GAP'ın yeni gözdesi organik ürünler

Güneydoğu'da üreticiler, GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin yönlendirmesi ve tarımsal destekler sayesinde bölgede organik tarıma yönelerek, iç ve dış pazar potansiyelini kullanmak istiyor.

Haberler 21.11.2017 - 09:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiyenin en verimli tarm arazilerinin bulunduu bölgedeki üreticilerin, dünyada hzla artan organik gda ihtiyacna katk sunmak için son yllarda balatt çalmalar meyvelerini vermeye balad.

GAP Bölge Kalknma daresi tarafndan yürütülen GAP Organik Tarm Küme Projesi kapsamnda bölgede pamuktan, zeytine, baldan nar ekisine kadar birçok ürün organik olarak üretilmeye baland. Bu kapsamda çiftçiler arasnda birlikler kurularak fikir alverileri de artrld.

HER LN MARKA DEER VAR

GAP Bölge Kalknma daresi Bakan Sadrettin Karahocagil, AA muhabirine yapt açklamada, dünyada en fazla gelien alanlardan birisi olan organik gdaya yönelimin her geçen gün arttn söyledi.

Organik tarma mutlaka dönüün olacana ve üreticinin buna kendisini hazrlamas gerektiine dikkati çeken Karahocagil, GAP bünyesinde bulunan 9 ildeki her kentin kendine özgü organik ürünler ürettiini söyledi.

Bölgenin potansiyelinin çok iyi kullanlmas gerektiini anlatan Karahocagil, öyle devam etti:

anlurfann hedefi organik pamuk, kentte bu ürün üretiliyor, bu alanda dünyada ileride bu ehrimizin söz sahibi olmasn bekliyoruz, bunun için çalyoruz. Kiliste zeytinya çok mehur, yine anlurfann zeytinya organik tarm olarak markas var, ayrca nar ve nar ekisi de organik olarak üretiliyor. Adyamanda Besni üzümü çok mehur ve organik olarak üretiliyor. Siirt ve rnakta ise bal var, bal üreticilerimiz örgütlenmi durumda, Siirtte bin 300, rnakta ise 800 bal üreticimiz bir araya gelmi durumdadr. Diyarbakrda da üzüm, dut ve pestil gibi alanlarda da üretim var. Diyarbakrn Eil ilçesinde ise buday ve mercimek üreten köylerden oluan birliimiz var. Bölgemizde hemen hemen her yerde farkl alanlarda kendine özgü ürünler üretenler var. Bölgemizin organik tarm açsndan oldukça iyi olduunu söyleyebilirim. u anda bütün illerimizde organik gda üretimimiz var, özellikle geleneksel ürünlerimizi organik olarak üretmeye çalyoruz.

Karahocagil, bölgedeki organik tarmla uraan üreticilerin GAP Organik Kümeleme Dernei bünyesinde ortak faaliyet gösterdiine de deindi.

Türkiye genelindeki organik tarm üreticilerini bir araya getirmek istediklerini aktaran Karahocagil, Türkiyede u anda açkças organize olmu, organik tarmla uraanlar var. Güneydouda bu açdan dier bölgelerin önündeyiz. Bilgi, tecrübe ve birikim olarak baya iyiyiz. dedi.

225 ÜRÜN VAR

Kalknma Bakanl ktisadi Sektörler ve Koordinasyon Genel Müdürlüü Tarm Dairesi Bakan Taylan Kymaz da hükümetin bölgedeki organik tarm üreticilerine destek sunduunu dile getirdi.

Dünyadaki toplam tarm alanlarnn yüzde birinin organik tarma ayrldna dikkati çeken Kymaz, tüketici potansiyelinin bu büyüklüün çok daha üstünde olduunu anlatt.

Bölgede sulamaya açlacak yeni alanlarn da organik tarm için elverili olabileceine dikkati çeken Kymaz, unlar kaydetti:

Buradan çkacak üretimin organik olarak deerlendirilip, daha yüksek gelir getirecek ekilde satlmas Türkiye açsndan önemlidir. Biz bu alanda dünya piyasalarnda biraz daha fazla pay alabiliriz. Dünyadaki gelimelerle beraber bunu salayabilirsek ihracat gelirimiz mutlaka artacaktr. Bununla beraber iç talepte de art olur. u an bildiimiz kadaryla organik olan 225 ürün var. Ön plana çkan, üzüm, incir, fndk, zeytin ve zeytinya var aslna baklrsa onlar önemli bir yer edinmi durumdadr. Sayy 225e çkarsak bile üretim çok az, miktarn artrmak lazm. Bu artt takdirde eminim ihracat pazarlarnda da bir çeitlenme olacaktr. Bu biraz zaman alyor, önümüzdeki 10 yl içerisinde daha iyi bir yere geleceiz diye düünüyorum.

Ana Sayfaya Git