Fabrika gibi cezaevinde 14 iş kolunda üretim

Van'da yaklaşık bir yıl önce açılan Açık Ceza İnfaz Kurumu, İş Yurtları kapsamındaki tekstil, demir, unlu mamuller, yemek atölyeleri ve karton bardak imalathanesiyle bir üretim merkezi gibi faaliyet yürütüyor

Haberler 12.02.2018 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Vanda bir yl önce açlan Açk Ceza nfaz Kurumu, Yurtlar kapsamnda kurulan 14 atölyedeki üretimle fabrikay aratmyor.

Kur Müdürlüünün de desteiyle farkl i kollarnda açlan atölyelerde üretilen iç çamar, delil torbalar, ameliyat önlükleri, karton bardak ve ahap ürünler, Türkiyenin her yerindeki cezaevlerine ve dier kurumlara gönderiliyor.

Sabah ie gelir gibi atölyelerin yolunu tutan ve mesai bitimine kadar çalan hükümlüler, hayatlarnda ilk kez oturduklar diki makineleri ve karton bardak üretim ünitesinin banda, kendi i yerlerini açacaklar günün hayalini kuruyor.

Bo zamanlarn üreterek deerlendirip cezaevinde kalmann oluturduu basky üzerlerinden atan hükümlüler, aldklar ücretler sayesinde de ailelerine yük olmaktan kurtuluyor.

ATÖLYELER HÜKÜMLÜLERN PSKOLOJSN DÜZELTT

Van Açk Ceza nfaz Kurumu Müdürü Mecit Demirci, cezaevinin yaklak bir yl önce kurulmasna ramen Adalet Bakanl Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüü Yurtlar Daire Bakanlnn destekleriyle bir üretim merkezi haline geldiini söyledi.

Van-Erci karayolu üzerindeki Kampüs Ceza nfaz Kurumlarnn, 360 dönüm üzerine kurulu Açk Ceza nfaz Kurumunun da aralarnda bulunduu 4 cezaevinden olutuunu belirten Demirci, Burada çalmalar devam eden ve kurulmas planlanan 14 i atölyemiz var. Bir yl olmasna ramen açk cezaevimiz bir üretim merkezi gibi faaliyet yürütüyor. Hükümlülerimizin buralarda çalarak üzerlerindeki bask ve stresi attklar yüzlerinden belli oluyor. Hükümlüler yeni meslekleri örenmek ve buralarda çalmak için birbiriyle yaryor. dedi.

Cezaevi bünyesinde 400 metrekare alan üzerine kurulu tekstil atölyesinde 30 hükümlünün meslek örendiini ifade eden Demirci, tekstil konusunda kendilerini gelitiren hükümlülerin tahliye olduktan sonra tekstilkent ve dier bölgelerdeki atölyelerde rahatlkla i bulabileceklerini vurgulad.

KEND LERN DE KURABLECEKLER

Atölyelerde çalan hükümlülere verecekleri sertifikalarla kendi ilerini kurma imkan da saladklarn vurgulayan Demirci, öyle devam etti:

Tekstil atölyemizde nevresim takmlar, delil torbalar, tek kullanmlk ameliyat önlükleri ve iç çamarlar üretiliyor. Hükümlüler kendi meslekleriyle ilgili eitim alyor ve kendilerini gelitirebiliyorlar. Karton bardak atölyesinde de saatte 3 bin 600-4 bin 200 arasnda bardak üretebiliyoruz. 6 hükümlümüz burada faaliyet gösteriyor. Cezaevimizdeki hükümlüler i kollarnda çalmak için çok istekli. Bundan bir yl önce cezaevi açldnda hükümlülerin yüzlerinde bir umutsuzluk vard. Yeni olduumuz için eksiklerimiz vard. Hükümlülere i imkanlar yoktu. Bakanlmzdan bu konuda büyük destek aldk ve bir çok atölye açtk. Atölyelerimizde u ana kadar onlarca hükümlü çalt ve kendi alanlarnda eitim ald.

Demirci, hükümlülerin cezaevine ilk geldiklerinde oluan psikolojilerinin zamanla deitiini, umutlarnn ve enerjilerinin arttn gördüklerini aktararak, unlar dile getirdi:

Hükümlüler çaltkça kendilerini daha rahat hissetmeye baladlar. Ekonomik olarak ailelerine yük olmaktan kurtuldular ve bu yüzlerine de yansd. Olumlu davranlar sergilemeye baladlar. Yaplan tesisler, gösterilen gayret ve emek onlar da mutlu etti. Bu çalmalarmz devam edecek. Hükümlüleri topluma kazandrmak ve salkl bir ekilde ailelerine kavumalarn salamak için cezaevimizin büyük gayretleri bulunmakta.

Adalet Bakanl ile Salk Bakanl arasnda imzalanan protokol kapsamnda Kampüs Ceza nfaz Kurumlar yerlekesinde son sistem cihazlarla donatlan semt poliklinii kurulduunu bildiren Demirci, 16 yatak kapasiteli hastanede 9 dalda uzman doktorun görev yaptn aktard.

Hükümlülerin 30 kilometre mesafedeki ehir hastanelerine sevklerinin en aza indirildiini dile getiren Demirci, bu sayede zaman kaybnn önlendiini ve kamu kaynaklarnn verimli ekilde kullanlmasnn salandn vurgulad.

SABAH E GDYOR GB ATÖLYELERE GELYORUZ

Hükümlülerden E.T, hayatnda ilk kez diki makinesi kullandn, iç çamar, nevresim takm ve delil torbas diktiini belirterek, cezaevinde meslek örenmesini salayan herkese teekkür etti.

Ürettikleri ürünlerin Türkiyenin her yerine gönderildiini anlatan E.T. öyle konutu:

Burada yeni arkadalklar ediniyoruz. Örendiimiz meslek tahliye olduumuzda bize faydal olacak. Cezaevinde olduumuzu hissetmiyoruz. Sabah ie gidiyormuuz gibi atölyeye geliyor akama kadar çalyoruz. Bu imkanlar oldukça suç oranlarnn da düeceine inanyorum. Buradan çktktan sonra bu meslek üzerine devletin katklaryla kendi iimi kurmay amaçlyorum. Burada her insan yanl yapabilir önemli olan hatasn anlamak. Bu meslei örendikten sonra devlete topluma ailemize daha faydal bireyler olmaya çalacaz. Hata yapm olabiliriz ama dar çktmzda maddi ve manevi açdan bize iyi gelecek.

Hükümlülerden A.A ise atölye sayesinde i sahibi olduunu ve para kazanmaya baladn söyledi.

A.A, unlar kaydetti:

Burada meslek öreniyoruz. Daha önce tekstil atölyesinde çalmamtm. Burada çalmadan önce skntlarmz oluyordu, sürekli düünüyorduk. Bu da psikolojimizi etkiliyordu. Buras psikolojik açdan da maddi ve manevi açdan da bize çok iyi geldi. Cezaevi psikolojisinden kurtulduk. Kendimizi daha iyi hissediyoruz. Meslei gelitirmeye çalyorum. Burada topluma iyi birey olmaya çalyorum.

Örendii meslek sayesinde cezas bittikten sonra kendi iini kurabileceini belirten M.E. de cezaevinde kendilerine yardmc olan görevlilere teekkür etti.

Ana Sayfaya Git