Kantinci esnafı içini döktü

Diyarbakır'daki kantin işletmecileri, pandemi dolayısıyla işletmelerine kilit vurmak zorunda kaldıklarını belirterek, 2 bin 500 kantin işletmecisinin borçlarının ertelenmesini ve kısa çalışma ödeneği desteği verilmesini istedi.

Kantinci esnafı içini döktü

Diyarbakır Kantin İşletmecileri Derneği Başkanı Seyithan Atabey, pandemi dolayısıyla işletmelerine kilit vurmak zorunda kalan 2 bin 500 kantin işletmecisinin borçlarının ertelenmesini ve kısa çalışma ödeneği desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Atabey, beraberinde derneğin üyeleriyle birlikte Diyarbakır Söz Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Büyüktimur’u ziyaret etti.

Ziyarette, kantinci esnafının yaşadığı sorunlar hakkında Büyüktimur’a bilgi veren Atabey, aileleriyle birlikte sayıları 10 bini bulan 2 bin 500 kantincinin 2019 yılının Mart ayında Türkiye’ye ulaşan koronavirüs nedeniyle zor günler yaşadığını belirtti.

“HÜKÜMETTEN DESTEK BEKLİYORUZ”

Geçen yıl mart ayında başlayan koronavirüs ile mücadele kapsamında kentteki yaklaşık 4 bin işletmenin bir daha açıklamak üzere kapandığına dikkati çeken Atabey, “Koronavirüs salgınının ardından okulların kapanması ile faaliyetlerini durdurmak zorunda kalan kantinci esnafımız zor günler yaşıyor. Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan esnafımız evine ekmek götüremiyor. Kantinci esnafımız birikmiş ev kirasına, elektrik, su, vergi, işçi ücreti, Bağ-Kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez duruma geldi. Zor günlerden geçen kantinci esnafımızın sorunlarının çözümü için hükümetten ve siyasi parti yetkililerinden destek bekliyor” dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy’un kantincilerin sorunlarını meclis gündemine soru önergesiyle taşıdığını ancak bu konuda hiçbir gelişmenin olmadığını kaydeden Atabey, Anayasanın 173. maddesine göre, devletin esnaf ve sanatkarları koruyucu ve kollayıcı tedbirleri almakla görevli olduğunu hatırlattı.

“BORÇLAR ERTELENSİN”

Zor günler geçiren kantincilerin taleplerini sıralayan Atabey, şöyle konuştu.

“ Koronavirüsten etkilenen esnaflarımıza kira indirimi yapılması. Kantinlerde çalışan işçilerin İŞKUR kapsamında istihdam edilmesi. Birikmiş elektrik, su, doğalgaz, faturalarının yılsonuna kadar ertelenmesi. Esnaflarımızın kapalı kaldığı süre boyunca ödemekle yükümlü olduğu SGK, Bağ-Kur primleri ile vergilerin devletimizce ödenmesini ve tüm kredi borçlarını yılsonuna kadar faizsiz ertelenmesi. Devlet bankalarının faizsiz kredi vererek, özel bankalara olan borçlarının kapatılmasını talep ediyoruz.”

Kaynak: Diyarbakır Söz