Brezilyalı şeften yemeklere övgü

"İnsanlık için yaratılan her şeyin sıfır noktası Türkiye gibi, her şey burada doğmuş ve dünyaya yayılmış. Yemeğin burada bir köprü görevi üstlendiğini görüyorum"

Haberler 18.03.2019 - 10:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

En itibarl mutfak kültürü yarmalarndan Basque Dünya Açlk Ödüllerinde dünyann ilk 10 efi arasna giren Brezilyal David Hertz, Türk yemeklerine ak oldum. Burada yemeklerin gerçek kökleri var. dedi.

ef Hertz, baz programlara katlmak üzere geldii anlurfada, Türk yemek kültürü hakknda deerlendirmelerde bulundu.

Ülkesinde dünyann her yerinden gelen insanlarla yaadn belirten Hertz, bu nedenle birçok ülkenin yemek kültürü hakknda fikir sahibi olduunu söyledi.

Türkiyeye ikinci, anlurfaya ilk kez geldiini anlatan Hertz, Buradaki deneyimim çok farkl. Burada yediim kuzu eti harika, çok zengin bir et kültürü var. Özellikle kullanlan bibere bayldm. Burada yemek bir yaam biçimi, bir gelenek. Yourt çorbasn çok sevmeye baladm. Dün kebap yedim ve bence kebap dünyann ortak konutuu dil gibi. ifadelerini kulland.

Hertz, daha önce bir hafta kald stanbulda birçok farkl yemein tadna bakma frsat bulduunu dile getirdi.

Anadolunun çok zengin yemek kültürüne sahip olduunu belirten Hertz, unlar kaydetti:

Türk yemeklerine ak oldum. Burada yemeklerin gerçek kökleri var. Yourtla, biberle servis edilen mantya bayldm. Baharatlar, kuruyemi ve elbette ekmek. anlurfa bölgesinin ekmek kültürüne hayran kaldm. Yine patlcan kebab favorimdi. Burada dounun ve batnn harika bir kombinasyonu var. nsanlk için yaratlan her eyin sfr noktas Türkiye gibi, her ey burada domu ve dünyaya yaylm. Sadece buras deil, Türkiyenin bulunduu bölgenin zenginlii olaanüstü. Yemein burada bir köprü görevi üstlendiini görüyorum.

- Taba süslemeye gerek duymamz

Ayn yarmada ilk 10 arasnda yer alan eflerden Ebru Baybara Demir de ülkelerdeki biyolojik çeitliliin yemeklere yansdn söyledi.

Bu anlamda Anadolu mutfandaki çeitlilie dikkati çeken Demir, öyle devam etti:

Anadoluya baktmz zaman 12 bin 500 çeitlilikten bahsediyoruz. Bütün Avrupay topladmzda bu çeitlilik 2 bin 400 civarnda. Dolaysyla biz her eyi, yemekte çok iyi kullanabilen bir toplumuz. Lezzetlerimiz ve yemek kültürümüz farkl. Yurt dna gittiimiz zaman çok süslü tabaklar görüyoruz. Ama biz ülke olarak yemeimizin lezzetinden emin olduumuz için taba süslemeye gerek duymamz. Onlarda malzeme çok az olduundan tabak süsleme sanat geliiyor. Bizde ise tam tersi. Türk yemekleri gerçekten çok farkl. Malzemesi, lezzeti, dokusu, baharat, her eyi farkl. Dolaysyla bu alkanlmz olmu. Yurt dna kyaslamaya gittiimizde, kime sorarsanz sorun Türk mutfa çok güzel, farkl diyecektir.

- Lezzetlerimiz onlar çok artyor

Demir, yabanc eflerin, malzeme çeitliliinin daha az olmas nedeniyle kstl yemekler yapmak zorunda kaldn ifade etti.

Özellikle Türkiyeye gelen eflerin, buradaki çeitlerle ülkelerinde yapacaklar yemeklerin hayalini kurduunu dile getiren Demir, Bir baharattan birçok yemek çeidi çkarabileceklerini, burada tandklar malzemeyi ülkelerine götürdüklerinde baka yemekleri nasl yapacaklarn düünüyorlar. Bizim çeitlerimiz, lezzetlerimiz onlar çok artyor. diye konutu.

Türk mutfan tantmak amacyla farkl ülkeleri gezdiine iaret eden Demir, Benim yaptm aslnda gastro diplomasi. Ayn mutfakta insanlar bir araya getiriyorum. dedi.

Ana Sayfaya Git