Newroz yürüyüşüne hapis!

Diyarbakır'da 2016 yılında düzenlenen Nevruz etkinliğinde terör örgütü propagandası yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma tamamlandı.

Haberler 05.01.2017 - 09:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Soruturmay tamamlayan savclk, 2016 yl Nevruz etkinliini terör örgütünün çars üzerine yaplm Kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüü olarak deerlendirdi. 4üncü Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, aralarnda DBP Genel Bakan yardmcs Seydi Frat ve dönemin l Bakan Hafize pekin de bulunduu 10 üphelinin Kanuna aykr toplant ve gösteri yürüyüleri düzenleme, Terör örgütüne üye olma ve Terör örgütü propagandas yapma suçlarndan 5 yldan 23 yla kadar deien oranlarda hapisle cezalandrlmas talep edildi.

SAVCI: NEVRUZ ETKNL ÖRGÜT çARISI LE YAPILDI

ddianamede, PKK/KCK terör örgütünün öz yönetim ilanlaryla özerk bölge oluturma ve sözde direni eylemlerini desteklemek amacyla 2016 yl Mart aynn bandan itiben, örgüte yakn yayn organlarndan birçok kez Nevruz mitinginin gerçekletirilmesi, bu mitingin sözde direni sürecinin bayram olmas, direniin bu ekilde büyütülmesi yönünde eylem çarlar yapld ifade edildi. Etkinlikle ilgili örgüte yakn internet sitelerindeki açklamalarda Sur ilçesinde etkisiz hale getirilen teröristlerin Yaayan efsaneler, Cizrede ölü ele geçirilen teröristlerin ise çada 300 Spartal olarak nitelendirildiini kaydeden savc, eylem çarlar üzerine 21 Mart günü Nevruz mitingi konulu açk hava toplantsnn düzenlendiini ifade etti.

ÖRGÜTÜN DEOLOJSN YAYMAK çN ORGANZE EDLD

Etkinlie ilikin 9 Mart günü HDP E Genel Bakan Selahattin Demirtan katld bir basn toplants yapld belirtilen iddianamede, toplantdaki açklamalar dikkate alndnda, 21 Mart günü yaplmas planlanan Nevruz mitinginin batan sona PKK/KCK bölücü terör örgütüne, örgüt çkarlarna ve örgüt mensuplarna destek vermek, örgüt yöneticilerinin talimatlar ve eylem çarlar dorultusunda örgütün bölücü ideolojisini geni halk kitlelerine yaymak amacyla organize edildiinin deerlendirildii ifade edildi. Etkinlikten önceki günlerde Diyarbakrn deiik yerlerindeki reklam panolarna Direnerek kazanacaz eklinde pankartlar asldn belirten savc, organizasyonla ilgili pankartlarda bile örgütün iddet eylemlerinin sahiplenildiini vurgulad. Bu afi ve pankartlara, Sulh Ceza Hakimlii karar ile el konulduu belirtilen iddianamede, eylemden iki gün önce Nevruz alannda yaplan kontrolde ise Sur, Cizre ve Silopide ölü olarak ele geçirilen PKK/KCK terör örgütü üyelerine ait dev pankartlar, PKK/KCK bölücü terör örgütünü simgeleyen çok sayda pankart ve flamann ele geçirildii kaydedildi.

SAVCI:TERÖRST OLARAK ÖLMEK TEVK EDLYOR

21 Mart günü Nevruz alannda yaklak 15 bin kiinin katlm ile Nevruz Mitingi düzenlendiini belirten savc, etkinliin bandan sonuna kadar suç unsuru içeren sloganlarn atldn ve konumalarn yapldn kaydetti. Mitingin açlnda Diyarbakrdan sözde Kürdistann bakenti olarak söz edildiini ifade eden savc, bu ekilde PKK/KCK terör örgütünün bölücü amaç ve söylemlerine yer verildiini, açkça Türkiye Cumhuriyeti topraklarnn Kürdistan olarak belirtildiini ve Tertip Komitesinin düzenledii sayg duruu ile mitinge katlan yaklak 15 bin kiilik kalabalk önünde terörist olarak ölmenin tevik edildiini kaydetti.

DDET çARISI

Etkinlikte yaplan sinevizyon gösteriminde terörist ba Abdullah Öcalannn kalanikof marka tüfek ve bölücü terör örgütü simgeleriyle oluturulmu fotoraflarnn yanstldn belirten savc, konumalarda terör örgütünün ideolojisi dorultusunda sözde öz yönetim/demokratik özerklik ortamnn olumas yönünde faaliyet gösterilmesi çarlarnn yapldn vurgulad. Konumalarda sk sk iddete çar yapldn belirten savc, bu ekilde örgütün terörist iddet eylemlerine bavurunun tevik edildiini ifade etti. Nevruz etkinliinin terör örgütü liderlerinden Murat Karaylann örgütsel çarlar dorultusunda, bölücü terör örgütünün suç içeren yöntemlerini meru gösteren, öven ve bu yöntemlere bavurmay tevik eden örgüt propagandasna dönütürüldüünü kaydeden savc, etkinliin bu aamadan sonra kanuna aykr hale geldiini vurgulad.

GZL TANIK: DBP L BAKANI ÖZERKLK çN BELEDYE BAKANLARINA BASKI YAPTI

Dönemin DBP l Bakan Hafize pekin 2014 ylndan sonra 8 ayr bölücü terör örgütü propagandas yaplan kanunsuz gösteri yürüyüüne düzenleyici olarak katldn belirten savc, Cesur Yürek kod adl gizli tann 28 Mart 2016 günü verdii ifadede, üphelinin PKK/KCK bölücü terör örgütü üst düzey yöneticilerinin talimat ile belediye bakanlarna özerklik ilan yapmalar konusunda basklar yaptn söylediini kaydetti. üphelinin bölücü terör örgütünün sözcüsü gibi davrandn belirten savc, pekin güvenlik güçlerince silahl teröristlere kar masum halkn huzuru için yürütülen operasyonlar tam aksine masum halka kar yürütülen saldrlar olarak nitelendirmek suretiyle tamamen gerçek d ve örgütün çkarlarna uygun bir alg oluturmaya çaltn kaydetti.

Ana Sayfaya Git