Bediüzzaman Said-i Nursi!

Akademisyen, eğitimci ve yazarlar, vefatının 61’inci sene-i devriyesinde zamanının müceddidi, büyük dava adamı Üstad Bediüzzaman Said’i Nursi’yi, onun misyon ve hedeflerini anlattılar.

Haberler 23.03.2021 - 09:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam ümmetinin yetitirdii büyük dava ve mücadele adam Bediüzzaman, vefatnn 61inci yl dönümünde rahmet ve minnetle yad ediliyor.

Bediüzzaman Hazretlerinin ümmetin kurtuluu için gece gündüz demeden, son nefesine kadar çaltn, mücadele ettiini belirten akademisyen, eitimci ve yazarlar, Müslümanlarn Bediüzzamann misyon ve tavsiyelerine ihtiyac olduunu söylediler.

Üstad Bediüzzamann slam ümmetinin topraklarnn igale urad, Müslümanlarn ümitsizlie dütükleri karanlk bir dönemde slam davasn omuzladn ifade eden akademisyen, eitimci ve yazarlar, Bediüzzamann yapp söyledikleriyle Müslümanlara ümit aladn, yol gösterdiini vurguladlar.

Üstadn vefat yl dönümü münasebetiyle deerlendirmelerde bulunan Eitimci Mehmet Emin Sütçü, Batman Üniversitesinden Öretim Üyesi, Akademisyen Dr. Davut Okçu ve Tarihçi-Yazar Sadullah Aydn, özellikle genç nesillerin Bediüzzaman okuyup anlamaya ihtiyaçlar olduunu söyledi.

DAVASINI HER EYN ÜSTÜNDE TUTTU

Üstad Bediüzzamann günümüz Müslümanlar tarafndan tannmas gerektiini belirten Eitimci Mehmet Emin Sütçü Üstad Bediüzzamann vefatnn 61inci sene-i devriyesindeyiz. Üstad Bediüzzaman hakikaten anlalmaya, tannmaya, bilinmeye deer, öncü bir ahsiyettir. Özellikle helaket ve felaket asr dediimiz u ahir zamann öncü ahsiyeti olarak Bediüzzaman görebiliriz. Bediüzzaman 84 yllk hayat boyunca davasn her eyin üzerinde tutmu, bütün gayesiyle Kurann sönmez ve söndürülemez bir güne olduunu bütün cihana ispat etmek için mücadele vermitir. Ve Van Kalesinden düerken yine dilinde davas olan, yine diyar diyar sürülürken, hapislerden hapislere düerken dilinde Milletin imann selamette görsem cehennemin alevlerinde yanmaya razym diyebilecek kadar davasn her eyin üstünde tutmu fedakar bir ahsiyettir. dedi.

RSALE- NURU MRAS BIRAKMITIR

Bediüzzamann 84 yllk hayat boyunca dünya lezzetlerinden hiçbir ey tatmadna dikkat çeken Sütçü öyle devam etti:

Böyle bir ahsiyetin elbette ki eserinin kymetini anlamak gerekir. Üstad Bediüzzaman, yannda Kuran- Kerimden baka hiçbir kaynak bulundurmadan, sadece Kuran hakikatleriyle beslenerek ve mana aleminden ilham yoluyla beslenerek adeta süzülmü bir eser olarak bizlere Risale-i Nuru miras brakmtr. Üstad Bediüzzamann eserleri incelendiinde, okunduunda asrmza ne kadar büyük bir tiryak olduunu, o ilaçlarn Kuran eczanesinden alarak en uygun ekilde nasl sunduunu görebiliriz.

RSALE- NURUN KIYMET Y BLNMEL

Konumasnn devamnda Sütçü Kardelie ihtiyaç duyduumuz u dönemde Uhuvvet Risalesi imdadmza yetiir. hlasn kaybolduu ortamda hlas Risalesi ile ihlasn kymeti anlalr. htiyarlarn htiyarlk Risalesine, hastalananlarn Hastalk Risalesi ile ve bunun gibi günümüzde bilim adamlarnn inkrda öncülük ettii u dönemde iman hakikatlerinin kesin delillerle ispat edilmesi gerekiyor ki, Risale-i Nur bu manada vazifesini tam yerine getirmitir. Hiçbir soru cevapsz braklmamtr. Risale-i Nur dier baz eserler gibi kafada üphe, soru iaretleri uyandracak bir eser deildir. O yüzden bu eserlerin kymetini çok iyi bilmeli, eserlerini çok iyi okumaya, tahlil etmeye ihtiyaç vardr. Üstadn deerinin ve Risale-i Nurun kymetinin anlalmas ve yaygnlamasn diliyorum. ifadelerini kulland.

Batman Üniversitesinden Öretim Üyesi Dr. Davut Okçu ise Bediüzzaman Said-i Nursnin, tam bir felket ve anari asrnda dünyaya geldiini, doduu yl 93 harbi olarak bilinen Osmanl-Rus Savann bütün acmaszlyla devam ettiini anlatt.

BEDÜZZAMAN, NGLZLERN BÜTÜN PLAN VE OYUNLARINI BOZMADA AKTF HZMETLER YAPMITIR

Okçu çeride ise hainlikler bitmek bilmiyordu. Dahili ve harici dümanlar Osmanl mparatorluunu parçalamak ve slam Ümmetini parçalayp bitirmek istiyordu. 33 yl süren padiahl döneminde 2nci Abdulhamit ümmetin ittihadn salamak için büyük çaba sarf ediyordu. Saldrlar Müslümanlarn moralini de bozucu düzeyde idi. Bu zor zamanda dahi Bediüzzaman, Ümitvar olunuz; u istikbal inklabat içinde en gür sada, slamn sadas olacaktr diyerek cesaret vermeye çalyordu. Bediüzzaman, bir din alimi olmasna ramen, talebeleri dahil be bin kiilik gönüllü bir milis alaynn komutanln yaparak 1inci Dünya Savana katlm, stanbulun ngilizler tarafndan igal edildii yllarda da, onlarn bütün plan ve oyunlarn bozmada aktif hizmetler yapmtr. dedi.

DN, TOPLUMUN HAYATINDAN SLMEYE çALIANLARLA HAYATI BOYUNCA MÜCADELE ETMTR

Bediuzzaman Hazretlerinin hayatnn mücadele ile geçtiini vurgulayan Okçu konumasn öyle sürdürdü:

Osmanlnn yklmamas için büyük çaba harcayan Bediüzzaman, Osmanlnn yklmasndan sonra kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletinin meru bir yönetime ve hukuk sistemine kavumas için gayret göstermitir. Dini, yerli ve milli olmayan sosyal ve kültürel yozlamaya ve taklide kar çkmtr. Dini, toplumun hayatndan silmeye çalanlarla hayat boyunca mücadele etmitir. Zalimlere kar sergilenecek en net ve mert tavr, doru ve hak bilinen yolda sebat etmek, en küçük bir fasla ve taviz vermeden iman hizmetine devam etmektir diyordu. man hem nurdur hem kuvvettir, hakiki iman elde eden adam kainata meydan okuyabilir müjdesini veriyordu. Dünya ve ahiret mutluluu için imann lezzetine iaret eden Bediuzzaman, iman insan insan eder, belki de sultan eder diyordu. Nitekim Allah tanyan ve itaat eden, zindanda da olsa bahtiyardr. Onu unutan, sarayda da olsa zindandadr, bedbahttr uyarsnda bulunuyordu.

SON NEFESNE KADAR MÜCADELEDEN VAZGEçMED

Üstad Bediüzzamann son günleri ve vefatyla ilgili bir roman yazan Tarihçi-Yazar Sadullah Aydn da Bediüzzaman Saidi Nursi hazretlerinin davasnn iman davas olduuna iaret etti.

Onun halkn imannn kurtulmasna vesile olmak için gece gündüz durmadan çaltn belirten Aydn Son nefesine kadar gayret etti, mücadeleden vazgeçmedi. Müslüman halkn kurtulu ve özgürlüü uruna her türlü zorlua, acya, çileye, yoklua katland. Sürgünden, sürgüne gönderildi. Ömrünün büyük ksm zindanlarda geçti. Ama asla zalimlere boyun emedi, iman davasndan vazgeçmedi. Dünya zevkleri namna hiçbir ey tatmad. Rahat yüzü görmedi. Dier insanlar gibi evlenemedi, çoluk çocua karamad, mal mülk sahibi olamad. Bu dünyadan göçerken sadece üzerindeki elbiseler ve bir bavulu doldurmayan özel eyalarn arkasnda brakt. diye konutu.

BEDÜZZAMAN TEFRKAYI ÜMMET çN ÖLÜM BLD

Üstad Bediüzzamann Allahn dini ve bu ülke halknn imannn kurtuluu, slami deer ve öretilerin korunmas için kendini feda ettiinin altn çizen Aydn, unlar söyledi:

Onun hayat davasndan ibaretti. Davam der, baka bir ey demezdi. slam davas onun her eyiydi. Üstad Bediüzzaman bir doktor gibi, bir hekim gibi Müslümanlarn, slam ümmetinin hastalklarn tespit edip diriltecek, iyiletirecek, kurtaracak reçeteler sundu. O, ümmetin üç önemli hastaln tespit etmiti. slam ümmetini Batl eytani güçler karsnda zayf düüren, yenilgiye uratan üç ölümcül hastalk. Cehalet, tefrika ve yoksulluk. Üstad bu üç hastalktan kurtaracak reçeteler de sunmutu. lim, bilim, zanaat, kalknma, vahdet, birlik, kardelik, uhuvvet. Bediüzzaman Hazretleri bu reçeteleri uygulamak için son nefesine kadar didindi, çrpnd, durmak nedir bilmedi. Müslümanlar srarla ilim ve bilim sahibi olmaya, kalknmaya yönelmeye, birlik ve vahdete çard. Tefrikay ümmet için ölüm bildi.

ONUN FKRLERN AR EDNRSEK KARANLIK GÜNLER AYDINLIK YARINLARA çEVREBLRZ

Müslümanlarn bugün her zamankinden daha çok Bediüzzamann tavsiye ettii reçetelere muhtaç olduunu söyleyen Aydn Onun aydnlk yoluna, tavsiyelerine, nasihatlerine muhtacz. Üstad, onun fikirlerini, vahdet çizgisini kendimize iar edinirsek eer, inallah bu karanlk günleri aydnlk yarnlara çevirebiliriz. Özellikle genç nesillere, slam ümmetinin perianlndan ötürü ac çeken genç kardelerime Üstad Bediüzzamann vahdete, uhuvvete, birlie, bilgiye, bilime, hikmete, sanata, zanaata çaran çizgisini kendilerine iar edinmelerini tavsiye ediyorum. Ümmet, Müslüman halklar banazlktan, tefrikadan, cehaletten, yoksulluktan, tembellikten çok çekti. Bu karanlk tünelden kurtulmann yolunu gösteren Üstad Bediüzzamann mirasna sahip çkmak en çok gençlere yakyor. dedi.

Ana Sayfaya Git