Gerçeklerden kaçamazsınız

Kayıp yakınları, seçimlerden sonra oluşacak parlamentoya verilecek dilekçelerle insanlığa karşı suçlarda zaman aşımının uygulanmaması için gerekli kanun değişikliklerinin yapılması talebinde bulunacaklarını kaydetti.

Gerçeklerden kaçamazsınız

DİYARBAKIR-İHD ve kayıp yakınlarının "Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın" sloganı ile her hafta düzenlediği oturma eyleminin 328'incisi Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde yapıldı. "Onlar bir gece ansızın evlerinden alındılar bir daha da dönmediler. Kayıplarımız" pankartının açıldığı eylemde, kaybedilenlerin fotoğrafları taşındı.

KAYIP YAKINLARI

Eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, kayıpların ve toplu mezarların bu ülkenin bir gerçeği olduğunu belirterek, gerçekle yüzleşilmesi için mücadele ettiklerini kaydetti. "Türkiye deve kuşu misali başını kuma gömerek gerçeklerden kaçamaz" diyen Bilici, onurlu bir barışın da Türkiye'de işlenen bu suçlarla yüzleşmekten geçtiğine işaret etti. Bilici, son olarak 17-31 Mayıs Kayıplar Haftası kapsamında Pazartesi günü saat 19.00'da Şeyh Said Meydanı'nda (Dağkapı) gerçekleştirilecek eyleme katılım çağrısı yaptı.

HER GÜN İŞKENCE

Bilici'nin ardından konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Kayıp ve Faili Meçhul Cinayetleri Araştırma Komisyonu üyesi Av. Abdullah Zeytun, 1995 yılından bu yana 17-31 Mayıs tarihlerinin Kayıplar Haftası olarak kutlandığını hatırlatarak, "Gözaltına kayıp insanlığa karşı bir suçtur. Kayıp yakınlarına 'hiçlik' duygusu yaşatan bu suç esasen sürekli işlenen bir suçtur. Cumartesi Anneleri'nin ve kayıp yakınlarının gözaltında kaybedilen yakınları ile ilgili umut dolu bekleyişleri umutsuzluğa dönüşmekte ve onlara her gün ayrı bir işkence yaşatılmaktadır" diye belirtti.

Gözaltına kayıplarla ilgili olarak karşılaşılan en önemli sorunlardan birinin zamanaşımı sorunu olduğuna dikkat çeken Zeytun, bu kapsamda zamanaşımı kuralının uygulanmaması için başlatılan kampanyanın da sürdüğünü belirtti. Zeytun, İHD verilerine göre tespit edilen 253 toplu mezarda 3 bin 248 kişinin bulunduğunu aktararak, Türkiye'nin bu konuda uluslararası sözleşmelerin gereklerini yerine getirmekten kaçtığını söyledi.

Açıklamaların ardından kaybettirilenlerin anısına oturma eylemi yapıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz