İlave ücretlere dikkat!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı özel hastaneye muayene için giden sigortalı 15 lira katkı payı ödüyor. Yeşil kartlı olarak adlandırılan, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca karşılananlar ile 65 yaş aylığı alanların hastanede ödedikleri katılım payları sonradan iade ediliyor.

Haberler 17.06.2019 - 00:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Özel hastanelerdeki tedavilerin bir bedeli var. Bunu da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) belirliyor. Yasal olarak bu tutarn üzerinde ücret alnamyor. Fazla ödemelerde ise hak aramak mümkün.

DAHA çOK GDLYOR

Özel hastaneler artan sayya ve kaliteye bal olarak vatandan tercihi haline geldi. Daha kaliteli ve sra beklemeden alnan bu hizmetin bedeli devlet ve üniversite hastanelerinde ödenenlerden biraz farkl. Bu fark nedeniyle çou kii hastaneye gittiinde nasl bir faturayla karlaacan bilemiyor.

K KATA KADAR çIKIYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlamal özel hastaneye muayene için giden sigortal 15 lira katk pay ödüyor. Devlette muayene bana alnan katk pay 5 lira. Özel hastaneler ayrca SGKnn ödedii tedavi ücretinin yüzde 200ü kadar fark ücreti de talep edebiliyor. En çok tartma bu ilave ücretlerde yaanyor.

AYRINTILI FATURA ALIN

Hakszla uramamak ve olmas gerekenden daha fazla fatura ödememek için faturalarn dikkatli incelenmesi, hastanelerde alnabilecek katlm pay ile ilave ücret tutarlarnn iyi bilinmesi gerekiyor. Muayene, ameliyat ve tedavi sonras hastaneye yaplacak ödemelerde, mutlaka ayrntl fatura (hizmet dökümü) talep edin.

GER ÖDEME ALABLRSN

Yeil kartl olarak adlandrlan, Genel Salk Sigortas (GSS) primi Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarnca karlananlar ile 65 ya ayl alanlarn hastanede ödedikleri katlm paylar sonradan iade ediliyor. Bu kiiler, talepleri halinde Sosyal Yardmlama ve Dayanma Vakflarndan paralarn geri alabiliyor.

BUNLARDA PAY BULUNMUYOR

SGK, kronik hastalklarn tedavisinde kullanlan ve katlm payndan muaf ilaçlar liste halinde yaymlyor. Listede yer alan ilaçlar için katlm pay ödenmiyor. Vücut d protez ve ortezler için emekli, dul ve yetim ayl alanlardan yüzde 10, dier kiilerden yüzde 20 katlm pay alnyor. Katlm pay tutar, her bir ortez ve protez için brüt asgari ücretin yüzde 75ine (1919 lira) kadar çkabiliyor. Tüp bebek tedavisinde katlm pay deneme saysna göre deiiyor. lk denemede yüzde 30, ikincisinde yüzde 25, üçüncü denemede ise yüzde 20 orannda katlm pay alnyor.

NASIL TRAZ EDLR?

Ödemelerin fazla olup olmadn https://gss.sgk. gov.tr/OzelSHSBilgi/ linkine girerek Ne Kadar lave Ücret Ödeyeceim? ksmndan sorgulayn. Ödeme fazlaysa iade isteyin. Olumsuz yantta iadeli taahhütlü dilekçeyle talebi yineleyin. Usulsüz ücret alan hastaneyi SGKya bildirin. Bunun için Alo 170i arayabilir veya il ve ilçelerdeki SGK Müdürlüklerindeki Salk Sosyal Güvenlik Merkezlerine bavurabilirsiniz. Tüm ura ve talebe ramen olumsuz yant verilirse hakem heyetine bavuru seçenei var. Ayrca SGK, tedavi sonras telefona Sizin adnza hastaneye u miktarda para ödedik diye mesaj gönderiyor. e-Devletten SGK bildirimi almak için cep telefonunuzu tanmlayn. Haklarnz bilirseniz salktaki ödemelerde de tasarruf yapabilirsiniz.

KMLERN CEBNDEN PARA çIKMAZ?

kazasna urayan veya meslek hastalna yakalanan sigortallar katlm pay ödemiyor. Salk raporu olan kronik hastalarn ayakta tedavilerinden de pay alnmyor. Acil servislerde yeil alan muayenesi hariç ilave ücret alnamyor. Youn bakm, yank tedavisi, kanser, yenidoan, organ-doku ve kök hücre nakli, doumsal anomaliler için yaplan cerrahi ilemler, hemodiyaliz tedavileri, kardiyovasküler cerrahi ilemler ile 18 yandan küçük çocuklara verilen iitsel implant ilemlerinden ilave ücret alnamyor. Trafik kazalarnda, sigortaya baklmakszn tüm acil servislerde verilecek salk hizmetlerinin bedeli SGK tarafndan karlanyor.

ÜNVERSTE HASTANELER

Devlet üniversitelerine ait hastanelerde öretim üyeleri tarafndan mesai saatleri dnda bizzat verilen salk hizmetleri için, poliklinik muayenelerinde SGKnn karlad tutarn en fazla iki kat, ameliyat ve dier hizmetlerde ise en fazla bir kat tutarnda ilave ücret alnyor. Bir defada alnabilecek ilave ücret tutar 5 bin 117 liray aamyor.

HANG DURUMDA NE KADAR KATILIM PAYI VAR?

Kamu hastanelerine 6 TL.

Eitim ve aratrma hastaneleri 7 TL.

Üniversite hastaneleri 8 TL.

Özel hastanelere 15 TL.

Muayene olduktan sonra 10 gün içinde ayn doktor ve hastaneye gidenden fark alnmyor, sonra giden fark öder.

10 gün içinde farkl bir doktora ya da hastaneye gidenler 5 lira fark ödüyor.

Aile hekimine muayene ücretsiz.

lacn katlm pay çalanda yüzde 20, emekli, dul ve yetimde yüzde 10.

Her bir reçete için 3 TL, üç kutuya ilave her bir kutu ilaç için 1 TL.

Özel ve vakf hastanelerine yüzde 200 fark.

Edeer ilaç fark (en az 1.8 lira).

Ana Sayfaya Git