyada hasat balard. Bir hasat bayram bu. Onun içine bir araya geldik, dualarmz ettik. Tarma geçmemiz eer 8 bin yl önceyse, 8 bin yllk bir gelenein kaybolmamasna çalyoruz.

Ana Sayfaya Git