Tezgahlarını kapattılar!

Diyarbakır'daki Kadın Semt Pazarı esnafı, iş yapamadıkları için borçlanan birçok pazarcının tezgahını kapatmak zorunda kaldığını öne sürdü.

Haberler 08.06.2019 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin ilk resmi kadn pazar olma özellii tayan Diyarbakrdaki Jiyan Kadn Semt Pazar esnaflar, ekonomik krizden dolay i yapamaz hale geldi. Meyve ve sebze fiyatlarnn her geçen gün arttn belirten kadn pazarclar, bu nedenle gelen vatandalarn alveri yapmadan evlerinde dönmesinden yaknd.

GÜNÜ KURTARMAYA çALIIYORUZ

Pazarda 8 yldr esnaflk yapan 3 çocuk annesi Fatma Doan, haftann 6 günü sabah saat 9.00dan akam 19.00a kadar çaltn belirtti. Krizin her alan olduu gibi çar pazar da etkilediini söyleyen Doan, bu krizi hissetmemenin mümkün olmadn ifade etti.

Daha önce kilosu 2,5 liradan satt cierin imdi 5 liraya çktn, yine önceleri günde 7 koli satarken, imdilerde akama kadar ancak 1 koli satabildiibi belirten Doan, Günü kurtarmaya çalyoruz. çocuklarmzn okul harçl çkyor. Baka bir kazancmz yok. Bir ürünü 3 gün gezdiren arkadalarmz oluyor. Satmz olmuyor diye belirtti.

FYATLARIN HIZINA BZ YETEMYORUZ

3 çocuuna bakabilmek için 6 yldr pazarda çalan Fatma Topval da, daha 7 ay öncesine kadar 800 TLye doldurabildii tezgahnn yarsn bugün 3 bin TLye ancak doldurabildiini ifade etti. Pazara gelenlerin karlatklar fiyatlardan ikayet ettiini anlatan Topval, halkn durumunu u sözlerle yanstt: Ürünlerin fiyat çok fazla yükseldi. Halk bize ürünler niye pahal diye soruyor. Bizden kaynakl bir ey olmadn paylayoruz ama muhatab kimse o anda sitemini ona yapyor. Halden 1 liraya aldmz ürün ertesi gün 1,5 lira oluyor. Fiyatlarn hzna biz yetiemiyoruz. Daha önce 3 kilo meyve alan müterim, artk 1 kilo alyor veya hiç alamyor. Cebindeki para ancak 1 kiloya yetiyor.

BZ DE GÜçLÜYÜZ

Topval, aylardr i yapamadklar için borçlanan bir çok pazarc arkadalarnn tezgahlarn kapatp gitmek zorunda kaldn da ifade etti. Yaanan kriz yetmezmi gibi bir de erkeklerin pazar yerlerini ellerinden almak istediini söyleyen Topval, Belli semtler var, biz orada pazara çkyoruz. Benim bir tane numaram var. 22 numara bana ait. Gelip buraya tezgah kurmak isteyen erkek pazarclarn 15 tane numaras var. Pazarn banda, ortasnda, sonunda. Baka pazarlarda yine numaralar var. Ona ramen geliyor benim numaram da istiyor. Bu erkek egemenliinin, emee saygszl ve zulmü deil de nedir? Ekmek kavgasdr güçlü olan kazanr diyor. Ülkemiz de ataerkil bir zihniyet var. Biz mücadele ediyoruz. Biz de güçlüyüz. 7 yldr bir yandan belediyede bulunan kayyum bir yandan erkek pazarclarla mücadele ediyorsak ve hala buradaysak demek ki biz de güçsüz deiliz. Kriz bizi her anlamda etkiliyor. Mücadele etmeye devam edeceiz dedi.

Ana Sayfaya Git