Asırlar sonrası ibadete açılıyor

Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki tarihi Ulu Cami'den, kalıntılarının bulunduğu alana yapılacak namazgah sayesinde yeniden ezan sesi yükselecek.

Haberler 20.03.2019 - 09:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfann Harran ilçesindeki tarihi Ulu Cami, kalntlarnn bulunduu bölgede yaplacak namazgah sayesinde 8 asr sonra yeniden ibadete açlacak.

l Kültür ve Turizm Müdürü Aydn Aslan, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan Harran Ören Yerinin, Türkiyenin en önemli tarihi alanlarnn banda geldiini söyledi.

Aslan, ören yerindeki Harran Ulu Caminin kalntlarnn bulunduu bölgede, Kültür ve Turizm Bakanlnca finanse edilen, l Kültür ve Turizm Müdürlüü ile Gaziantep Röleve ve Antlar Müdürlüü gözetiminde balayan restorasyon çalmalarnn sürdüünü belirtti.

Restorasyon çalmalarnn büyük hassasiyet ve titizlikle yürütüldüünü dile getiren Aslan, öyle devam etti:

nallah restorasyonu ksa sürede tamamlayacaz ve 8 asr sonra Harran Ulu Camide namaz klnmaya balanacak. Namazgah için gerekli altyap çalmalarnn hazrl da bir taraftan devam ediyor. Harran Ulu Cami, slam mimarisinin en önemli eserlerinden birisi. nce ta içiliine sahip süsleme kalntlar bulunan cami, restorasyonun ardndan büyüklüü ve ihtiamyla milletin karsna çkacak. Buradaki çalmamz hem kültürel hem de dini mirasmzn ayaa kaldrlmas anlamnda büyük önem tayor.

- 2019 sonuna yetitirilecek

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Harran Ören Yeri Kaz Bakan Prof. Dr. Mehmet Önal da Harran Ulu Caminin milattan sonra 744-750de Emeviler döneminde Halife 2. Mervan tarafndan yaptrldn söyledi.

Burasnn, Anadolunun en eski camilerinden olduuna dikkati çeken Önal, yaklak 800 yl önce Mool istilas srasnda Harran Ulu Caminin yamalanarak ykldn, dou cephesi, mihrab, adrvan ve minaresinin büyük bölümünün ise ayakta kaldn anlatt.

Önal, camide restorasyon çalmalarnn büyük hzla devam ettiini belirterek, öyle konutu:

2019 sonlarnda buradaki restorasyon çalmalar bitecek. Kaz alanmzda yer alan cami, etrafnda çevre düzenlemesi yaplarak ziyarete ve ibadete açlacak. Restorasyon tamamlandktan sonra Türkiyenin en zengin ta süslemeli camilerinden Harran Ulu Camideki bitkisel ve geometrik desenlerin olduu yaplar daha net ortaya çkarlacak. Gezi yollarnn da yer alaca kaz alanmz, daha iyi bir görünüme sahip olacak.

Ana Sayfaya Git