Nar hasadı "sıkıntılı" başladı

Türkiye'nin önemli tarım kentlerinden Şanlıurfa'da, nar hasadı yaşanan pazar sıkıntısı dolayısıyla sıkıntılı başladı.

Haberler 23.10.2017 - 08:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yaklak 6 milyon 393 bin 49 dekar alanda hububat tarmnn yapld kentte, çiftçiler buday, arpa, msr ve pamuk gibi ürünlerin yan sra bölgeye uyum salayan çeitli tarm ürünlerini de yetitirerek kazanç salyor.

Atatürk Baraj sayesinde sulu tarmn da yaygnlat kentte, çiftçilerin nar yetitiriciliine olan ilgisi de artt. Üretim alan her geçen gün genileyen narn rekoltesinde bu yl yüzde 10-20 art bekleniyor.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rza Öztürkmen, AA muhabirine yapt açklamada, anlurfann Türkiyede nar üretiminde önemli bir yere sahip olduunu belirterek, bölgenin Türkiyenin nar üretiminin yüzde 20sini karldn söyledi.

Bölgede Suruç ve Karaköprü nar gibi çok kymetli çeitlerin üretildiini ifade eden Öztürkmen, narn dalndan koparldktan sonra ksa sürede sofraya ulatrlmas ya da souk hava depolarnda muhafaza edilmesi gerektiini anlatt.

Tarmda zamannda üretim yapmann önemini anlatan Öztürkmen, anlurfa, nar üretiminde çok önemli bir yerde. Verilere göre bölgede bir milyondan fazla nar aac bulunuyor. Bu say her geçen yl artyor. Üreticilerimizin pazar skntsnn çözülmesi halinde bu saynn daha da artacana inanyorum. dedi.

Öztürkmen, bölgenin nar üretimi için çok uygun olduunu dile getirerek, unlar kaydetti:

Bölgede Suruç ve Karaköprü nar sofralk olarak yetitiriliyor. Hicaz nar ise daha çok nar ekisi ve sanayi de kullanlyor. Ekim ay ile birlikte bölgede birçok yerde nar hasad balad. Rekolte de iyi görünüyor. u anda perakendede kilogram 2 liradan satlyor. Fakat bir ay sonra fiyatlarda yaklak yüzde 50 art bekleniyor. Nar meyve suyu veya nar ekisi olarak deerlendirilirse inanyorum ki bölgede daha da önem kazanacak.

- Üretici pazar sknts yayor

Narn raf ömürünün çok az olduuna dikkati çeken Öztürkmen, öyle konutu:

Bölgedeki nar üreticilerinin en büyük sknts pazar. Geçen yllarda depolama sknts da yaanyordu. Son zamanlarda kentte birkaç büyük souk hava deposu yapld. Fakat yeterli deil. Bunun yannda sanayi bölgemizde bir meyve suyu fabrikas yok. Bunlarn olmas halinde üretici u anda tarlada 50 kurua satt nardan daha da çok kar elde etmi olacaktr. Narn koparldktan sonra ksa sürede sofralara ulatrlmas ya da souk hava depolarnda muhafaza edilmesi gerekiyor. Bunu da üreticinin biliçli bir ekilde yapmas lazm. Üretcimiz kooperatif kurarsa inanyorum bu tür skntlar çok kolay çözülecek. Yani 10 üretici bir araya gelip kooperatif kurabilir ya da 10 tüccar bir souk hava deposu kurabilir. çok zor bir ey deil. Bunun yaplmas halinde üretici de tüccar da 5 kat para kazanabilecek fakat maalesef bu yaplmyor.

- Nar çok ama alan yok

Suruç ilçesinde nar üretimi yapan Muzaffer Altnda ise pazar sknts yaadklar için ürünlerini deerlendiremediklerini söyledi.

Yaklak 10 yl önce 100 dönümlük alanda nar ektiini anlatan Altnda, Bu yl nar rekoltemiz çok iyi fakat satlmyor. Bahçemizdeki narlarn çou dalndan dütü. Sattklarmzla u anda ilaç ve elektrik giderlerini karlamyoruz. Tüccarlar bizden nar 30 kurutan alyor. Nar, zamannda dalnda toplanmazsa yere düüyor veya kular zarar veriyor. Tüccarlara satamadmz ürünü nar ekisi olarak deerlendirmeyi düünüyoruz. Yetkililerden bölgede fabrika kurulmasn talep ediyoruz. Bir fabrika olsa ürünlerimizi daha iyi deerlendiririz. diye konutu.

Suruç nar üreten Mustafa Altunda ise bölgede uzun yllardan beri nar üretimi yaptn belirtti.

Suruç narnn bölgenin en kaliteli ürünü olduunu savunan Altunda, Son yllarda üreticilerin verimi daha yüksek olan Hicaz narna yönelmesiyle Suruç nar önemini yetirdi. Suruç narnn kilosunu 50 kurutan veriyoruz. Bu da masrafn çkarmyor. çou zaman ürün aaçta çürüyor. Buralara fabrika yaplmas halinde ürünlerimizi daha çok çabuk satarz. Hem biz kazanm oluruz hem de bölge insan kazanm olur. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git