Her 4 Avrupalıdan biri esrar içiyor

Avrupa’da uyuşturucu konusundaki en son bulguların yer aldığı Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) 2012 yılı raporu yayınlandı. Rapora göre 4 Avrupalı'dan 1’i esrar içiyor.

Haberler 24.11.2012 - 09:51 Son Güncelleme : 24.11.2012 - 09:51

Raporda son bir yıl içinde 23 milyon Avrupalının (yüzde 23) esrar, 4 milyon Avrupalının kokain, 2 milyon Avrupalının ecstasy ve 2 milyon Avrupalının ise amfetamin kullandığı belirlendi.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından bu yıl 17ncisi hazırlanan 2012 Yıllık Raporu yayınlandı. Avrupadaki uyuşturucu sorununun durumunu anlatan ve 27 AB üyesi ülke ile Türkiye, Hırvatistan ve Norveç olmak üzere toplam 30 Avrupa ülkesinden temin edilen verilerle hazırlanan 2012 Yıllık Raporunda, EMCDDAnın Avrupadaki uyuşturucu sorununun yıllık değerlendirmesi yapıldı.

EMCDDA 2012 yıllık raporuna göre, Avrupada en popüler ve en fazla kullanılan maddenin esrar olduğu belirlendi. Yakalama verilerine göre metamfetaminin daha geniş çapta bulunabilir olduğu ve bazı ülkelerde üretimin arttığını işaret ediyor. Avrupada önceki yıllara nazaran daha çok sentetik uyuşturucu çeşidi görülmeye başlandığı vurgulanan raporda, Kokain, toplam rakamlara bakıldığında Avrupada en yaygın kullanılan uyarıcıdır, ancak en son veriler popülaritesinin düşme eğiliminde olduğunu göstermekte.

Eroin, son yıllarda Avrupada daha az bulunabilir olmuş ve bazı ülkelerde yerini fentanil ve buprenorfin gibi sentetik opiyatların yanı sıra, metamfetamin, katinonlar ve benzodiazepinler gibi diğer maddelere bırakmaya başlamış. Damar içi madde kullanımı da düşme eğiliminde, fakat hala ciddi bir halk sağlığı sorunudur. ifadeleri yer alıyor.

Rapora göre son bir yıl içinde 23 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 23,7si) esrar, 4 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 1,2si) kokain, 2 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 0,6sı) ecstasy, 2 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 0,6sı) amfetamin kullandığı tespit edildi.

1,4 milyon civarında Avrupalının problemli opiyat (afyon ve türevleri-özellikle eroin) kullanıcısı olduğu tahmin edilen raporda, opiyatlar tüm tedavi taleplerinin yüzde 50den fazlası ile en başta gelen uyuşturucu olduğu ve 15-39 yaş Avrupalı ölümlerinin yüzde 4ününün madde bağlantılı ölümler teşkil ettiği, vakaların dörtte üçünde opiyat bulunduğu kaydedildi.

2007 YILINDAN İTİBAREN ESRAR TEDAVİSİ GÖRENLERDE BÜYÜK ARTIŞ VAR

Avrupada öğrenciler arasında, başlıca uyuşturucu maddelerin kullanım düzeyi stabil durumda veya düşme eğiliminde. 2010 yılında yaklaşık 472 bin kişi tedaviye başvurdu. Bunların yüzde 38i (178 bin) hayatlarında ilk defa uyuşturucu tedavisi görmüş. Tedavi başvuruları en çok eroin, esrar ve kokain için yapılmış. 2007 yılından itibaren esrar tedavisi talebinde büyük bir artış gözlendi.

2010 yılında Avrupa ülkelerinin pek çoğunda, uyuşturucu kullanma veya kullanmak için uyuşturucu bulundurma suçları uyuşturucu suçlarının büyük çoğunluğunu oluşturmaya devam ediyor. İspanya, Fransa, Macaristan, Avusturya ve Türkiye en yüksek oranları (yüzde 85-93) raporlandı. 2005 ve 2010 arasında, Avrupada uyuşturucu kullanma suçlarında tahmini yüzde 19, kaçakçılık suçlarında ise yüzde17 civarında bir artış oldu. Esrar üretimi Avrupada yaygın ve artacak gibi görünüyor.

EMCDDA tarafından yapılan son analizlere göre, Rusya ve İsviçre, Avrupada bulunan kubar esrarın kaynağı olarak kaydediliyor. İlave olarak Arnavutluk ve daha az ölçüde Kosova, Makedonya ve Sırbistan da merkez ve güneydoğu Avrupada yakalanan kubar esrarın önemli kaynak ülkeleri arasında yer alıyor.

AFGANİSTAN DÜNYANIN EN BÜYÜK TOZ ESRAR ÜRETİCİSİ

Son araştırmalar Afganistanın dünyanın en büyük toz esrar üreticisi olarak Fasın yerini aldığı kaydedildi. Afganistanda üretilen toz esrarın bir kısmı Avrupada satılmakla birlikte, Fas bu uyuşturucu için Avrupanın ana tedarik ülkesi olduğu vurgulandı. 2010 yılında dünya çapında 7 bin 387 ton esrar (6 bin 251 ton kubar, bin 136 ton toz) yakalandı. Aynı yıl Türkiyenin de aralarında bulunduğu toplam 30 Avrupa ülkesindeki yakalama miktarı ise 669 ton (106 ton kubar, 563 ton toz).

CİHAN

Ana Sayfaya Git