Dünya basınında Kovid-19 Amazon'un yerli kabilelerine virüs bulaştı

Dünya basınında, ABD'nin tıbbi stoklarının tükenmeye başlaması, Almanya'nın Kovid-19 tedavisine yardımcı ilaç konusunda verdiği dev sipariş, Filistinlere yönelik korana tedbiri adı altında artan baskı ve Brezilya'daki Amazon ormanlarındaki yerli kabilelerde ilk kez koronavirüs tespit edilmesi öne çıktı.

Haberler 03.04.2020 - 00:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya basnnda, Filipin Devlet Bakannn karantinay delen yurttalar için polise vur emri vermesi, devletlerin koronavirüs salgn nedeniyle otoriterlemesine örnek olarak gösterildi. spanya-ngiltere ortakl IAG irketine ait British Airwaysin (ngiliz Hava Yollar) 36 bin çalann iten çkaracan duyurmas, koronavirüsün ekonomik etkisinde önemli gelimelerden biri oldu.

SRAL POLSNN FLSTNLLERE BASKISI

Middle East Eye, srail polisi, Filistinli bir genci karantinay ihlal ettii için tutukladktan sonra Yafa ehrinde protestolar patlak verdi balkl haberinde, yaanan olaylarn video görüntülerini paylat. Habere göre, Filistinli genç sosyal mesafe uzakln at için polis tarafndan tutukland. Haberde, srail polisinin, virüs krizini Filistinliler üzerindeki basky attrmak için kötüye kulland yazld.

BRLEK ARAP EMRLKLER 220 BN TEST YAPTI

CNN World, Birleik Arap Emirliklerinin uygulad fazla sayda testi öne çkard. Ortadou ülkesi virüs testi konusunda Batl ülkeleri gölgede brakyor balyla servis edilen haberde, 220 binden fazla virüs testi uyguland ve testlerin yurttalarn araçlarndan inmeden de yapld olduu belirtildi.

GUARDIAN: AMAZON YERLLERNE VRÜS BULATI

ngilterede ölüm saysnn 2 bin 300ü atn duyuran Guardian, Global vaka says bir milyona yaklarken ABD federal tbbi stoklar tükeniyor diye yazd. Guardian, ABD ile ilgili haberinde, Trump, kendi yönetimindeki uzmanlarn on binlerce Amerikalnn hastalk nedeniyle ölebileceine dair tahminlerini açklamasna ramen, halen ulusal evde kal emri vermek konusunda direniyor diye eletirilerde bulundu.

Guardian, Brezilya Amazonlarnda yerlilere virüs bulatn duyurdu. Haberde, Brezilya, Amazonlarda yerli halkta ilk kez koronavirüs tespit edildiini açklad. Amazon yamur ormanlarnda yerli bir kadna koronavirüs bulamas, Brezilyada bulunan 300den fazla yerli kabile içinde endie verici bir ilk ifadeleri yer ald.

WASHINGTON POST: LAç STOKLARI AZALIYOR

ABD Bakan Donald Trumpn sert eletirilerine maruz kalan Washington Post, ABDdeki durumun artk talya ile dahi kyaslanamaz olduunu yazd. Son 24 saatte ABDde Kovid-19dan dolay 900 insann yaamn yitirdiini yazan WP, Devlet yetkilileri hastanelerin maske, eldiven ve solunum cihaz konusunda yetersiz kalmasnn an meselesi olduu konusunda uyaryor. Güvenlik ofisindeki yetkililer federal hükümetin acil durum stokunun neredeyse tükendii bilgisini verdi bilgilerini paylat.

Sosyal mesafe ie yaryor balkl bir dier haberinde, Kaliforniya ve Washington verilerini paylaan WP, San Francisco Körfezi bölgesinde ve Washington eyaletinde zorunlu evde kalma uygulamasndan iki hafta sonra, virüs yaylmnn ABDnin dier kentlerine kyasla azaldn belirtti.

DIE ZEIT: ALMANYADAN DEV LAç SPAR

Die Zeit, Almanya büyük miktarda olas yardmc tedavi ilac satn alyor balkl haberinde, Avigan ilacnn Kovid-19 tedavisine yardmc olabilecei duyurulduktan sonra Salk Bakanl dev miktarda ilaç siparii verdi bilgilerini verdi. Gazete, Yunanistann Atina çevresindeki bir mülteci kampn mühürlemesini öne çkartarak, 21 mültecinin koronavirüs testi pozitif çktktan sonra kamp mühürlendi. Göçmen Bakanl, Ritsona kampna girilerin iki hafta boyunca snrlandrlacan duyurdu. Ayrca bölgeye ek salk personeli gönderilecek diye yazd.

EL PAIS: MASKEYE EVET M HAYIR MI?

spanyol El Pais Gazetesi, Maskeye evet mi hayr m? Dou-Bat arasndaki tartma balkl haberinde, Dünya Salk Örgütünün (WHO) sk sk el ykama, dirsek içine haprma, en az 1 buçuk metre sosyal mesafeye uyma gibi tavsiyelerine yer verirken, maske takmak tavsiyesine kimsenin uymadn yazd.

Gazete, WHO ve çou Batl ülke toplumun büyük çounluu için maske takmamay önerirken, Asyallar arasnda maskenin kiisel korumada hayati önem tad iddias hakim diye yazd. Haberde çin Kzlay Bakan Yang Huichuann, talya ziyaretindeki u sözlerine yer verildi: Toplu tamalarnz hala çalyor. Sokaklarda pek çok insan var. nsanlarn virüs bulamaya açk olan pek çok alanda hala maske takmadn görüyorum. Pek çok Asya ülkesinde yüz korumas, artk günlük kyafetlerin bir parças haline geldi. Güney Kore, snrnda kefedilen ilk vakalardan sonra topluma kendilerine eve kapatmalarn ve bu maskeleri evlerinde bile takmalarn önerdi. Ve bunlar epidemiyi en hzl durduran ülkeler. Neden Batllar bundan örnek almyor?

LA STAMPA: SALIK BAKANI ESNYOR

talyan La Stampa, Taylandda mahsur kalan talyanlarn dram: Avrupaya uçu yok balkl gündem haberinde, Taylandda bulunan ve evlerine dönmeye çalan ve aralarnda pek çok talyann bulunduu yaklak 100 bin yabanc uyruklu turistin ülkede mahsur kaldn yazd. Haberde, TG920 Nolu Frankfurt uça için Bangkok havalimannda uzun kuyruklar oluturan, Avrupallar nedeni ile uçak 5 buçuk saat rötar ile kalkabildi ve ülkeden ayrlmaya çalanlarn yüzde 90 geride kald bilgileri paylald. La Stampa, 4 Maystan sonra eve kapanma tedbirlerini kaldrabileceine dair açklamalar eletirdi.

Le Repubblica ise, Uzman komitesinde yer alan pek çok bilim insan, Paskalyadan sonra bölgesel olarak bile baz yerlerin yeniden açlmas delilik olur. çünkü bu virüsün tekrar kald yerden devam etmesi anlamna gelir demesine ramen, Roberto Speranza (talya Salk Bakan) yumuam gözüküyor ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git