Topkapı Sarayı ile Rami Askeri Kışlası'nın restorasyon taşları Şanlıurfa'dan

ŞANLIURFA'da, kışın sıcak ve yazın serin tutma özelliği bulunan beyaz taşlar, ustalar tarafından işlenip motifler verildikten sonra Topkapı Sarayı ile Rami Askeri Kışlası'nın restorasyonunda kullanılmak üzere İstanbul başta olmak üzere 7 bölgeye gönderiliyor.

Haberler 15.05.2017 - 08:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Farkl inançlarn bir arada, huzur içinde yaad Peygamberler ehrinde, ta içilii youn ilgi görüyor. Mistik yapya sahip olan kentte camiler, konaklar ve tekkelerde kullanlan kesme beyaz talar, yeni mimari yaplarn iç, d dekorasyonlarnda ana malzeme olarak kullanlmaya devam ediyor. Yöreye özgü Urfa ta olarak bilinen ve ta ocaklarndan kaya halinde çkarlan beyaz talar, usta ellerde çekiç darbeleriyle yontularak ekil alyor. lenen talar, sütun balklar, minare erefeleri, mihrap, çeme, geometrik örgüler, geçmeler, bitkisel benzemeler, alçak- yüksek kabartma ve hayvan figürlerinde kullanlyor. çekiç darbeleriyle taa hayat veren ustalar, el hünerlerini tarihi eserlerin restorasyonlarnda veya yeni mimari yaplarda sergiliyor. Kentte ta kesme ve ileme sanatn devam ettiren ustalar, ayn zamanda yklma durumundaki binalara da yeniden hayat verip canlandryor.

7 BÖLGEYE GÖNDERLYOR

Kentteki ta ocaklarnda çkarlp kesme makinesiyle bölünen talar, ilendikten sonra Türkiyenin 7 bölgesine gönderiliyor. anlurfada yaklak 10 yldr ta oca ileten Yavuz Demir, Topkap Saray ile Rami Askeri Klasnn restorasyonu için stanbula ta gönderdiklerini söyledi. Türkiyenin 7 bölgesine haftada 3 TIR dolusu beyaz kesme ta gönderdiklerini ifade eden Demir, Hamidiye Tabyalar restorasyonu için de çanakkaleye ta göndereceklerini kaydetti. Daha önce Trabzondaki Sümela Manastrna da anlurfadan ta gönderdiklerini anlatan Demir, unlar söyledi:

Kn scak, yazn souk tutma özelliine sahip Urfa talarn bizler dalardan çkartyoruz. Ruhsatl ocaklardan çkardmz bu talar, Türkiyenin 7 bölgesine gönderiyoruz. Son dönem mimari restorasyon çalmalarnda beyaz Urfa kesme talar skça kullanlmaktadr. uan bizim Urfa talarmz, Topkap Saraynn restorasyonu için gönderiyoruz. Yine stanbulda Rami Askeri Klasnn restorasyonu yaplyor ve oraya da Urfa ta gönderiyoruz. Haftada yaklak 3 TR dolusu ta gönderiyoruz. çanakkaledeki Hamidiye Tabyalar restorasyonu balyor ve oraya da ta göndermeye balayacaz. Trabzondaki Sümela Manastrna anlurfadan ta gönderildi. Kaleler ve tarihi yerlerin restorasyon çalmalar baladnda burada sürekli ta sevkiyat yapyoruz.

NAKI GB LYORUZ

Ta ustas Ali Kaval ise, talar nak gibi ileyip ekil verdiklerini ifade ederek, Bu talar anlurfann doal talardr. Türkiyenin bir numaras olan talar, anlurfann her yerinde bulunmaktadr. Bu talar genellikle ba evleri, mezar, minare ve cami yapmnda kullanlyor. anlurfadaki eski evler bu talarla yaplyordu ve halen yaplmaya devam ediliyor diye konutu.

Nak ileme ustas Murat Gergerli de, müterinin isteine göre ekil ve desen çizdiklerini daha sonra bunu talara resmettiklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git