Yüzen adaya yerlilerin ilgisi

BİNGÖL'ün Solhan İlçesi'nde bulunan Turnalar Gölü'ndeki 'yüzen adalar', havaların ısınmasıyla birlikte yerli turistlerin ilgi odağı haline geldi.

Haberler 02.05.2017 - 07:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Havalarn snmasyla birlikte Solhan lçesine bal Hazarah Köyü yaknlarndaki, yüzen adacklar ile srad bir tabiat olayna sahne olan Turnalar Gölüne ilgi artt. Halk arasnda Yüzen Ada olarak bilinen ve krater gölü olduu deerlendirilen Turnalar Gölü, düz arazi üzerinde bulunuyor. Gölde toprak parçalarnn ayrlmasyla oluan, birbirinden ve zeminden bamsz 3 adack bulunuyor. Adacklar itilerek hareket etmekle birlikte, rüzgar etkisiyle de hareket edebiliyor.

Bingöl dndan göle ilk kez gelen Didem Sarkaya, doasyla birlikte yüzen adalarn heyecan verdiini belirterek, çok güzel bir yer. lginç bir doa olay dedi.

YÜZEN ADALAR

Gölün yaknlarnda bulunan Hazarah Köyünde yaayan Yusuf Akar da yüzen adalar hakknda bilgiler vererek, Üzerinde ilk olarak bir adack varm. Sazlklarla kaplym. Sonra topraklar yerinden ayrlarak adacklar 3e çkt. Baz yerler 30, baz yerler 50 metre derinlii olduu biliniyor. Köyde oturuyorum. Dedemin dedesinden beridir biz buradayz. Devlet korumaya ald, içeri normalde brakmyorduk. Ancak insanlar zarar vermeden yakndan görebiliyorlar. Hafta sonlar daha çok ziyaretçiler geliyor diye konutu.

Diyarbakr, anlurfa, Elaz, Mu, Erzurum gibi kentlerden gölü ziyaret etmek için gelenler, hem sra d doa olayna tanklk ediyor hem de gölün arka ksmnda bulunan yeil alanda piknik yaparak haftann stresini atyor. Evlenecek olan çiftler de düün fotoraflar için Yüzen Adaya akn ediyor.

Bingölün turizm alannda gelimesini salamak amacyla Orman ve Su leri Bakanl tarafndan Doa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüünce daha önce Yüzen Adalar Tabiat Ant olarak koruma altna alnmt.

Ana Sayfaya Git