"Çocuklarımızı geri istiyoruz"

Çocuklarının dağa kaçırılmasında HDP'yi sorumlu tutarak, HDP önünde evlatlarına kavuşmak için başlattıkları oturma eylemi kararlılıkla sürerken, yeni katilan ailelerin evlatlarıyla ilgili anlattıkları yürek yakıyor.

Haberler 13.09.2019 - 01:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrdaki oturma eylemine Ardan katlan anne Necla çur, HDP il binasna girmeye çalarak, partililere tepkisini dile getirdi. 4 yl önce 14 yanda daa kaçrlan olu Yakup için stanbuldan gelen anne Saliha Edizerin yakt at srasnda anneler gözya döktü. Eyleme, 5 yl önce 15 yanda daa kaçrlan yeeni Songül için katlan Esma Akku: Kelebek görse korkan kz daa kaçrdlar dedi.

Olumu önce piknie sonra daa götürdüler

Eyleme, 8 yl önce 14 yanda daa kaçrlan oluna kavuma ümidiyle katlan Ömer Tokay Olumu önce piknie sonra daa götürdüler. Piknik amacyla olumu götürdükleri rnakta, önce HDP l Bakanlna, sonra hücre evine, oradan da daa götürdüler derken, 17 yanda daa kaçrlan olu için oturma eylemine katlan Ayegül Biçer çocuklarmz geri istiyoruz. Otururken Ya zafer ya ölüm demitik. Yine tekrarlyoruz ya kazanacaz ya kazanacaz diye konutu.

- Dada deil evde olmas lazm

14 yanda daa kaçrlan olu için eyleme katlan anne Saliha Edizer Onun okumaya, kalem tutmaya ihtiyac var. çocuum gelene kadar ben gitmiyorum tepkisiyle yaad aclar anlatrken, 15 yanda daa kaçrlan olu için oturma eylemi yapan anne Necla çur Kimseden korkmuyorum. Korksaydm, HDPnin kapsna gelmezdim dedi.

HABER MERKEZ

çocuklarnn daa kaçrlmasnda HDPnin arac olduunu iddia eden Diyarbakr anneleri, evlatlarna kavuma ümidiyle partinin il binas önünde balattklar oturma eylemine kararllkla devam ediyor.

çocuklarnn daa kaçrlmasnda HDPyi sorumlu tutarak, 3 Eylülde HDP l Bakanl binas önüne gelen ailelerin balatt oturma eylemi sürüyor. Anne Hacire Akarn, daa kaçrlan olu Mehmet Akar için 22 Austosta HDP il binas önünde balatt oturma eyleminin sonuç vermesi ve kararl mücadelesiyle 24 Austosta oluna kavumas, benzer acy yaayan, yürei evladna duyduu özlemle yanan dier annelere de örnek oldu.

Akarn mücadelesini örnek alan Fevziye çetinkaya, Remziye Akkoyun ve Ayegül Biçerin 3 Eylülde balatt oturma eylemi birçok annenin katlmyla büyüyor. Aileler evlatlarna kavumak için gün boyu bekleyiini sürdürüyor.

- Yeter ki sen ses ver, gelip alrz

Diyarbakrda 17 yanda daa kaçrlan olu için oturma eylemine katlan Ayegül Biçer, 11 ay önce kandrlarak daa kaçrlan olunun iki hafta sonra gelen telefonla Suriyede terör örgütü YPGnin elinde olduunu örendiklerini söyledi.

çocuunun HDP il binasna girdikten sonra kaybolmas nedeniyle oturma eylemi için bu adresi seçtiini dile getiren Biçer, çocuklarmz geri istiyoruz. Otururken Ya zafer ya ölüm demitik. Yine tekrarlyoruz, ya kazanacaz ya kazanacaz. ifadelerini kulland.

Biçer, çocuklarnn okuyup meslek sahibi olmas için büyük zorluklar yaadklarn anlatarak, Bize bir ses ver. Gelemiyorsan biz gelip seni alalm. Dalarn arkasnda olsan da mesafeler uzak deil. Yeter ki sen ses ver, gelip alrz. dedi.

- HDP tarafndan kaçrld, daa gönderildi

stanbulda 2015 ylnda 14 yandayken HDPliler araclyla kaçrlarak daa götürülen olu Yakup için eyleme katlan anne Saliha Edizer de çocuunu yoksullukla büyüttüüne dikkati çekti.

Ben çocuumu istiyorum, çocuumu getirsinler, lise örencisiydi. Onun okumaya, kalem tutmaya ihtiyac var. çocuum gelene kadar ben gitmiyorum. diyen Edizer, unlar kaydetti:

çok zeki bir çocuktu, öretmenleri çok seviyordu. Teekkür ve takdirle geçti. Olum, lise 2nci snftayken okulun bitmesine bir hafta kala HDP tarafndan kaçrld, daa gönderildi. çocuklarmzn ne yapt belli deil, yattklar yer belli deil. Evinde yasta ban koyarken neden imdi ban taa koysun? Neden maaralarda yaasnlar? çocuumu istiyorum, getirsinler.

- HDP ve PKK birdir

Eyleme, 4 yl önce 15 yanda daa kaçrlan olu için Arnn Elekirt ilçesinden ei ile katlan anne Necla çur, çobanlk yapan evlad Vahite kavumak ümidiyle oturma eylemini sürdürdüünü vurgulad.

çur, Teröre sesleniyorum, olumu versinler. Olum için geldim, buradaym. HDP ve PKK birdir. Olumu istiyorum, almadan gitmiyorum. Kimseden korkmuyorum. Korksaydm, HDPnin kapsna gelmezdim. diye konutu.

- Dada deil evde olmas lazm

Diyarbakrn Balar ilçesinden, 5 yl önce 15 yanda daa kaçrlan kz Songül için oturma eylemine katlan anne Fatma Akku da kzndan yllardr haber alamadn belirtti.

Yaklak 2 ay önce sosyal medyada kzn üzerinde terörist kyafeti ile gördüüne iaret eden Akku, çok zor bir dönem geçiriyoruz. Onu bekliyoruz. Dada deil evde olmas lazm. Songülüm, eve dön kzm. Neredeysen gel, seni bekliyorum. sözleriyle kzna seslendi.

Kelebek görse korkan kz daa kaçrdlar

Oturma eylemine Balar ilçesinden kardei Esma ile katlan anne Fatma Akku, evladna duyduu özlemi anlatt. Akku, kz Songülün 5 yl önce kandrlarak daa götürüldüünü, evladna kavumak istediini söyledi. Teyze Esma Akku da yeeninin daa kaçrlmasndan büyük üzüntü duyduklarn ifade ederek, Odaya kelebek girse korkard. Kelebek dar çkarlana kadar odaya girmezdi. Kelebek görse korkan kz daa kaçrdlar. Nasl daa gider ve silah kullanr? diye konutu.

- Anneden HDPlilere tepki

Oturma eylemine, 4 yl önce 15 yanda daa kaçrlan olu için katlan anne Necla çur, HDP il binasna girmeye çalarak, partililere tepki gösterdi.

Olu Vahite kavuma ümidiyle Arnn Elekirt ilçesinden gelen çur, HDP il binas önünde duyduu öfkeyi dile getirdi.

Bu srada çkan gerginlik polisin müdahalesi ile sona erdi.

- Evlad için at yakt

Eyleme 4 yl önce 14 yanda daa kaçrlan olu Yakup için stanbuldan gelerek katlan anne Saliha Edizer de il binas önünde at yakt.

Kanser hastas olduunu, özlem duyduu oluna kavumak istediini anlatan 5 çocuk annesi Edizer, yakt atta yüreindeki acy aktard.

Edizerin ad srasnda oturma eylemini sürdüren anneler de gözya döktü. Baygnlk geçiren Edizer, 112 Acil Servis ekiplerince yaplan ilk müdahalenin ardndan hastaneye kaldrld.

8 çocuk babas Tokayn isyan

Ekmek paras kazanmak adna inaatlarda çalt için frsat bulduu saatlerde HDP il binas önüne gelebilen 8 çocuk babas Tokay da oturma eylemine katlyor.

Tokay, gazetecilere yapt açklamada, 2011 ylnda lise 1. snfta okuyan 14 yandaki olu Mehmet Tokayn daa kaçrldn söyledi.

Daha önce 2014de Diyarbakr Büyükehir Belediyesi önünde balatlan oturma eylemine de katldn anmsatan Tokay, yllardr oluna kavuabilmenin mücadelesini verdiini aktard.

Tokay, 2014te katld oturma eyleminden vazgeçmeleri için terör örgütü yanda bir televizyona olunun çkartldn ifade ederek, görüntülerde evladnn salnn yerinde olmadn fark ettiklerini dile getirdi.

Olumu önce piknie sonra daa götürdüler. Piknik amacyla olumu götürdükleri rnakta, önce HDP l Bakanlna, sonra hücre evine, oradan da daa götürdüler. HDPde torpili olan ailelerin çocuklar geri döndü. diyen Tokay, olunun ise kendisine verilmediini anlatt.

Tokay, evladn ailecek çok özlediklerini, en çok da annesi ve büyükannesinin büyük özlem duyduunu belirterek, oluna kavumak umuduyla HDP il binasna ve Irakn kuzeyine gittiini ancak bir sonuç alamadn kaydetti.

Ana Sayfaya Git