Tescilli Karfoki üzümü

Tescilli Karfoki üzümü kalitesiyle üreticinin yüzünü güldürüyor

Haberler 16.10.2021 - 10:25 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mardinin Ömerli ilçesinde yetitirilen tescilli Karfoki üzümü, kalitesiyle üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Üzüm üretiminde Türkiyede ilk 5 il arasnda yer alan Mardinin, en fazla üretim yaplan ilçesi Ömerlide 23 yerli üzüm çeidi yetitiriliyor.

Bu üzümler arasnda en çok dikkati çeken türler arasnda, 2017den bu yana Snai Mülkiyeti Kanunu kapsamnda koruma altna alnan ve ubat aynda kaymakamlk ile belediyenin katklaryla Corafi aret Tescil Belgesi alan Karfoki üzümü yer alyor.

Geni bir alanda yetien sofralk üzüm, kendine has aromas, cam gibi krlganl, kehribar rengi ve lezzetiyle öne çkyor.

Ömerli Belediye Bakan Hüsamettin Altnda, lçede üzüm yetitiriciliinin geçmiten bu yana sürdürüldüünü, rivayete göre Babil Asma Bahçelerinin kaynann bile Ömerli olduunu söyledi.

Birçok yerli üzüm çeidinin yetitii ilçede en çok ilginin Mazrona ve Karfoki çeitlerine olduunu anlatan Altnda, marka anlamnda Karfoki ile ilgili müracaatlarnn olduunu ve patent çalmasn tamamladklarn belirtti.

Dier üzüm çeitlerinin de tescili için çalmalarnn sürdüünü aktaran Altnda, üzümün tantmn ve ekonomik getirisini artrmay amaçladklarn bildirdi.

çABUK BOZULAN BR ÜRÜN DEL

Altnda, aromasyla azda brakt lezzet bakmndan çok farkl bir üzüm olan Karfokinin çok beenildiini dile getirerek, Karfoki üzümünün iklim koullarndan dolay ayr bir aromas var. 23 çeit üzüm arasnda bu tür çok farkl yer tutuyor. Üretim kalitesini artrmak için çalmalarmz devam edecek. Vatandalardan talep görüyor. çabuk bozulan bir ürün deil. 12-13 gün muhafaza edilebiliyor. diye konutu.

Geçen yla oranla kuraklktan dolay arzuladklar rekolteye ulaamadklarna, ama genel olarak susuz da yetitii için ürün alabildiklerine dikkati çeken Altnda, bu yl rekolte düük olmasna ramen tad ve aromasnda bir deiiklik olmadna iaret etti.

Kaymakamlk ve lçe Tarm ve Orman Müdürlüünce üzüm balarnn gençletirilmesi için çalma yaptklar bilgisini veren Altnda, çiftçilerin sahada karlatklar sorunlar gidermek için erken uyar ve biyolojik mücadele sistemi uyguladklarn kaydetti.

KURU ÜZÜMÜ DE çOK GÜZEL

Yetitirici Selahattin Temiz ise bu üzümü krmz ve sar olarak iki türde ürettiklerini söyledi.

Youn ilgi gören üzümü bata bölgeye olmak üzere zmir, stanbul, Adana ve Mersin gibi illere gönderdiklerini kaydeden Temiz, Bölgenin en güzel üzümüdür. Talep görüyor. Kuru üzümü de çok güzel. Bölgede sadece Ömerlide yetiiyor. Bu üzüm baklavadan daha tatldr, erbet gibidir. Bu sene yamurdan dolay fazla verim olmad ama çok ükür yine de iyi. dedi.

Diyarbakrdan gelen smail Güler de topladklar üzümü market ve hallerde sattklarn belirterek, En kaliteli, güzel üzüm budur. Bu bölgede yetiiyor. Talep gördüü için satyoruz. ifadelerini kulland.

Mardinden üzüm almaya gelen Ethem Bayraktar da tad ve uzun ömürlü olmas dolaysyla Karfoki üzümünü daha çok tercih ettiklerini aktard.

Ana Sayfaya Git