Başkanlara örgüt yöneticiliği davası

Terör soruşturması kapsamında tutuklanan eski Diyarbakır Tabip Odası Başkanları Mızraklı ve Koç hakkında terör örgütü yöneticisi olmak suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

Haberler 12.08.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Terör soruturmas kapsamnda tutuklanan eski Diyarbakr Tabip Odas bakanlar Adnan Selçuk Mzrakl ve emsettin Koç hakknda, silahl terör örgütünü kurma veya yönetmek suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis istemiyle dava açld.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnca tutuklu doktorlar hakknda ayr ayr hazrlanan iddianameler 9. Ar Ceza Mahkemesinde kabul edildi.

ddianamede, PKKnn yasama organ konumunda olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) hakknda detayl bilgiye yer verilerek, üpheli Mzrakl ve Koçun DTKda daimi meclis üyesi ve salk komisyonu üyesi olarak faaliyet yürüttüü belirtildi.

Mzraklnn 2011-2014 yllar arasnda DTK içerisinde aktif olarak yer ald iaret edilen iddianamede, üphelinin iletiimin dinlenmesi ve kayda alnmas neticesinde, DTK tarafndan yaplacak çalmalara, toplantlara, eylem ve etkinliklere yaplan çarlarna uyarak katld aktarld.

Mzraklnn üst düzey ve sorumlu olarak bulunduu Sarmak Dernei için para toplamak amacyla, kentte ilk etapta bir kaç apartmanda, akabinde ise tüm apartmanlarda toplanan aidatlardan bir ksmnn Sarmak Derneine aktarlmasn amaçlad ifade edilen iddianamede, öyle denildi:

üpheli tarafndan kurulmas planlanan Mezopotamya Vakf Üniversitesi ile ilgili olarak üniversitenin yürütmesini oluturulduu, yürütmenin yapaca bu ilk toplantda bölgede bulunan i adamlar ve benzeri kiilerden yardm ad altnda para toplanacan dile getirmitir. Üniversite için Diyarbakr Büyükehir Belediyesine ait olan 200 dönümlük bir arazinin Mezopotamya Vakfna tahsisi için müracaat yapmtr. Diyarbakr Ticaret Odasnn fuar alan yannda 12 dönüm bir araziyi söz konusu vakfa balanaca için para toplamak amacyla liste çalmas yapmtr. Bu kapsamda Diyarbakrda bulunan i adamlar ve benzeri kiilerden vakf adna para toplanarak destek zincirinin oluturulmas için faaliyet yürütmütür.

ddianamede, Mzraklnn merkez Sur ve Balar ilçesinde geçen yl terör saldrlarnn yaand dönemde güvenlik güçleriyle girdikleri çatmada yaralanan A.Dyi evinde tedavi ettiine dair yaplan ihbar da yer ald.

- Örgüt üyeleriyle görüüp, fotoraf çektirdi

DTKda aktif olarak yer alan Koçun ise Suriyeye ilaç yardm konusu ile alakal olarak ilaç toplama, bu toplanan ilaçlarn muhafaza edilmesi ve sevki gibi ileri organize eden kiiler arasnda bulunduu aktarld.

Koçun PKK/KCK adna faaliyetlerde bulunmak suçlarndan ceza evlerinde tutuklu teröristlerin balattklar açlk grevi eylemleri için kentte bulunan doktorlar organize ederek toplant yapt ifade edilen iddianamede, unlar yer ald:

Mardinin Nusaybin ilçesinde yaplacak olan eylem ile alakal katlm üst seviyede tutmak amacyla gönderilen mesaja uyarak ilçeye gitmitir. DTK tarafndan alnan kararlar dorultusunda Koç, Kulp ilçesinin enyayla bölgesine giderek PKK/KCK terör örgütü mensuplar ile görüme yaptklar ve birlikte çok samimi bir ekilde fotoraf çektirdii tespit edilmitir.

ddianamede, Koçun PKK/KCK propagandasna dönüen veya örgütün amaçlar dorultusunda gerçekleen birçok eyleme katld 675 sayl Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamnda devletin milli güvenliine kar faaliyette bulunduuna karar verilerek kamu görevinden çkarlan listede yer aldnn tespit edildii de anmsatld.

Mzrakl ve Koçun DTK tarafndan, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozmak amacyla PKK/KCK silahl terör örgütünün hedefi dorultusunda sözde demokratik özerklik ilanlarna destek verdii vurguland.

ddianamede, unlara yer verildi:

Mzrakl ve Koç, DTKda karar alma mercii olan genel kurul, daimi meclis ve komisyonlarda görev almtr. Bu organlarn çalmalar kapsamnda çeitli toplantlar düzenleyerek ve örgütsel nitelikteki eylemlere katlmlar. Dier DTK üyeleriyle dört ülke topraklar üzerinde sözde Kürt ulusal birliini salamak, devletin birliini ve bütünlüünü bozmak, toplumsal ayrmaya sebep olmak amacyla halk kitlelerini etkilemeye çaltklar anlalmtr. Eylemlerindeki süreklilik, younluk ve çeitlilik de nazara alndnda, üphelilerin üzerine atl silahl terör örgütü yöneticisi olmak suçunu iledii tespit edilmitir.

- stenilen ceza

ddianamede, eski Diyarbakr Tabip Odas bakanlar Adnan Selçuk Mzrakl ve emsettin Koç hakknda, silahl terör örgütünü kurma veya yönetmek suçundan 15 yldan 22,5 yla kadar hapis cezas, mahkumiyetleri halinde de Türk Ceza Kanununun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarna hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Ana Sayfaya Git