Van'da yeni bir iğde çeşidi bulundu

Ekonomik değeri yüksek iğde türlerin belirlenmesi amacıyla çalışma yürüten YYÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Alp yeni türü kampüste tespit etti.

Haberler 24.01.2020 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çerez olarak tüketilmesinin yannda çit bitkisi olarak da kullanlan ide çeitlerinin belirlenmesi amacyla Vanda yürütülen çalmalarda yeni bir ide aac türü tespit edildi.

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Mimarlk ve Tasarm Fakültesi Peyzaj Mimarl Bölümü Öretim Üyesi Prof. Dr. evket Alp, azotu kökünde depolayabilen, verimsiz topraklarda bile yetien, kurakla dayankl ide aaçlarnn ekonomik deerinin ortaya çkarlmas amacyla çalma balatt.

Bu kapsamda Vanda yaygn olarak yetien aaçlarla ilgili aratrma yapan Alp, kampüste meyvesi küçük, rengi farkl bir ide çeidi tespit etti.

Yurt dnda alannda uzman öretim üyeleriyle de görüen Alp, türün Van desi ya da Van Krmzs adyla tescillenmesi için harekete geçti.

- Meyvesi küçük, rengi farkl

Alp, AA muhabirine yapt açklamada, 3 ay önce Vanda yetien idelerle ilgili aratrma yapmaya baladklarn söyledi.

Yeni bulduklar ide türünü uzun süre gözlemlediklerini anlatan Alp, u bilgileri verdi:

Soua ve scaa dayankl ide aaçlar dikenli olduu için daha çok snr bitkisi olarak kullanlyor. Bu aaçlardan ticari deeri yüksek ide bulabilir miyiz? düüncesiyse aratrma yapmaya baladk. çalmalar esnasnda üniversite yerlekesinde bu aac bulduk. Hem meyveleri küçük hem de rengi farklyd. Gözlemler neticesinde bu özelliklerin kalc olduunu belirledik. Fotorafladm meyveleri yurt dnda birçok hocaya gönderdim. Onlar da ayn kanya vardlar. Bu ide çeidinin dierlerinden farkl olduunu teyit etmi olduk. Vanda tek aaç olma özellii tayan yeni ide çeidinin Van desi ya da Van Krmzs adyla tescil edilmesi için çalma balattk. Aac çoaltarak kentin park, bahçe ve peyzaj çalmalarnda kullanacaz.

- Süs elmasna alternatif olabilir

Vann adn tayacak meyve aacnn kentin tantm açsndan da önemli olacan aktaran Alp, Yeni ide çeidini çoaltabilir, piyasaya iyi tantabilirsek süs elmasna alternatif olabilir. Bu meyve, aaçtan kolay kolay dökülmüyor. Her tarafn soluk renkli olduu k aylarnda bu aaçta bordoya yakn renkte meyveler görebilirsiniz. Rengiyle insanlara enerji veren, umut alayan bir süs bitkisi olarak piyasaya sunabiliriz. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git