Dünya Kültür Mirası ışığında arıcılık

Diyarbakırlı Abdulkadir Yolagelen, tarihi Diyarbakır surlarının dibinde arıcılık yapmaya başladı.

Haberler 05.12.2017 - 10:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrl Abdulkadir Yolagelen, UNESCOnun Dünya Kültür Miras Listesine ald Diyarbakr Surlar ve Hevsel Bahçelerinin hemen yannda arclk yapmaya balad. Huzur ortamnn salanmas ile turistlerin gezmeye geldii alanda üretime geçen Yolagelenin tek istei alaca destekle kovan saysn arttrp üretimini yükseltmek.

Dünya Kültür Miras nda arclk

57 yandaki Yolagelen, ömrünün neredeyse yarsndan fazlasn arclk yaparak geçirdi. 1986 ylnda balad arclk iinde, 32 yl geride brakan Yolagelen, Türkiyenin farkl noktalarnda ar üretti. ki yl önce terör örgütü mensuplar tarafndan yaanmaz hale getirilen Surdan çkp Adanaya geçen Yolagelen, terörün kökünün kaznp huzur ortamnn salanmas ile tekrar Diyarbakrn yolunu tuttu. UNESCOnun Dünya Kültür Miraslar Listesine ald Diyarbakr Surlar ile Hevsel Bahçeleri ve tarihi On Gözlü Köprünün hemen yanna bir baraka yerletiren Yolagelen, kamyonla tad 500 kovann buraya yerletirdi. ki haftada bir geldii bölgede, arlarn kontrol edip besleyen Yolagelenin en büyük arzusu, alaca destekle kovan saysn arttrp üretimini yükseltmek.

Terör köylerini harabeye çevirdi

Yolagelen, 1986 ylndan beri bu ii yaptn söyledi. Arclk yapmadan önce köylerde hayvanclk yaptn kaydeden Yolagelen, Terör nedeni ile bütün köyler harap oldu. Biz de bu iin peine dütük. u anda k aylarna girdik, bir iki haftada bir gelip gözden geçiriyoruz. Zaman geldi mi, eer burada kalrsak, ubat ayndan sonra devaml burada olmamz gerekiyor. Bakmlarn yapyoruz, yiyeceklerini veriyoruz, ne gerekirse onu yapyoruz dedi.

Sahte bal ile orijinal bal vatandalar ayrt edemez

Sahte bal ile orijinal bal ayrt etmenin çok zor olduuna dikkat çeken Yolagelen, Bir profesör canl yaynda bir deney yapt. zleyiciler orijinal bal ile sahte bal ayrt edemedi. 1 teneke bal 6 teneke glikoza döküp kartryorlar. çinden gelen bal parfümünü serpiyorlar kovalara bal kokusu gelsin diye. 4 kilogram 20 liraya satyorlar. Biz kilogramn 20 liraya satamazken onlar 4 kilogramn 20 liraya satyorlar. u an testler yaplabilir orijinal bal ortaya çkarmak için, fakat normal arclkla uramayan insanlar baln orijinal olup olmadn anlayamaz esnaflar anlar. 400-500 arasnda kovanm var. Belli olmamakla birlikte ortalama 4 kovandan 1 teneke bal alabiliyoruz. Sonbahar aylarnda geliyoruz buraya. ki sene boyunca çatmal ortam nedeni ile Diyarbakrdan ayrlmtk, çatmal ortamdan önce buradaydk. 2 sene baka yerlerde yapmaya çaltk. Bu sene çok ükür bir sknt yok. Kn hava sert geçerse Adanaya gitmek zorundayz ama hava normal olsa burada kalacaz diye konutu.

Ana Sayfaya Git