Halfeti'nin simgesi karagül daha çok kişiye ulaşacak

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen karagülün kenti gezmeye gelenler tarafından görülebilmesi amacıyla Fırat Nehri kenarında sera oluşturuldu.

Haberler 06.12.2019 - 00:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünyada sadece anlurfann Halfeti ilçesinde yetien, kendine özgü rengi ve kokusunu yetitii topraktan alan karagülün üretimi, turistlerin daha rahat görebilmesi amacyla Frat Nehri sahilinde de yaplmaya baland.

Birecik Barajnn sular altnda kalan Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesinin 2013 ylnda sakin ehir ana dahil ettii Halfeti, tarihi ta evleri ve doal güzellikleriyle Güneydounun sakl cenneti olarak nitelendiriliyor.

Büyük bölümü sular altnda kalan batk kenti, birçok medeniyete ev sahiplii yapan Rumkale ile su altnda kalan caminin minaresini ve terk edilmi eski yaplarn düzenlenen tekne turlaryla görülmesi ile yerli ve yabanc turistlerin ilgi gösterdii ilçe, kendine has corafi özellikleriyle dünyada sadece yörede yetien karagül bitkisini de barndryor.

Birecik Barajnn su tutmasyla birlikte o bölgede yetime alan azalan karagül, Halfeti Belediyesince yürütülen çalmalarla daha fazla yetime alanna kavutu.

Kendine özgü görünümünü ve kokusunu yetitii topraktan alan, rengiyle turistlerden youn ilgi gören karagül, ziyaretçilerin daha kolay görmesi amacyla belediye tarafndan Frat Nehri kenarna yaplan serada yetitirilmeye baland.

lçeye gelen ziyaretçilerin serada görme frsat bulduu ve ilkbahar ve sonbahar mevsimleri olmak üzere iki defa açan karagülün daha fazla alanda yetitirilmesi ve üretilmesi için sahil kenarnda yeni yetitirme alanlar oluturulacak.

- Karagülün görünürlüü artrld

Halfeti Belediye Bakan eref Albayrak, AA muhabirine yapt açklamada, Halfetinin turizm açsndan en youn yln geçirdiini söyledi.

Halfetiyi turizmde ön plana çkaran sembollerden birinin karagül olduu belirten Albayrak, öyle konutu:

Dünyada sadece Halfetide yetimesinden dolay gelen vatandalarmzn görmesi için sahil kenarnda karagül seras kurduk. Daha önce karagül Halfetide yetiiyordu ama turistlerimizin görme frsat olmuyordu. Eski Halfetide sahil kenarna yaptmz bu 500 metrekarelik sera ile vatandalarmzn karagülü daha kolay görme frsatlar oldu. Karagül nisan ve mays ile eylül, ekim, kasm aylarnda kendisini bizlere gösteriyor. Yaptmz seramz gezi güzergahnda bulunduu için ziyaretçiler tarafndan daha fazla ilgi görüyor.

lçeye gelen turistlerin karagülü görmeden ayrlmak istemediini anlatan Albayrak, turistlerin gezilerinin son dura olarak seraya geçerek güzel gülü gördüklerini ifade etti.

Karagülün görünürlüünün daha fazla olmas için çalmalara devam ettiklerini belirten Albayrak, Önümüzdeki sene inallah biz özellikle sahil bandnda karagül ekim alanlarn çoaltacaz. Her gelen vatandamz bu ekilde karagül ile buluturacaz. diye konutu.

Albayrak, karagülün tantm ve ticari olarak kullanm için de çalmalarn devam ettiini anlatarak, bitkiden parfüm, çikolata, kolonya gibi ürünler üretilerek beeniye sunulduunu belirtti.

Ana Sayfaya Git