Görüş Bildir

Her 4 Avrupalıdan biri esrar içiyor

Avrupa’da uyuşturucu konusundaki en son bulguların yer aldığı Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) 2012 yılı raporu yayınlandı. Rapora göre 4 Avrupalı'dan 1’i esrar içiyor.

Her 4 Avrupalıdan biri esrar içiyor

Raporda son bir yıl içinde 23 milyon Avrupalının (yüzde 23) esrar, 4 milyon Avrupalının kokain, 2 milyon Avrupalının ecstasy ve 2 milyon Avrupalının ise amfetamin kullandığı belirlendi.

Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından bu yıl 17’ncisi hazırlanan 2012 Yıllık Raporu yayınlandı. Avrupa’daki uyuşturucu sorununun durumunu anlatan ve 27 AB üyesi ülke ile Türkiye, Hırvatistan ve Norveç olmak üzere toplam 30 Avrupa ülkesinden temin edilen verilerle hazırlanan 2012 Yıllık Raporu’nda, EMCDDA’nın Avrupa’daki uyuşturucu sorununun yıllık değerlendirmesi yapıldı.

EMCDDA 2012 yıllık raporuna göre, Avrupa’da en popüler ve en fazla kullanılan maddenin esrar olduğu belirlendi. Yakalama verilerine göre metamfetaminin daha geniş çapta bulunabilir olduğu ve bazı ülkelerde üretimin arttığını işaret ediyor. Avrupa’da önceki yıllara nazaran daha çok sentetik uyuşturucu çeşidi görülmeye başlandığı vurgulanan raporda, “Kokain, toplam rakamlara bakıldığında Avrupa’da en yaygın kullanılan uyarıcıdır, ancak en son veriler popülaritesinin düşme eğiliminde olduğunu göstermekte.

Eroin, son yıllarda Avrupa’da daha az bulunabilir olmuş ve bazı ülkelerde yerini fentanil ve buprenorfin gibi sentetik opiyatların yanı sıra, metamfetamin, katinonlar ve benzodiazepinler gibi diğer maddelere bırakmaya başlamış. Damar içi madde kullanımı da düşme eğiliminde, fakat hala ciddi bir halk sağlığı sorunudur.” ifadeleri yer alıyor.

Rapora göre son bir yıl içinde 23 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 23,7’si) esrar, 4 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 1,2’si) kokain, 2 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 0,6’sı) ecstasy, 2 milyon civarında Avrupalı yetişkin (tüm Avrupalı yetişkinlerin yüzde 0,6’sı) amfetamin kullandığı tespit edildi.

1,4 milyon civarında Avrupalının problemli opiyat (afyon ve türevleri-özellikle eroin) kullanıcısı olduğu tahmin edilen raporda, opiyatlar tüm tedavi taleplerinin yüzde 50’den fazlası ile en başta gelen uyuşturucu olduğu ve 15-39 yaş Avrupalı ölümlerinin yüzde 4’ününün madde bağlantılı ölümler teşkil ettiği, vakaların dörtte üçünde opiyat bulunduğu kaydedildi.

2007 YILINDAN İTİBAREN ESRAR TEDAVİSİ GÖRENLERDE BÜYÜK ARTIŞ VAR

Avrupa’da öğrenciler arasında, başlıca uyuşturucu maddelerin kullanım düzeyi stabil durumda veya düşme eğiliminde. 2010 yılında yaklaşık 472 bin kişi tedaviye başvurdu. Bunların yüzde 38’i (178 bin) hayatlarında ilk defa uyuşturucu tedavisi görmüş. Tedavi başvuruları en çok eroin, esrar ve kokain için yapılmış. 2007 yılından itibaren esrar tedavisi talebinde büyük bir artış gözlendi.

2010 yılında Avrupa ülkelerinin pek çoğunda, uyuşturucu kullanma veya kullanmak için uyuşturucu bulundurma suçları uyuşturucu suçlarının büyük çoğunluğunu oluşturmaya devam ediyor. İspanya, Fransa, Macaristan, Avusturya ve Türkiye en yüksek oranları (yüzde 85-93) raporlandı. 2005 ve 2010 arasında, Avrupa’da uyuşturucu kullanma suçlarında tahmini yüzde 19, kaçakçılık suçlarında ise yüzde17 civarında bir artış oldu. Esrar üretimi Avrupa’da yaygın ve artacak gibi görünüyor.

EMCDDA tarafından yapılan son analizlere göre, Rusya ve İsviçre, Avrupa’da bulunan kubar esrarın kaynağı olarak kaydediliyor. İlave olarak Arnavutluk ve daha az ölçüde Kosova, Makedonya ve Sırbistan da merkez ve güneydoğu Avrupa’da yakalanan kubar esrarın önemli kaynak ülkeleri arasında yer alıyor.

AFGANİSTAN DÜNYANIN EN BÜYÜK TOZ ESRAR ÜRETİCİSİ

Son araştırmalar Afganistan’ın dünyanın en büyük toz esrar üreticisi olarak Fas’ın yerini aldığı kaydedildi. Afganistan’da üretilen toz esrarın bir kısmı Avrupa’da satılmakla birlikte, Fas bu uyuşturucu için Avrupa’nın ana tedarik ülkesi olduğu vurgulandı. 2010 yılında dünya çapında 7 bin 387 ton esrar (6 bin 251 ton kubar, bin 136 ton toz) yakalandı. Aynı yıl Türkiye’nin de aralarında bulunduğu toplam 30 Avrupa ülkesindeki yakalama miktarı ise 669 ton (106 ton kubar, 563 ton toz).

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi