"Karagül diyarı" Halfeti "yeşil gül" ile de anılmak istiyor

Dünyada sadece Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde yetişen, kendine özgü rengi ve kokusu bulunan tescilli karagülün yanı sıra ilçede son dönemde adından söz ettiren yeşil gülün de ön plana çıkması için çalışmalar yapılıyor.

Haberler 20.05.2022 - 00:14 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cittaslow Uluslararas Koordinasyon Komitesinin 9 yl önce sakin ehir ana dahil ettii Halfeti, tarihi ta evleri ve doal güzellikleriyle bölgenin sakl cenneti olarak nitelendiriliyor.

Her yl binlerce kiinin ziyaret ettii ilçe, endemik bitki çeitlerine de ev sahiplii yapyor.

Kendine özgü rengi ve kokusunu yetitii topraktan alan karagül ile mehur olan ilçe, bölgede ender görülen yeil gül ile de dikkati çekiyor.

Halfeti lçe Tarm ve Orman Müdürlüü tarafndan yürütülen çalmalarla çoaltlmaya çallan yeil gülün ilçe turizmine ve ekonomisine katkda bulunmas hedefleniyor.

KARAGÜLDEN çOK FARKLI

Halfeti lçe Tarm ve Orman Müdürü Mehmet Akan Akmee, AA muhabirine, bölgenin simgesi olan karagülden sonra yeil gülün de hem üretim hem tantm faaliyetlerine arlk verdiklerini söyledi.

Yeil gül üretiminin ilçede geni bir alana yaylmasn salamak için kamu kurum ve kurulularyla koordineli çalmalar yürüttüklerini vurgulayan Akmee, Yeil gül sadece bizim bölgede yetiiyor. Genlerini ve gülümüzü koruma altna aldk. Bilimsel çalmalar yaplmas için de uygun zemin oluturduk. dedi.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali kinci ise güllerin taç yapraklar nedeniyle farkl renklerde gözüktüünü, yeil gülün karagülden oldukça farkllk gösterdiini dile getirdi.

Yeil gülün çanak yapraklar ve organlaryla tamamen bir bütün halinde olduunu ifade eden kinci, unlar aktard:

Yeil gül, 2,5 ila 5 santimetre çapnda bir golf topu büyüklüünde olan bir çiçek meydana getiriyor. çiçekler küçükken mzrak ucu eklinde sivri uçlu olarak geliiyor. Hiçbir zaman yapran dökmeyen bir bitkidir. Yetitiricilii dier güller gibi güne gören kumlu topraklarda yaplyor. Organik gübresi bol topraklarda iyi ekilde yetitirilmektedir. Yeil gül, ülkemizin bir genetik zenginliidir ve u an tam koruma altndadr. leride bu gülün çoaltlmasyla hem maddi olarak hem de turizm anlamnda ülkemize döviz kazandrlacan düünüyoruz.

DER GÜLLER GB DEL, KOKUSU BULUNMUYOR

lçede hem karagül hem de yeil gül üretimi yapan ziraat mühendisi Sabri Tutu da yeil gülün yaklak 4 yldr koruma altnda olduunu, serada bu bitkiyi yetitirdiini anlatt.

Yeil gülün dier güller gibi kesme çiçekçilie uygun olmadn belirten Tutu, Peyzaj olarak farkl bir yaps var. Morfolojik olarak dier güllerden biraz daha farkl, tomurcuk halindeyken daha belirgin bir gül yaps var daha sonrasnda tam açt zaman biraz daha gül görünümü ve özelliini yitiriyor. Dier güller gibi deil, kokusu bulunmuyor dier güllere göre çiçek tabakas da farkldr. Tohum tutmuyor çelikle çoaltm ilemi yapyoruz. diye konutu.

Tutu, u anda tescilli olarak karagülün lokum, dondurma ve kolonyasn ürettiklerini, yeil gül için alternatif ürün üretimi araynda olduklarn sözlerine ekledi.

Ana Sayfaya Git