Van'da yaşayan Kırgızlar geleneklerini sürdürüyor

AFGANİSTAN'ın Pamir Yaylası'ndan göç ederek 1982 yılında Van'ın Erciş ilçesine bağlı Ulupamir köyüne yerleşen Kırgız Türkleri, asırlardır geleneklerini sürdürüyor. Köyde her yıl festival düzenleyen Kırgızlar, düğünlerini de kendi örf ve âdetlerine göre yapıyor.

Haberler 11.07.2018 - 11:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Doa koullar ve hastalklar nedeniyle 1980li yllarda Afganistann Pamir Yaylasndan göç etmek zorunda kalan, dönemin Cumhurbakan Kenan Evren tarafndan da 1982de Türkiyeye getirilen Krgz Türkleri, Ercie 30 kilometre uzaklktaki Altndere mevkisinde oluturulan Ulupamir köyünde kültürlerini yaatyor. Krgzlar, köyde Han Ota Kültür Evi (büyük ve süslü çadr) açarken, her yl da festival düzenliyor. Festivalde Krgz gelenek ve görenekleri sergileniyor.

Kendilerine özgü yaamlar, çadrlar ve atlaryla fotoraf sanatçlarnn yan sra yerli ve yabanc turistlerin de ilgisini çeken Krgzlar, düünlerini de kendi örf ve detlerine göre yapyor. Yaz aylarnn balamasyla Krgz köyünde düünler de younlat. Köyde Aye Baaran ile emsettin Polat çiftinin düünleri de geleneklerine göre yapld. Krgzlar, düün için yöresel kyafetlerini giyip, sabahn erken saatlerinden itibaren hazrlklara balad. Erkek ve kz tarafnn ayr yerde yemeklerini yedii düünde davetliler Krgz ve Türk ezgileriyle elendi.

Geleneklere göre, gelin ve damadn tak törenleri de ayr ayr yapld. Daha sonra damadn ve gelinin yaknlar damad yemee götürürken, yolda kz ve erkek taraf arkl sözlü att. Ardndan Aksakall heyetin de katld törende, gelin evinde Krgzlarn örf adetlerine göre çiftin nikah kyld. Krgz düünlerinde, köyün yallarndan oluan Aksakall heyeti büyük önem tayor. Büyük sayg duyulan Aksakall heyetin verdii kararlar köyde büyük önem tayor.

GELENEKLERMZ YAATIYORUZ

Krgzlarn düünlerinde kendi yöresel kyafetlerini giydiklerini belirten gelin Aye Baaran, Arkadam bana süpriz yapm ve gelinlik getirmi. Ben de onu krmamak için gelinlik giydim. Ama normalde düünlerde Krgzlarn yöresel kyafetleri giyiniliyor. Burda elimizden geldiince kendi geleneklerimizi yaatmaya çalyoruz. Ama yine de etkilenmeler oluyor. Küçük çocuklar internet üzerinden izledikleri videolarla Krgz folklorünü öreniyor. Türk müzikleriyle de eleniyoruz diye konutu.

Vanda yaamaktan mutlu olduklarn belirten Krgz Türkleri de kendi geleneklerini yaatmak ve bir sonraki nesillere aktarmak için çaba sarf ettiklerini belirterek, mümkün olduunca bu örf ve detlerine bal kalmak istediklerini söyledi.

Ana Sayfaya Git