Geçmişte duvarları süsleyen halılar ilgi görüyor

Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 1980 ve 1990'lı yıllarda el ile dokunan, ev ve iş yerlerinin duvarlarını süsleyen halılar turistlerin de ilgisini çekiyor

Haberler 02.08.2019 - 11:48 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dou ve Güneydou Anadolu bölgelerinde geçmite duvarlar süsleyen hallar ilgi görmeye devam ediyor.

1980 ve 1990l yllarda bölgede el ile dokunan, ev ve i yerlerinin duvarlarna aslan hallar gördüü ilgi ile artk makine ile üretiliyor.

Farkl figür ve motiflerin bulunduu duvar yerli ve yabanc turistlerin de beenisini kazanyor.

Sur ilçesindeki Yank çarda esnaf Ali Osman Fidan, 21 yldr duvar hals sattn söyledi.

Duvar hallarnn geçmiinin eskiye dayandn belirten Fidan, geçmite her evin duvarnda farkl figürlerin yer ald hallarn bulunduunu aktard.

Fidan, hallarn eskiden elle dokunduunu günümüzde ise dijital makinelerle yapldn anlatarak, öyle konutu:

Hallar son zamanlarda daha çok ilgi görmeye balad. Bu ürünleri her yerde bulabilirsiniz. Duvar hallar buraya gelen özellikle yerli turistlerin dikkatini çekiyor. Hallara bakp çocukluunu, oturduu evi anmsayp hal alan kiileri de gördüm. Hala bu hallar evinde saklayan bir çok kii var.

ESK TARH HALILAR

Mehmet Emin Aydn ise çocukluk yllarnda herkesin evinde bir duvar hals olduunu hatrladn belirtti.

Diyarbakrda özellikle avlulu evlerde bu tür hallarn çokça kullanldn anlatan Aydn, unlar kaydetti:

Hallarn üzerinde farkl desenler var ve o desenlerin de farkl anlamlar var. Bu hallarn hepsinin bir öyküsü, bir hikayesi var. Ona göre tüm evlerde bulunurmu. Herkes kendine yakn bulduu modeli kendi evinin ba köesinde kullanyordu. Bu hallar son zamanlarda tekrar rabet görmeye balad. Bizi geçmi yllara götürüyor, eskiyi anmsatyor. Geçmii anmsamak adna herkesin duvarnda olmas gerektiini düünüyorum.

Hasan çelik de (72), duvar hallarnn ilgi gördüünü belirterek, Bir dönem unutuldu ancak u an tekrar ilgi görmeye balad. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git