Tektek Dağları Milli Parkı'nın bitkileri araştırıldı

Şanlıurfa'daki Tektek Dağları Milli Parkı'nda bulunan bitkilerin, bölge insanı tarafından hangi amaçla kullanıldıkları araştırıldı.

Haberler 05.09.2019 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

anlurfadaki Tektek Dalar Milli Parknda bulunan bitkilerin, bölge insan tarafndan hangi amaçla kullanldklar akademik çalmayla tespit edildi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dal Bakan Prof. Dr. Hasan Akan ve yüksek lisans örencisi Esra ahin Fidann yapt Tek Tek Dalar Milli Park (anlurfa) Eteklerindeki Baz Köylerde Etnobotanik Bir çalma ile Milli Parktaki bitkilerin, bölge insannn kullanm amaçlar belirlendi.

Bölgedeki 16 köyde 53 kaynakla görüülerek hazrlanan akademik çalma, Ba Bahçe Bilimi isimli akademik bir dergide de yaynland.

Prof. Dr. Hasan Akan, insanlk tarihinden bu yana bitki ve insan arasndaki ilikinin güncelliini koruduunu belirterek, çalmayla da köylerindeki Anadolu bitki bilgeliini ortaya koymaya çaltklarn söyledi.

Geçmiten bu yana insanlarn bitkileri çeitli hastalklarn çözümü ve ihtiyaçlarn karlamak için kullandn aktaran Akan, öyle devam etti:

Biz de anlurfadaki bu milli parkmzn etrafndaki da köylerinde Anadolu bitki bilgeliini ortaya koymaya çaltk. Bu aratrmamzda 120 farkl bitki türlerinin halk geleneindeki kullanmlarn tespit ettik. Aratrma alanndan tespit edilen bitkilerin 52si gda, 51i tbbi, 19u süs bitkisi, 17si yakacak, 6s süpürge yapmnda, 15i yem, 2si oyuncak, 2si nazar, 2si boyar madde, 2si yap malzemesi için kullanlmaktadr. Bitkilerden 4ü zehirli bitki olarak tespit edilmi ve yöre halknn bunlara dikkati çekilmitir. Tespit edilen bitkilerin Türkçe ve yöresel isimleriyle kullanm amaçlarna yer verilmitir. Elde edilen bilgilerin kuaktan kuaa aktarlmas önem arz etmektedir. Biz bu etnobotanik bilgileri teknolojik gelimelerin de katksyla düzenli bir ekilde arivlenmeye çaltk. leride amaçlarmzdan biri de etnobotanik alanyla ilgili enstitüler, müzeler ve laboratuvarlar kurmaktr. Özellikle bitkilerin alternatif tp alannda deerlendirilmesi ayr bir önem kazanmtr. Aratrmamzn amaçlarndan birisi de halkn fitoterapi alanna ilgisini ve bu alandaki bilgi birikimini belirlemekti.

Prof. Dr. Akan, yaklak iki yl süren çalma kapsamnda bahar dönemlerinde arazide bitki aratrmas yaptklarn, yal dönemlerde ise kaynaklarla görütüklerini belirterek, bu görümeler srasnda kaynaklarn kullandklar bitkileri fotorafladklarn ifade etti.

Bölgedeki kültürel mirasa sahip çklmas gerektiini bildiren Akan, anlurfa krsal kesim nüfusunun fazla olmas sebebiyle etnobotanik açdan aratrlmas gereken zengin bir bölgedir. Valilik ve Belediye bakanlarmzn bu kültürel mirasa sahip çkmalar ve anlurfada tematik bir Etnobotanik müzesi kurmalar gerektii kanaatindeyim. diye konutu.

Ana Sayfaya Git