Geçersiz oto ekspertiz raporlarına dikkat

Ağca, “Bu maliyeti karşılayamayan birçok merdiven altı ekspertiz merkezi hala hizmet veriyor ve üretmiş oldukları ekspertiz raporları geçersiz” dedi.

Haberler 09.07.2021 - 00:36 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ekspertiz raporu alrken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Otoexperim Yönetim Kurulu Bakan Orhan Aca, Bu maliyeti karlayamayan birçok merdiven alt ekspertiz merkezi hala hizmet veriyor ve üretmi olduklar ekspertiz raporlar geçersiz dedi.

Geçersiz oto ekspertiz raporlarna dikkat edilmesi gerektiini belirten Aca, Test cihazlarnn kalibrasyonlar, Belediye ruhsat, 3. Mali Mesul Sigortas, eitimli personel, periyodik bakmlar gibi birçok önemli kritere sahip olarak alnabilen TSE-HYB belgesi için önemli bir yatrm yaplmas gerekiyor. Türkiye genelinde 771, stanbul genelinde 150 adet yetkili ekspertiz merkezi bulunuyor ve bu say sektör için yetersiz. 2. el araç almnda düzenlenen ekspertiz raporlarnda TSE-HYB belgesi bulunmayan iletmelerin raporlarnn hukuki bir geçerlilii yok ve bu da vatandalarmz daha sonraki yaayaca sorunlarda madur edecektir. Tüketicilerin mutlaka araçlarna TSE-HYB belgeli merkezlerinde ekspertiz hizmeti almalar gerekiyor. çünkü Ticaret Bakanl tarafndan yaynlanan genelgede 2. el oto sat ekspertiz raporunda TSE-HYB belgesi olma zorunluluu austos ay itibariyle devreye girdi. Bu tarihten itibaren TSE-HYB belgesi olmayan iletmelerin düzenlemi olduu ekspertiz raporlar noter satlarnda geçersiz diye konutu.

SEKTÖRLE ALAKASI OLMAYAN KLER RAPOR ÜRETEBLR

TSE-HYB belgesi için önemli bir yatrm yaplmas gerektiini vurgulayan Orhan Aca, TSE-HYB belgesinin iletmelere salam olduu katklardan dolay yurt dnda bulunan ubelerimizde de bu standartlar uygulayarak kaliteli hizmeti global hale dönütürmeyi hedefliyoruz. Fakat ülkemizde bu maliyeti karlayamayan birçok merdiven alt ekspertiz merkezi hala hizmet veriyor ve üretmi olduklar ekspertiz raporlar geçersiz. Sektörle alakas olmayan kiiler de ucuz maliyetli makine ve eitimsiz personelle ekspertiz merkezi açabilir ve rapor üretebilir. Maduriyetler yaanmamas adna tüketicilerin iletmelerden TSE-HYB belgesi ibraz istemeleri gerekiyor ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git