Faturayı şişirten alışkanlık

Evlerdeki elektronik cihazların fişlerinin prizde kalmasının, enerji ve maddi kayıplara neden olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Gürkan Soykan, kullanıcının kendi kullanım düzenine göre alışkanlık geliştirmesiyle oluşturacağı davranışsal değişikliklerin tasarruf sağlayabileceğini söyledi.

Haberler 26.08.2021 - 00:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çou elektronik aletin fie taklyken kapal gibi gözükse de bir enerji tüketimi yaptn kaydeden Dr. Ör. Üyesi Gürkan Soykan, evdeki elektronik cihaz filerinin prizde boa takl kalmasyla birlikte hem enerji tüketiminde hem de maddi anlamda kayp yaandn söyledi. Soykan, Aletin çektii güçle karlatrdmz zaman küçük oranlarda ama ortalama olarak 1 ile 5 Watt arasnda bir tüketim yaptn söyleyebiliriz. Dolaysyla biz, bir televizyonu veya kumandasn kapattmz söylüyoruz ama aslnda hala bir çalma söz konusu. Her an açlabilecek modda bekliyor ve az da olsa bir enerji tüketimi yapyor diye konutu.

CEP TELEFONU VE TABLET ARJLARINA DKKAT

Günümüzde en çok cep telefonlar ve tabletlerin ön planda olduunu hatrlatan Soykan, bunlarn arj edilme düzenine de dikkat çekerek, Onlar belli bir düzende arj etmemiz gerekiyor. Telefonu ya da tableti arja takyoruz ama nihayetinde ikisinden birini arjdan alp, arj prize takl brakyoruz. Bu aletler de küçük de olsa bir tüketim yapyor. Günümüz teknolojisiyle bu aletlerin kullanm miktar her konutta artmaya balad. Eskiden evde belki bir cep telefonu vard ama artk bunun says artt. Pandemiyle birlikte ister istemez bilgisayarlarn ve tabletlerin says da artt. Bu tarz cihazlar kullanmayacaksak fite tutmamalyz sözleriyle uyard.

DAVRANISAL DEKLE GDLMEL

Kiinin evdeki birçok elektronik cihazlarn kullanm düzenine göre alkanlk gelitirebileceini ve böylece hem enerji hem de ekonomik açdan tasarruf salayabileceini belirten Soykan, Mutfaktaki frn, kahve makinesi gibi elektronik cihazlarn dijital göstergeleri var. Filerini prizden çekersek göstergeler çalmayacak. Bu noktada bu gösterge bana ne kadar lazm sorusu mühim. Eer benim için çok önemli deilse, onu fiten çekmemin hiçbir sakncas yok ve bana maddi getirisi daha fazla. Dolaysyla evde kullandmz cihazlar düünerek davransal deiiklie gitmek gerekiyor. Kullanc tabii ki her cihaz her saat kontrol edip fiten çkaramayabilir. Ancak kendi kullanm düzenine göre bir alkanlk gelitirmelidir. Kullanc özellikle arj aletleri ve televizyonu mümkün olduu kadar bir arada deerlendirip, bizim çoklu anahtarl priz dediimiz yapy kullanarak tek bir anahtarla hepsini devre d brakabilir. Dolaysyla fiten çkarmak yerine tek bir anahtar sayesinde elektronik cihazlar kullanmad süreçte, gece yatmadan önce anahtar kapatarak ciddi bir gelir elde etmi olacak ifadelerini kulland.

GELM ÜLKELERDE TÜKETM ORANI YÜZDE 5 LE YÜZDE 10 ARASI DEYOR

Genelde gelimi ülkelerde konutta enerji tüketiminin oran aylk yüzde 5 ile yüzde 10 arasnda bir sayya tekabül ediyor. Bu deiebiliyor. çünkü her evde ayn sayda cihaz olmuyor. Dolaysyla bu oran belli bir aralkta deiiyor diyen Soykan, sözlerini öyle sürdürdü:

Günümüzde enerji yldz etiketiyle baz ürünler görüyoruz. Özellikle elektronik cihazlarda bu etiketleri görmek mümkün. çünkü Amerikada tüketici firmalar bu etiketle gelitirmeler yapyorlar. Bu etiketin amac, cihazn kullanlmad zaman da enerjiyi minimum oranda tüketmesi. Enerji yldz etiketli bir ürün alrsak fiten çekmediimiz zaman ya da kapal konumdayken daha az tüketeceini garanti altna alm oluyoruz. Bu da davran ve ürün deiikliinde dikkat edilmesi gereken bir nokta.

AKILLI PRZLER HAYATIMIZA DAHA FAZLA GRECEK

Soykan, Akll cihazlarla ilgili konuuyoruz ama akll prizler de gündemimizde. Gelien teknolojiyle birlikte akll prizler, hayatmza daha fazla girecek. Özellikle yeni yaplan evlerde direkt prizlerin içine yerletirilecek. Evdeki teknolojiyle ne yapabiliriz? Akll prizler satn alp kullanabiliriz. Bunun avantaj, cep telefonu uygulamalaryla günün sonunda bu cihazlar kontrol etmek. Aslnda bu priz, fi olay hayatmz iki ekilde etkiliyor. Öncelikle maddi olarak etkiliyor. çünkü faturann aylk yüzde 5 ile yüzde 10 arasnda bir ödemesini bunun için yapyoruz. Bunun yannda, bu miktar elektrik enerjisi olarak üretmemiz gerekiyor. Dolaysyla üretimimiz artyor. Biz u an daha fazla tükettiimiz için, üretim kaynaklarn arttrmaya çalyoruz. Demek ki enerji tasarrufu anlamnda yapacamz bu uygulamayla hem kendimize hem de ülkemize katk salam oluyoruz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git