Hac kontenjanı 83430 yükseldi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2020 Yılı Hac Protokolü çerçevesinde, bu yıl hac kontenjanının 3 bin 430 kişi artırılarak 83 bin 430'a çıkarıldığını bildirdi.

Haberler 03.12.2019 - 09:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyanet leri Bakanlndan yaplan yazl açklamaya göre, Erba ve beraberindeki heyet, 2020 Yl Hac Organizasyonuna ilikin temaslarda bulunmak üzere Suudi Arabistann Mekke ehrine gitti.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakan Muhammed Salih bin Tahir Benten ile görüen Erba, 2019 Yl Hac Organizasyonunun baarl bir ekilde gerçekletirildiini kaydetti.

Benten ise Diyanet leri Bakanlnn hizmet standartlarn her yl artrdn, baarl bir organizasyon yaptn ve bu yönüyle de dier slam ülkelerine örnek olacak hizmetler sunduunu vurgulayarak, Erbaa teekkür etti.

Görümede, 2020 Yl Hac Organizasyonunun rahat ve huzurlu bir ekilde gerçekletirilebilmesi için ulam, salk, konaklama, hac adaylarnn pasaportlaryla ilgili prosedürlerin iyiletirilmesi gibi pek çok konuda sunulacak hizmetler ele alnd.

- Hac kontenjan 3 bin 430 kii artrld

Deerlendirme ve görümelerin ardndan Erba ve Benten, 2020 Yl Hac Protokolünü imzalad.

Protokole göre, Türkiyenin nüfusunun artmas dolaysyla protokolde yer alan hac kontenjan bu yl 3 bin 430 kii arttrlarak 83 bin 430a çkarld.

Görümede, Diyanet leri Bakan Yardmcs Osman Trac ile Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan da yer ald.

++++

Engelliler, kart bilgileri için endie duyuyor

- itme engelliler alverite satcyla iletiim kurarken, bedensel ve görme engellilerse bankamatik ve kredi kart bilgilerini paylamak zorunda kaldklar durumlarda tedirginlik yayor

- Türkiye Omurilik Felçlileri Dernei Genel Bakan Yardmcs Semra çetinkaya:

- Siz bana kendi ifrenizi verir misiniz? ifre kiiye özel bir eydir. Zorlanyor insan ama mecbursun bunlar yapmaya. Maduriyet yaayan arkadalarmz var. Televizyonlarda da görüyorsunuz, ifresi krlan insanlar var. Belki kart alp içeride kopyasn çkarr

Hayatn her alannda yaadklar sorunlar amak için mücadele veren engelli vatandalar, özellikle bankamatik ya da kredi kartlaryla yaptklar alverilerde güvenlik aç maduriyeti yayor.

Sosyal yaamn içinde birçok alanda farkl skntlarla kar karya kalan engelliler, kimi zaman ev ya da i yerlerine, kimi zaman kamu veya özel sektör binalarna girip çkarken sorunlar yayor. Eriimlerine uygun tasarlanmayan ortak kullanm alanlarnda çeitli zorluklar amak durumunda kalan engelliler, yaam alanlarnn engelli ihtiyaçlarnn da göz önünde bulundurularak ina edilmesini istiyor.

çou zaman engelli rampas bulunmayan bir kaldrmn önünde, bazen bir üst geçidin arzal asansörünün kapsnda zorluk yaayan engelliler, kullanmlarna uygun dizayn edilmeyen toplu tama araçlarnda da maduriyet yayor.

Engelsiz yaam temasyla benzer sorunlarn kökten çözümü için projeler yürüten bireyler ve STKlar, çözüme kavumayan sorunlarn her geçen gün daha büyüyecei endiesi tayor.

- Engellilerin güvenlik bilgileri tehlikede

Engelliler, toplumda hemen herkesin bildii sorunlarn yannda en büyük sorunu alveri yaparken yayor. itme engelliler alverite satc ile iletiim kurarken, bedensel ve görme engelliler ise bankamatik ve kredi kart bilgilerini paylamak zorunda kaldklar için tedirginlik yayor.

Ödeme srasnda Mobil POS cihaz bulunmayan i yerlerinde kart ifrelerini satc ile paylamak durumunda kalan engellilerin zaman zaman bilgileri dnda hesaplarndan para çekildii öne sürüldü.

- Engel zaafa dönümemeli

Türkiye Omurilik Felçlileri Dernei (TOFD) Genel Bakan Yardmcs Semra çetinkaya, tek bana alverie çkan bedensel engelli bir kiinin ihtiyaç duyduu ürünü satn almak istediinde vitrin önünde sipari verdii ürünün getirilmesini beklediini anlatarak, nakit harici ödemelerde bankamatik ya da kredi kartn ifresiyle satcya vermek zorunda kaldn dile getirdi.

Böylesi durumlarda kart bilgilerinin kopyalanp, güvenlik numaras ve ifreyle rahatlkla alveri yaplabildiini aktaran çetinkaya, engelin zaafa dönümemesi gerektiini vurgulad.

Semra çetinkaya, öyle konutu:

Bugün küçük bir tur yaptk. Kendi aile hekimimin bulunduu binaya giremedim. Karsndaki eczaneden alveri yapmak istedim, istediim ürünü gidip seçip kendi elimle alamadm. Kapdan hizmet aldm, ikinci snf vatanda gibi. Daha sonra alveri yapmak istediimde ürünlere sadece uzaktan, vitrinden bakabildim. Daha güvenli, daha sakin bir ortamda alveri yapmak isterdim. Hiç tanmadm bir insana ifremi vermek zorunda kaldm. Siz bana kendi ifrenizi verir misiniz? ifre kiiye özel bir eydir. Zorlanyor insan ama mecbursun bunlar yapmaya. Maduriyet yaayan arkadalarmz var. Televizyonlarda da görüyorsunuz, ifresi krlan insanlar var. Belki kart alp içeride iki dakikada kartn kopyasn çkarr. Kötü insanlar çok fazlasyla var.

Ana Sayfaya Git