Altyapı giderleri!

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesindeki tarihi 5 bin yıllık Diyarbakır Surlarının bütünüyle ortaya çıkartılması için devam eden kazı çalışmalarında, 2 metre 40 santimetre daha aşağı inildi. Zemini ortaya çıkartılan surlarda, 'altyapı giderleri' bulundu. Amida Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, ortaya çıkartılan altyapı giderlerinin, surlarla birlikte yapıldığını belirterek; "İçkale'de şimdiye kadar 3 tane ortaya çıktı. Bunlar için tabi dönemin mühendislik harikası diyebiliriz. Bu açıklıklar 25 santimetre genişliğinde, 40 santimetre yüksekliğinde ve 4,5 metre uzunluğundadır. Bu giderlerin daha sonraki dönemlerde ve özellikle Osmanlı döneminde de çok aktif kullanıldığını görüyoruz" dedi.

Haberler 07.10.2021 - 01:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

UNESCO tarafndan 2015 ylnda Dünya Kültür Miras Listesine alnan çin Seddinden sonra en uzun sur olma özelliini tayan Diyarbakr surlarnn bütünüyle ortaya çkartlmas için çkalede balatlan kaz çalmalarnda, 2 metre 40 santimetre daha aa inildi. Ulalan surlarn zemininde altyap giderleri bulundu.

SURLARIN YAPILDII DÖNMEDE YAPILMI

Amida Höyük Kaz Bakan Prof. Dr. rfan Yldz, bu altyap giderlerinin, surlarn yapld dönmede yapldn belirterek; Diyarbakr Büyükehir Belediyesinin surlarn dirilii program çerçevesinde balatt çalmalarla sur diplerindeki kaz çalmalarmz devam ediyor. Yaptmz bu çalmalarn neticesinde surlarn yapld dönemde yapldn tahmin ettiimiz altyap giderleri ortaya çkt. Bu alanda çkalede imdiye kadar 3 tane ortaya çkt. Bunlar tabi dönem için muazzam mühendislik ii ve dönemin mühendislik harikas diyebiliriz. Bu açklklar 25 santimetre geniliinde, 40 santimetre yüksekliinde ve 4,5 metre uzunluundadr. Bu 4,5 metrelik ölçü, ayn zamanda surlarn kalnln da vermektedir dedi.

3 ADET ORTAYA çIKARILDI, YENLER DE ORTAYA çIKACAK

Tarihi çkaledeki sularn bu kanallar vastasyla dardaki kanalizasyona aktarldn dile getiren Yld çkaledeki sular, bu kanallar, bu giderler vastasyla dardaki kanalizasyona aktarlmtr. Roma döneminde yaplan bu giderler daha sonraki dönemlerde de kullanlmaya devam etmitir. Bunlar imdiye kadar toprak altnda olduu için görünmemiti, yaplan kazlar sonucunda tamamyla ortaya çkartld. uana kadar ortaya çkartlan 3 adettir, yenilerinin de ortaya çkarlacaktr ifadelerini kulland.

OSMANLI, KÜNK SSTEMYLE KULLANMI

Osmanlnn bu altyap giderini, yaptklar künk sistemiyle aktif olarak kullandn aktaran Yldz, Surlarn ilk ina edildii dönemde yaplan bu altyap giderlerinin Osmanl döneminde de aktif bir ekilde kullanldn görüyoruz. Osmanl, künk sistemini kullanarak suyu bu giderler sayesinde dar aktarmtr. Ayn zamanda bir temizleme sistemini de kurmutur. Künklerin bittii yerde bir açklk oluturtarak ve bunu da bir tpayla kapatarak her hangi bir tkanmaya kar borular temizlemek amacyla bu sistemi kullanmtr eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git