Halepçeli Ali'nin 33 yıllık çalışma azmi

Halepçe kentinde Irak-İran savaşında sınır hattında döşenen yüz binlerce mayını etkisiz hale getiren Hoşyar Ali, 33 yıldır mayın tarlalarını temizleyerek insanları tehlikelerden kurtarmak için canını siper ediyor

Haberler 27.03.2019 - 10:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn Halepçe kentinde 1980-1988 yllarnda Irak-ran sava zamannda snr hattnda yerletirilen yüz binlerce mayn gönüllü olarak imha eden Hoyar Ali, 33 yldr bölge insann tehlikelerden koruyor.

Ömrünü maynl tarlalar temizlemeye adayan 56 yandaki Ali, iki bacan kaybetmesine ramen çalma azmiyle bugüne dek maynlar etkisiz hale getirmek için ylmadan çalmasna devam ediyor.

Irakn ran ile 8 yl devam eden savata milyonlarca maynn döendii snr bölgelerindeki tarlalar temizleyen Ali, 33 yllk hikayesini anlatt.

ran-Irak savann yan sra 2014te terör örgütü DEAn Irakta birçok bölgeyi ele geçirdikten sonra döedii maynlarn bir ksmn imha ettiini söyleyen Ali, 33 ylda yüz binlerce mayn temizlediini aktararak, DEAn yerletirdii 2 bin 700 mayn Musulun Baik, Telskop, Hazr ve birkaç bölgede etkisiz hale getirdim. diye konutu.

Bu ile ilgili deneyimlerini anlatan ve 1980lerin sonlarnda randa birkaç aylk mayn imha eitimi aldn söyleyen Ali, daha sonra Iraka dönerek tecrübesini kullanarak ülkede maynl bölgeleri temizlemeye çaltn ifade etti.

ki ayr olayda bacaklarn kaybettiini dile getiren Ali, sa bacan Halepçenin Bamo kasabasnda Irak-ran sava esnasnda döenen mayna basarak kaybettiini, sol bacan ise Irakn devrik lideri Saddam Hüseyinin adamlar tarafndan 1994te Süleymaniyenin Pencevin bölgesinde döenen tuzakl maynn infilak etmesi sonucunda kaybettiini aktard.

Ana Sayfaya Git