Geçmiş geleceğe ışıktır

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, "Türkiye'nin en önemli 20 arkeolojik kazısının yıl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yıldan itibaren tüm kazıların bu kapsama alınmasının arayışı içerisindeyiz.

Haberler 18.06.2019 - 11:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Nadir Alpaslan, Türkiyenin en önemli 20 arkeolojik kazsnn yl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yldan itibaren tüm kazlarn bu kapsama alnmasnn aray içerisindeyiz. dedi.

Alpaslan, Dicle Üniversitesi (DÜ) Kongre Merkezinde düzenlenen 41. Uluslararas Kaz, Aratrma ve Arkeometri Sempozyumunun açlnda yapt konumada, kültürel mirasn yaatlmas, insanln hizmetine sunulmas ve gelecek kuaklara aktarlmasnn önemine deindi.

Türkiyedeki kültürel mirasn dünyaya tantlmas konusunda youn çaba gösterdiklerine iaret eden Alpaslan, nsanln balangcndan bugüne kadarki gelimelerin merkezinde yer alan ve açk hava müzesi olan Anadolu bu kazlarn daha etkin ve süratli yaplmas konusunda bize sorumluluk yüklemektedir. ifadesini kulland.

Arkeolojik kazlarn bilimsel kriterlerden hiçbir ekilde taviz vermeden etkin, verimli ve en hzl ekilde yaplmasn istediklerini vurgulayan Alpaslan, öyle konutu:

Bu araytan yola çkarak Sayn Bakanmzn da bize yol göstermesiyle kazlar yln tüm zamanna yaymak ve daha hzl yapabilmek için tüm imkanlarn seferber ettik. Türk Tarih Kurumunu da iin içerisine kattk. Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürlüü ile Türk Tarih Kurumu ortak bir çalma yürütüyor. Türkiyenin en önemli 20 arkeolojik kazsnn yl boyu devam etmesi ve önümüzdeki yldan itibaren tüm kazlarn bu kapsama alnmasnn aray içerisindeyiz.

Geçmi gelecee k tutacak

Vali Hasan Basri Güzelolu, bu önemli bilimsel toplantnn Diyarbakrda gerçekletirilmesinden duyduklar memnuniyeti dile getirdi.

Diyarbakrn insanln balangcndan bu yana tarihe tanklk ettiini, tarihin taa yazld bir ehir olduunu belirten Güzelolu, yaplan son kazlarda çkan eserlerin Diyarbakrn tarihine büyük katk sunduunu ifade etti.

Güzelolu, kazlarn sonuçlarnn açklanaca bulumann insanln ortak mirasnn anlalmasna çok katk sunacan vurgulayarak, Geçmii bilmek sadece tarih ve arkeoloji kapsamnda ele alnmas gereken bir boyut deildir. Geçmi insana dair tüm yaanmlklar sunan ve insann geleceine de k tutan bir anahtardr. Geçmii bilmeyenin gelecei doru ina etmesi mümkün deildir. Yaanm geçmi, yaanacak gelecee k tutacaktr. diye konutu.

Ödenek 33 kat artt

Kültür Varlklar ve Müzeler Genel Müdürü Murat Gürül de Türkiyede kaz ve yüzey aratrmas çalmalarnda son yllarda büyük art yaandn söyledi.

Bakanlar Kurulu karar ile 2002 ylnda Türk bilim adamlarnca gerçekletirilen kaz çalmasnn 57, 2019da ise 122 olduunu aktaran Gürül, 2018 ylnda 122si Türk kazs, 32si yabanc kaz, 6s yabanc yüzey aratrmas, 44ü müze kazs, 193ü kurtarma kazs ve 31i kamu yatrm kurtarma kazs olmak üzere 586 arkeolojik çalma gerçekletirilmitir. 2018 ylnda kaz çalmalarna 33 milyon lira ödenek aktarlm olup, bu 2002 ylnda aktarlan bütçenin yaklak 18 katdr. eklinde konutu.

450 bildiri sunulacak

DÜ Rektörü Prof. Dr. Talip Gül de sempozyuma Türkiyede kaz ve aratrma çalmalar yürüten ABD, talya, Almanya, Kanada, ngiltere, Avusturya, sviçre, Belçika, Fransa ve Japonyadan yaklak 60 bilim insannn katldn söyledi.

Sempozyuma ev sahiplii yapmann mutluluunu yaadklarn dile getiren Gül, 450 bildirinin sunulaca sempozyumun 5 gün süreceini kaydetti.

Ana Sayfaya Git