CHP'li Tanrıkulu: Çocuk istismarı 10 yılda 700 kat arttı; Meclis araştırması yapılsın

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TBMM Başkanlığı'na verdiği dilekçede, Şiddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneği'nin 2016 raporuna göre, çocuk istismarı vakalarında son 10 yılda 700 kat artış yaşandığını belirtti. Tanrıkulu, cezaların caydırıcılığının artırılması konusunda etkili önlemlerin alınması amacıyla Meclis araştırması açılmasını istedi.

Haberler 20.02.2018 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP stanbul Milletvekili Sezgin Tanrkulu, çocuk istismarlar ile ilgili TBMM Bakanlna dilekçe göndererek, Meclis aratrmas açlmasn talep etti. Dilekçesinde, iddeti Önleme ve Rehabilitasyon Derneinin 2016 çocuk stismar Raporuna dikkat çeken Tanrkulu, verilere göre, son 10 ylda çocuk istismar vakalarnn yüzde 700 arttn kaydetti. Dernek ile Acbadem Üniversitesi Suç ve iddetle Mücadele Uygulama ve Aratrma Merkezi tarafndan hazrlanan raporun, çocuklara yönelik istismarn geldii boyutlar gözler önüne seren çarpc veriler içerdiini belirten Tanrkulu, rapora göre, dünyada son 4 ylda çocuklara yönelik taciz veya iddet uygulamalarnn yüzde 90 arttn, tecavüzcülerin tahminen yüzde 5inin ortaya çkarken, yüzde 95inin gizli kaldn kaydetti.

40 BN 266 STSMAR DAVASI

Verilere göre, ensest ilikilerin binde birinin ortaya çktn belirten CHPli Sezgin Tanrkulu, dilekçesinde öyle dedi:

Adliyelerdeki 4 tecavüz davasndan birinin çocuklarla ilgili olduu, Adalet Bakanl 2014 verilerine göre, her ay Adli Tp Kurumuna 650 çocuk cinsel istismar vakasnn gönderildii, gerçeklemi vakalardan yüzde 50sinde, zihinsel engelli çocua istismarda bulunan kiiye mahkemenin indirim uygulad, iyi hal ve saygn tutum indirimlerinin devam ettii, açlan toplam dava saysnn 40 bin 266, karar çkan dava saysnn 24 bin 825 ve mahkmiyet kararnn 13 bin 968 olduu ifade edilmektedir. Ayrca raporda, istismarclarn yüzde 66snn akraba, komu gibi çocuun tand kiiler olduu, istismarclarn yüzde 9unun ise çocukla ayn evde yaadna yer verilmitir.

YARGILAMADA NDRM UYGULAMASININ ÖNÜNE GEçLMEL

çocuklarn cinsel istismar, tecavüz ve her türlü sapknlktan etkin olarak korunmas gerektiini ifade eden Tanrkulu, önlemler konusunda u önerilerde bulundu:

Türk Ceza Kanununda çocuklara yönelik ilenen istismar suçlarnda pek çok kez deiiklie gidilmi olup, evlilik yan 15e çeken yasalarda çocuun rzas ile yaad iliki ve evlilik soruturmaya tabi olmazken, istismar durumunda soruturma yaplmas gerekmektedir. Ancak, rza ile iliki ve evlilik ya da istismar olup olmadna nasl karar verilecei izaha muhtaçtr. çocuk Koruma Kanunu yetersiz olup, çocuklarn cinsel istismarna ilikin yasal mevzuatn daha ayrntl biçimde düzenlenmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn, çocuun cinsel istismar konusuna aktif ve etkin bir biçimde müdahil olmas gerekmektedir. Milli Eitim Bakanl sivil toplum kurulular, yerel yönetimler, Sosyal Hizmetler ve çocuk Esirgeme Kurumu gibi kamu kurumlar ile i birlii yaparak, aileleri ve öretmenleri bilgilendirmeli, eitim programlar gelitirmeli, broür, afi, kitapçklar bastrarak datmaldr. çocuk istismar ile ilgili aile eitim seminerleri düzenlenmelidir. stismar yarglamalarnda takdiri indirimlerin uygulanmasnn önüne geçilmeli, yarglama neticesinde balayan infaz aamasnda koullu salverilme uygulamasnn deitirilmesi gerekmektedir.

Tanrkulu dilekçesinde, çocuklarn cinsel istismara uramasnn önüne geçilmesi, maduriyetlerin bir an önce giderilmesi, çocuklara cinsel istismarda bulunanlara takdir indirimi uygulanmamas ve cezalarn caydrclnn artrlmas konusunda etkili önlemlerin alnmas amacyla Meclis aratrmas açlmasn talep ettiklerini bildirdi.

Ana Sayfaya Git