Yeniden diriliş!

Mardin'deki Dara Antik Kentinde 8 yıl önce kazılarda gün yüzüne çıkarılan ve Roma döneminde, "yeniden diriliş törenleri"nin yapıldığı galeri mezar, görücüye çıkarılacak.

Haberler 22.01.2017 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Artuklu ilçesinde 2009-2010 yllarnda yürütülen kaz çalmalarnda ortaya çkarlan, yüzlerce kiinin bir arada gömüldüü galeri mezar için hazrlanan, Dara Galeri Mezar Rölöve, Restitüsyon ve Restorasyon Projesi Diyarbakr Kültür Varlklarn Koruma Bölge Kurulunca onayland.

Bu kapsamda Mardin Müze Müdürlüünce balatlan çalmalar sürüyor.

Mardin Müze Müdürlüünce, Müze Müdürü Nihat Erdoan bakanlnda nekropol alan, ta oca, bat sarnç önü, mezarlk ve galeri mezar alanlarnda yürütülen kaz ve restorasyon çalmalarnn tamamlanarak, bu yl turizm sezonuna yetitirilmesi planlanyor.

Turizme açlmas halinde ziyaretçiler, Roma döneminde 6. ve 7. yüzyllarda düzenlenen yeniden dirili ayininin yapld alan görebilme imkan bulacak.

- Kemiklerin toplama alan

Mardin Müze Müdürü Erdoan Dara Antik Kentini, milattan sonra 507 ylnda Romallarn askeri garnizon ehri olarak kurduunu söyledi.

2009 ylndan bu yana ehrin mezarlk alannda çalmalar yürüttüklerini, burada yeniden dirili törenlerinin yapld antik Roma mezarlnn hem restorasyonunu hem de çevre düzenlemesini yaptklarn ifade eden Erdoan, Buras 6. ve 7. yüzyllarda kullanlm bir mezarlk alan. Yeniden dirileceklerine inanan insanlarn kemikleri var. Yaplan kaz çalmasyla çok sayda insann kemikleri ortaya çkarld. Geleneklerine göre yeniden dirileceklerine inanan bireyler var burada. dedi.

Erdoan, Müze Müdürlüünce hazrlanan, Dicle Kalknma Ajansndan da destek alan Dara Antik Kenti Örenyeri Turizm Altyap Projesi ile bu törenlerin yapld galeri mezar yapsnn giriinin cam cephe ile kapatlarak, ziyaretçiler için galeri içinde yürüyü platformu oluturulduunu belirtti.

Kesintisiz yaklak bin 500 yldr mezarlk olarak kullanlan alann turizm için çok önemli bir deer tadna iaret eden Erdoan, unlar kaydetti:

6 arkeolog, 4 restorator ve 2 antropolog burada çalyor. Kazlarda Pagan dini inanc gömülerde konulan kandiller, su ieleri, gözya ieleri tespit edildi. Buradan çkan bulgular da müzemizde sergilenecek. Mezar alanndan çkan iskeletleri de olduu gibi koruyacaz. Onlar kaldrlmayacak. Buray ziyaret edenlerin o dönemdeki ayinleri gözlemleme ans olacak.

- Dünyada benzeri, örnei yok

Erdoan, unlar kaydetti:

Giri kapsnn üzerinde yeniden dirili törenleri için kemiklerin topland sahneler betimlenmi. Kapda, sahnenin gerçei ile karlayorsunuz. Belki baz kiliselerin, ya da yaplarn tavan ve duvar süslemelerinde görülebilir ama burada hem bir kabartma hem bu i için yaplm bir mekan hem de gömülen bireyler bir arada. Bu açdan dünyada benzeri, örnei yok.

Erdoan, bu yl sonunda antik kentin turizme daha da entegre olacan aktard.

Roma dönemine yolculuk yapmak isteyenlerin ehirde tur atmalar ile birçok ayini görebileceine dikkati çeken Erdoan, Mart aynn sonlarnda turizm sezonunda gezilebilecek, daha önce görülmeyen mekanlar açabileceiz. Dara kazldkça daha da zenginleiyor ve özüne dönüyor. Herkesi buraya ziyarete bekliyoruz. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git