Kantinci esnafı içini döktü

Diyarbakır'daki kantin işletmecileri, pandemi dolayısıyla işletmelerine kilit vurmak zorunda kaldıklarını belirterek, 2 bin 500 kantin işletmecisinin borçlarının ertelenmesini ve kısa çalışma ödeneği desteği verilmesini istedi.

Haberler 01.10.2020 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Kantin letmecileri Dernei Bakan Seyithan Atabey, pandemi dolaysyla iletmelerine kilit vurmak zorunda kalan 2 bin 500 kantin iletmecisinin borçlarnn ertelenmesini ve ksa çalma ödenei destei verilmesi gerektiini söyledi.

Atabey, beraberinde dernein üyeleriyle birlikte Diyarbakr Söz Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Ömer Büyüktimuru ziyaret etti.

Ziyarette, kantinci esnafnn yaad sorunlar hakknda Büyüktimura bilgi veren Atabey, aileleriyle birlikte saylar 10 bini bulan 2 bin 500 kantincinin 2019 ylnn Mart aynda Türkiyeye ulaan koronavirüs nedeniyle zor günler yaadn belirtti.

HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLYORUZ

Geçen yl mart aynda balayan koronavirüs ile mücadele kapsamnda kentteki yaklak 4 bin iletmenin bir daha açklamak üzere kapandna dikkati çeken Atabey, Koronavirüs salgnnn ardndan okullarn kapanmas ile faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kantinci esnafmz zor günler yayor. Mart ayndan bu yana hiçbir geliri olmayan esnafmz evine ekmek götüremiyor. Kantinci esnafmz birikmi ev kirasna, elektrik, su, vergi, içi ücreti, Ba-Kur, SGK ve dier borçlarn ödeyemez duruma geldi. Zor günlerden geçen kantinci esnafmzn sorunlarnn çözümü için hükümetten ve siyasi parti yetkililerinden destek bekliyor dedi.

HDP Diyarbakr Milletvekili Hiyar Özsoyun kantincilerin sorunlarn meclis gündemine soru önergesiyle tadn ancak bu konuda hiçbir gelimenin olmadn kaydeden Atabey, Anayasann 173. maddesine göre, devletin esnaf ve sanatkarlar koruyucu ve kollayc tedbirleri almakla görevli olduunu hatrlatt.

BORçLAR ERTELENSN

Zor günler geçiren kantincilerin taleplerini sralayan Atabey, öyle konutu.

Koronavirüsten etkilenen esnaflarmza kira indirimi yaplmas. Kantinlerde çalan içilerin KUR kapsamnda istihdam edilmesi. Birikmi elektrik, su, doalgaz, faturalarnn ylsonuna kadar ertelenmesi. Esnaflarmzn kapal kald süre boyunca ödemekle yükümlü olduu SGK, Ba-Kur primleri ile vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarn ylsonuna kadar faizsiz ertelenmesi. Devlet bankalarnn faizsiz kredi vererek, özel bankalara olan borçlarnn kapatlmasn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git